Köşe Yazısı 18.10.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 620

Diş  Tedavisinde Hasta Kaygısını Kırmak

Ahmet DOĞAN
dt.ahmet.dogan@hotmail.com
İnsanların en çok korktukları şeylerden birisi de diş koltuğuna oturmaktır.

Şüphesiz İnsanların en çok korktukları şeylerden birisi de diş koltuğuna oturmaktır.  Bundan dolayı olsa gerek birçok diş hastası  kişi diş doktoruna ağrıları dayanılmaz bir hale gelinceye kadar girmek istemezler.

Diş tedavisi, birçok insan için endişe verici bir deneyim olabilir. Diş koltuğuna oturmak, matkap sesleri, ağız içine yapılan iğneler. Dişin ağızdan sökülmesi vs. her yaştan hastayı dehşete düşürebilir. Bundan dolayı da tedavi görecek bir çok hasta, o koltuğa oturmadan sitresini yaşamaya başlar.

 Ancak iyi bir diş hekimi, hastalarda oluşan bu tür kaygıları çeşitli yöntemlerle azaltabilir veya hasta kaygısını tamamen ortadan kaldırabilir.  Doktorların hastaların üzerinde oluşan stresi gidermesi  yapılacak operasyonun daha huzurlu bir ortamda gerçekleşmesini sağlayabilir.

 Hastanız ile kısa bir konuşma yapın

insan güven duymadığı birisinin eline gönüllü olarak Hiçbir bırakmak istemez. Bu sebeple hekim hastanın durumunu gözlemleyip hasta ile kısa bir konuşma yapması hasta ile doktor arası iletişimin başlamasıyla hastanın iletişim kurduğu birisine kendisini teslim etmesi daha kolay olacaktır.  

Doktor hastası ile iletişime kurmadan direkt tedavi yapmaya kalkarsa hasta stresli ise stresinde hiç azalma olmayacağı gibi tedavi başlarken biraz daha artacaktır.

 Eğer hastanız çok şiddetli diş ağrısından mustarip  bir şekilde size gelmiş ise o hastanın hekimden duymak isteyeceği ilk şey ağrılarından kurtulacağı müjdesini hekimden duymak olacaktır.  Bu şekilde gelen hastalarınızı fark ederseniz çektiği acıyı çok iyi anladığınızı hissettirin ve biran önde hastayı bu acıdan kurtarmak için elinizden geleni yapacağınızı söyleyin.

Tedavi sırasında hasta konuşamayacağı iletişim için hasta ile aranızda iletişim dili geliştirin. Hasta vermek istediğinde veya çok acı çektiğinde kullanacağı el işaretlerini hastaya gösterin.

Yapacağınız işlemleri Tüm Detayıyla Açıklayın

Süreçleri ve prosedürleri hastalara anlayabilecekleri basitlikte anlatmak önemlidir .  "şimdi şu aleti kullanacağım şöyle bir ses çıkacak sakın korkma. Şimdi bunu kullanacağım vs. deyin.

En önemliside, onlara tedavinin ne kadar süreceği konusunda bir zaman çizelgesi verin ve ilerledikçe de ne kadar süre kaldığı konusunda onları bilgilendirin.

Hastalarla Solunum Egzersizleri Yapın

Bazı hastalar aşırı şekilde kaygı yaşayabilir, terleme kalp atışının artması vs. yaşaya bilir bu tür durumlarda solunum egzersizleri hastayı sakinleştirmeye yardımcı olacaktır.

Hasta burnundan 5 sn. boyunca nefes almasını aldığı nefesi  beş saniye tutmasını ardından  beş saniye nefes vermesini söyleyin. Bu işlemi birkaç kez yaptırın. 

3 Mümkün Olduğunda Misafirlerin Odaya Girmesine İzin Verin

Hastanızın tedavi sırasında kendisini rahat hissetmesini sağlamaya yönelik diğer bir yöntem ise hasta yakınının tedavi sırasında odaya alınmasıdır.  Özellikle Çocuklar ebeveynleri veya vasileri olmadan yeni alanlarda bulunmakta zorluk çekerler.  Tedavi sırasında tanıdık bir kişinin odada bulunması hastayı rahat hissettirir. Bu nedenle, ortam müsait ise, diş tedavisi sırasında hastanın yakınının bulunmasına izin verin. 

4 Açık ve Dürüst İletişim Yoluyla Güven Oluşturun

 Muayenehanenizdeki herkesin güler yüzlü olmasını ve hastalarla açık iletişim kurmasını sağlayın.  Hastalar ile kişisel düzeyde bağlantı kurmanız. İsmi ile hitap etmeniz Uzun vadede hastanın size güvenini artacak sağlıkları hakkında sizinle konuşurken kendilerini daha rahat hissedecektir.

5 Pozitif Güçlendirme

Bir hastanın ağız sağlığı durumunu incelerken, iyileştirilmesi gereken alanlara odaklanarak  sağlıklarını iyileştirmek için neler yapılabileceğini nazikçe hatırlatmak ve aynı zamanda neyi iyi yaptıklarını bilmelerini sağlamak, ağız sağlıklarını en üst düzeyde tutmaya alışmalarına yardımcı olur.  

  

Yazarın 18 Ekim 2023 Çarşamba Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız