Köşe Yazısı 27.03.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 612

Diş Eti Hastalıkları

Ahmet DOĞAN
dt.ahmet.dogan@hotmail.com
Tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir.

Diş etleri ağız ve diş sağlığı için oldukça önem arz etmektedir. Diş etleri dişlerin etrafında yer alır ve dişlerin köklerini sararak destek görevi görür, dişlerin etrafındaki kemik dokusunu dış etmenlerden korur ayrıca da dişlerin çiğneme işlevine katkı sağlar.

Diş eti hastalığı, diş etlerindeki enfeksiyonlar nedeniyle oluşan bir dizi soruna neden olabilir. İlk aşamada, diş eti hastalığının belirtileri genellikle hafif ve tedavi edilebilir olmasına rağmen, tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir.

Diş eti hastalığının tedavi edilmediği durumlarda diş kaybı, ağız kokusu, Periodontit, diyabet, kalp hastalığı, solunum hastalıkları gibi sonuçlara sebep olur.

Ağız ve diş sağlığımız için oldukça fazla öneme sahip olan diş etlerimizin hastalanarak dokuların deforme olması;

  • Dişlerin kendiliğinden düşmesi, 
  • Dişlerin daha uzun görünmesi
  • Ağıda kötü koku oluşması,
  • Kalp hastalığı, diyabet ve solunum yolu enfeksiyonları
  • Enfeksiyonun kemiklere ve diğer destekleyici dokulara yayılması gibi septopların ortaya çıkmasına sebep olur.

DİŞ ETİ HASTALIĞI KENDİSİNİ NASIL BELLİ EDER?

Hiçbir hekime baş vurmadan da hasta diş eti probleminin olup olmadığını anlayabilir. Hastalığı olan kişiler ayna karşısında diş etlerine baktığında kızarıklık ve şişlikleri fark edebilir. Diş etlerini fırçalama sırasında kanama olduğunu görür. Yine ayna karşısında diş etlerinin çekilmesi sonucu dişlerin daha uzunmuş gibi görmeye başlar.

Diş eti hastalığı, ağız ve dış sağlığına yeteri kadar dikkat edilmediği durumlarda daha çok kendini göstermektedir. Ağız hijyeni yetersizliği ağızda bakterileriler in artmasına sebep olmaktadır çoğalan bakteriler enfeksiyon, plak oluşumunu beraberinde getirmektedir.  

Ağızda ki bakteri, yiyecek artıkları ve tükürük gibi maddelerin birleşiminden oluşan plak dediğimiz bir tabaka zamanla sertleşerek mineralize bir yapı olan tartar dönüşür,  tartar ağızda fırçanın ulaşamadığı yerler, dişlerin arka kısımları gibi yerlerde kendini daha çok gösterir ve bu oluşumlar dış düşmesi yanında kötü ağız kokusu da oluşturmaya başlar.

Asitli içecekler : diş eti hastalığının diğer sebeplerinden biriside asitli içeceklerin çokça kullanılmasıdır. Asitli içecekler içerdikleri asit sayesinde diş eti dokusunu aşındırmak sureti ile dişetlerinin büzüşüp çekilmesini sağlar

Sigara kullanımı: Sigara içmek, diş etlerinde iltihaplanma, Ağızda bakteri ve plak birikimine ve ağızda tükürük akışının azalmasına sebep olur böylece dişlerin yüzeyindeki bakteri ve plakların tükürük bezi ile temizlenmesi zorlaşır.  Ayrıca sigara içmek diş eti kanamasını artırır, diş eti dokusunu zayıflatır ve diş eti çekilmesine de neden olabilir.

Genetik yatkınlık: Bazı insanlar, diğerlerine göre diş eti hastalığına daha yatkındır. Bunu sebebi olarak genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir(Ağıda yeteri tükrük bezi  üretilememesi).

Hormonal dengesizlikler : Hamilelik döneminde karşılaşılan hormonal değişiklikler veya menopoza giren kişilerde diş eti hastalığı riskini oluşabilmektedir.

Yanlış beslenme: tıpkı asitli içecekler gibi Şekerli ve nişastalı yiyecekler de dişlerde ve diş etlerinde bakteri oluşumunu artırmak sureti ile diş eti hastalığına sebep olabilmektedir.

DİŞ ETİ TEDAVİSİ

Diş eti tedavisi,   diş eti çekilmesi, diş eti kanaması, diş eti iltihabı, diş eti hassasiyeti gibi sorunları kapsar. Söz konusu hastalıkların tedavisinde aşağıdaki yöntemlere başvurulur;

Diş Temizliği: Diş hekimi, diş eti hastalıklarının ilerlemesini önlemek için dişleri ve diş etlerini temizleyecektir.

Kürataj: Diş köklerindeki bakteri ve diğer kalıntıları temizlemek için diş etlerinin altına girerek diş köklerindeki bakteri ve kalıntılar temizlenir.

Flap Cerrahisi: Diş etlerindeki enfeksiyonun temizlenmesi için diş etleri kesilerek açılır ve diş kökleri üzerindeki bakteri ve kalıntılar temizlenir.

Diş Eti Graftı: diş eti çizgisinin geri çekildiği durumlarda diş eti dokusunun yeniden inşa edilmesi için kullanılır.

Antibiyotik Tedavisi: Antibiyotikler, diş eti enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

Sonuç olarak, Diş eti hastalıkları, diş kaybı ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekiminize düzenli ziyaretler yaparak diş eti sağlığını korumanız önemlidir.

Diş eti hastalığının önlenmesi adına düzenli olarak hekime görünmekte fayda vardır. Zamanla Ağızda oluşan plak ve tartar gibi oluşumların hekim tarafından temizlenmesi diş hastalıklarının sebebini daha oluşmadan ortadan kaldıracaktır.

İlerlemiş diş hastalıkları için, Diş köklerindeki bakteri oluşumu var ise temizlenmesi, Diş etlerindeki enfeksiyonun temizlenmesi için diş etleri kesilerek açılıp diş kökleri üzerindeki bakteri ve kalıntılar temizlenmesi, diş eti çizgisinin geri çekildiği durumlarda diş eti dokusunun yeniden inşa edilmesi ve diş etinde meydana gelen enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik kullanılması gibi yöntemler uygulanmaktadır.

Yazarın 27 Mart 2023 Pazartesi Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız