Köşe Yazısı 5.08.2022 00:00:00 / Okunma Sayısı: 681

Protez temizliğine azami ölçüde dikkat edilmelidir

Ahmet DOĞAN
dt.ahmet.dogan@hotmail.com
Bir diş protezinin en azından 5 yıl dayanması istenmektedir.

- Protez diş temizliği nedir, neden yapılmalıdır?

- Protez dişler hastanın orijinal dişlerinin yerine diş hekimleri ve laboratuvarlar tarafından üretilen materyallerdir. Doğal dişlerimizden daha yumuşak oldukları için temizliğine dikkat edilmelidir. Bir diş protezinin en azından 5 yıl dayanması istenmektedir. Bunun içinde temizliğine ve dış etkenlerin zararlı efektlerine dikkat edilmelidir. Dikkat edilmemesi durumunda protezin aşınması söz konusu olabilir. Buda daha kolay bakteriyal plak oluşmasına, çiğneme aktivitesinin azalmasına, hasta ağızında estetik bozulmalara yol açabilir. Bu yüzden protez temizliğine azami ölçüde dikkat edilmelidir.

- Protez diş temizliği doğal diş temizliği ile aynı mıdır?

- Protez dişler doğal dişlerimize göre daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Durum böyle olunca tabi ki aşınması da daha kolay olacaktır. Bundan dolayı yumuşak uçlu diş fırçaları ya da özel protez diş fırçaları kullanılmalıdır. Ulaşılamayan bölgeler için arayüz fırçası da kullanılabilir.

- Protez diş nasıl temizlenir?

- Protez diş temizlenirken aşındırma özelliği az olan diş macunları kullanılmalıdır. Temizlik günlük olarak yapılmalı gün içinde oluşan yemek artıkları ve dental plaklar kaldırılmalıdır. Protez hareketli ise hasta yatmadan önce mutlaka çıkarıp temizliğini yapmalıdır.

Yazarın 5 Ağustos 2022 Cuma Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız