Köşe Yazısı 30.04.2022 00:00:00 / Okunma Sayısı: 674

Ağız Kokusu(Halitoz) ve Tedavi Yöntemleri

Ahmet DOĞAN
dt.ahmet.dogan@hotmail.com
Ağız kokusunun tedavi yöntemleri

Ağız Kokusu(Halitozis) ve Tedavi Yöntemleri

Ağız Kokusu genelde diş çürükleri, dişler arasında kalan yemek artıkları ve dil üzerindeki atıklar sebebiyle bakterilerin artması sonucu oluşur. Artan bakteriler ağızda çürümüş yumurta gibi kokmasına sebep olan gazlar üretir.  Ağız kokusunun ikinci sebebi ise diğer organların rahatsızlığı sonucu meydana gelir. Bunlardan başlıcaları geniz akıntıları yanında mide, karaciğer, şeker hastalığı gibi etmenleri sayabiliriz.  


Ağzımızın koktuğunu nasıl anlarız


Kötü ağız kokuları çevredekilerin gözleri yaşarıp bayılacak gibi olmasına sebep olabilirken ilginç bir şekilde koku yayan tarafından fark edilmeyebilir. Bunun sebebi ise burun sensörlerinin gönderdiği aynı sinyallerin bir müddet sonra beynimizin tarafından göz ardı etmesinden kaynaklanır.


Nasıl ki; Küçük bir odada oturan kişiler zamanla odanın hava kalitesini düşürmekle birlikte bunun hiç farkına varmazlar ta ki içlerinden birisinin dışarı çıkıp tekrar odaya girmesi ve burası çok havasız olmuş biraz pencereyi dayayalım demesi ile anlaşılana kadar.


Tıpkı odadakilerin bulunduğu ortamın kirli havasının farkına varamadığı gibi ağzı kokan kişide kötü ağız kokusunun farkına varamaz. 


Peki ağzımızın koktuğunun nasıl farkına varacaksınız? En basiti çok güvendiğiniz birisinden yardım alabilirsiniz. Ancak bu pek hoşa giden bir durum değildir.  Kendi kendimize ağız kokusunu anlamak isterseniz aşağıdaki yöntemlerden birisini deneyebilirsiniz.


a)Elinizde kokusuz diş ipi var ise iki veya 3 kat ettikten sonra dilin arka yüzeyinden öne doğru dilin yüzeyini sıyırın. Islanan diş ipinizin kurumasını bekleyin. En son olarak Kuruyan diş ipini koklayarak ağzınızın kokup kokmadığını tespit edin.

b)Yanınızda diş ipi yoksa bileğinizin iç kısmına dilinizin orta veya daha arka yüzeyini sürtün. İlk başta yaşaran bileğiniz bir müddet sonra kuruyacaktır.  Bileğinizdeki ıslaklık gittikten sonra bileğinizi kokladığınızda ağzınızın nasıl koktuğunu anlayacaksınız. Dikkat bileğinizin hijyen olduğundan emin olduktan sonra bunu yapın.


c)Son olarak ise elinizi temizledikten sonra ağız içine baş ve işaret parmağınızı sokup bir miktar tükürüğü alıp iki parmak arasında ovalayın. Baş ve işaret bir arada iken bu iki parmağınızı koklayarak ağzınızın kokup kokmadığını anlayabilirsiniz.

Ağız Kokusunun sosyal hayata etkileri

Şüphesiz ağızı kokan kişi çevresine kâbus yaşadığı gibi kendisi de koku kaynaklı kabusu yaşayabilir. 


Ağız kokuları Ne türde olursa olsun insanları rahatsız eder. Ancak bu rahatsızlığın şiddeti ağız kokusunun yoğunluğu ve kaynağına göre değişir. Bazıları idare edilebilecek hafif şiddette olurken bazı ağız kokuları ise dayanılması imkânsız olan leş kokusu, kaka gibi kokarak konuştuğu kişinin gözünü yaşartıp midesini bulandırarak kusmasına sebep olacak kadar kuvvetli olabilir.


Buna rağmen birçok insan ağzı kokan kişiye nezaketsizlik yapmayayım veya kalbini kırmayayım düşüncesi ile Ağzının koktuğunu söyleyemese de maruz kaldığı kokudan dolayı çok zor anlar geçirebilir. Bazıları ise sözünü esirgemez direkt olarak kişiye ağızının koktuğunu söyler. 


Ağız kokusu İş hayatınızda da olumsuz yönde etkiler.

Konuşulan konu ne kadar mühim olursa olsun ağız konusuna maruz kalan kişiler konsantre olamaz ortamdan kaçmanın yollarını ararlar. 
 Yüz yüze yakın çalışma söz konusu olacak ise iş arkadaşları bu tür çalışmalara isteksiz kalırlar mecburen çalışacak olsa da konsantre olamadığından verim düşüklüğü söz konusu olur.


Konuşulan Konu ne kadar mühim olursa olsun kötü koku tesirinde kalan kişi  kısa cevaplar veya çoğu zamanda diyaloğu bitirici konuşmalara yönelirler Ağız kokusu sıkı dostlukların kurulması önünde engel teşkil eder. Ağız kokusu çekmek istemeyen kişiler muhatabı ile aynı ortamda bulunmamak için mecburi haller dışında bahaneler üreterek görüşmemeye özel gösterirler.


Ağız kokusundan yalnızca karşıdakiler değil ağzı kokan kişide olumsuz şekilde etkilenir; Ağının koktuğunun farkında vardığında sürekli gizlemek için normal olmayan davranışlara girer.  Sık sık eli ile ağrını tutmak sureti ile çevreye yayılmasının önüne geçmeye çalışır. Muhatabı ile konuşurken yününü farklı alanlara çevirir veya karşısındaki ile arasındaki mesafeyi uzak tutmaya çalışır.  Olağan olmayan bu davranışlar kişinin kendisini mahcup hissetmesine ve toplum içinde sivrilememesine sebep olur.


 Ayrıca ağız kokusu eşler arası problemleri de beraberinde getirir. Ağır kokulara maruz kalan eşler bir müddet sonra artık dayanamaz çareyi ayrı yataklarda yatarak bulmaya çalışır bazen bu problem çiftler arası boşanmaya kadar gidebilir.


Ağız Kokusunun Kaynakları
  

Ağız Kokusu genel olarak inceleyecek olursak iki kategoride ele alabiliriz. Bunlardan birincisi ağız içi hijyenin sağlanamaması sonucu ortaya çıkan kokular diğeri ise ağız dışı organ kaynaklı olanlardır.


Ağız içi Kaynaklı Kokular


Ağız kokularının büyük çoğunluğu ağız kaynaklı olup hijyen kurallarına dikkat edilmek sureti ile bu sorunun üstesinden gelinebilecek sorunlardır. 
Öncelikle ağız içinde oluşan kokuların kaynağına bakacak olursak


Ağız içinde çürümüş gıdalar;


Uzun süreli ağızda kalan gıda atıkları bir müddet sonra çürüyerek kokuya sebep olur. Bu gıdalar dişlerin arasında kendine yuva bulup oraya yerleşmek sureti ile çürümeye başlayabilir. Bunun ile birlikte ağzımızdaki bakterilerin bir kısmı pürüzlü olan dilimizin orta veya arka kısımlarına yuvalanmak sureti ile ağız hijyenini bozarak kokuya sebep olur.


Bu konuklardan kurutulmanın yolu yemeklerden sonra dişleri fırçalayınız. Her ne kadar diş fırçalamak yeterli gibi görünse de dişlerin arasında boşluklar var ise buralara diş fırçaları ulaşamayacağı düşünüldüğünde bu kısımlar için  diş ipinden faydalanmak gerekir.


Diş taşları: Ağız içi kokularda aklımıza direkt dişlerimiz ve arasındaki atıklar gelse de tıpkı hiç ihtimal vermediğimiz dil üzeri bakteriler gibi ağız içi kokuların diğer bir sebebi de diş taşlarıdır. Eğer diş taşlarınız var ise ham ağız kokusunun gitmesi hem de dişlerinizin düşmemesi için hekiminize diş taşlarınızı aldırmalısınız.


Yukarıda değindiğimiz gibi dilimizin de ağız kokusuna sebep olabileceği göz önünde bulundurularak dış fırçasının arka yüzeyi ile dilinizin üzerini de fırçalamayı unutmamak gerekir.


Burada ek bilgi olarak aşağıdaki bilgilerinde paylaşmak istiyorum.


Eğer elinizde diş macunu yoksa bile diş temizliğini sadece dış fırçası ile yapabilirsiniz. Diş temizliği için dış macunu olacak diye bir zorunluluk yoktur.  


Haftada bir de olsa yatmadan önce dişinizi fırçaladıktan sonra elma sirkesi ile ağız gargarası yapabilirsiniz ağız içi sağlığınıza ciddi katkıları olacaktır.


Burada önemli bir hususta diş fırçanızın temizliğidir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra mutlaka diş fırçanızı da temizleyip mümkünse üzerindeki suyu uzaklaştırıp kuru ve temiz bir yerde muhafaza ediniz aksi takdirde fırçada biriken mikroplar ağız içi yaraların oluşmasına sebep olabilir.


Ağız sağlığında hekime başvuracağınız konular ise ağız içi enfeksiyon, diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve diş yüzeyindeki plaklardır.

Hekime gitmenizi gerektiren durumlarda geciklemeler ileride büyük ağrılara sebep olabileceği gibi dişlerin kaybı ile sonuçlanacak sebepleri de beraberinde getirebileceğinden biran önce diş doktorunuza başvurmanız isabetli bir karar olacaktır. 


Ağız Kokusuna Sebep Olan Organlar

 Ağız kokuları her zaman ağıdaki bakteriler veya çürükler sebebi ile oluşmaz bazen diğer organlarda ağız kokusuna sebep olabilir. Tabi bunları çözmek için diş doktoru yerine sorunlu olabilecek organ ile ilgili doktora gitmek gerekecektir.


Ağız kokusunda organlardan kaynaklı sorunların başlıcaları; karaciğer, akciğer iltihabı, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, sinüzit, böbrek yetmezliği, alınan ilaçlar ve şeker hastalığıdır.


Sinizüt, Bu hastalık solunum yolu enfeksiyonları sonucu oluşur. Bakteriler sarı-yeşil ve kalın kıvamda burnunuzdan boğazınıza geçtiğinde, nefesiniz inanılmaz derecede koku yaymaya başlar.   


Karaciğer hastalığı yaşayanların ağzında “fare sidiği"," çürük elma" kokusuna benzer kokulara rastlanır. Ayrıca ishal ve buna bağlı dehidrasyon varsa da nefesin dışkı gibi kokmasına da sebep olabilir.


Kronik ciğer hastalıklarına sahip hastaların nefesinden çürük et kokusu yani leşe benzer bir koku gelir.
Şeker hastalarının nefesi aseton kokusuna benzer kokuya sahiptir.
Böbrek yetmezliği olan hastaların nefesinde balık kokusuna benzer bir koku yayılır.
Kalın veya ince bağırsağınızda bir tıkanıklık var yediğiniz yemekler bağırsaklardan aşağı doğru hareket edemeyeceğinden dolayı yemekler fermente edilerek dışkı kokusuna benzer ağız kokularına sebep olur. 
       

Yazarın 30 Nisan 2022 Cumartesi Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız