Köşe Yazısı 5.04.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 680

Çocuklarda Oral Sağlığın Önemi

Ahmet DOĞAN
dt.ahmet.dogan@hotmail.com
Çocuklara diş temizliğini sevdirmek için bazı günlük hayat tekniklerini kullanabilirsiniz.   

0-13 yaş grubu bireyler olan çocuklar için diş sağlığının önemi tartışılmazdır. Bu yaştaki bireylere diş temizliği uygulamaları sevdirilmeli, çocuklar için alışkanlık haline getirilmelidir. Aksi takdirde hijyenik olmayan bir oral ortam sadece ağız sağlığını değil, vücudumuzun hemen her bölgesini tehdit eder.

Çocuklara diş temizliğini sevdirmek diş temizliğini onlar için bir alışkanlık haline getirmek için bazı günlük hayat tekniklerini kullanabilirsiniz.          

  • Çocuğunuza kendi diş macunu ve fırçasını seçme imkânı sunabilirsiniz
  • Çocuklarınıza ağız sağlığını koruması karşılığında ödüllendirme sistemi uygulayabilirsiniz (Tabi ki sağlıklı atıştırmalıklar :D)
  • Diş fırçalamayı daha eğlenceli bir hale getirmek adına oyunlar kurabilirsiniz hatta mümkünse oyunlarınıza 2 dakikalık bir zamanlama eklemeniz sağlık açısından daha uygun olacaktır.

Ayrıca diş çürümesi dışında diş travmalarına da dikkat edilmeli herhangi bir mekanik veya kimyasal aşınma ve kırılma durumunda diş hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Peki travma ve çürüklere karşı korunma yollarımız nelerdir :

  • Düzenli diş temizliğine dikkat edilmeli bakteriyel birikim dediğimiz dental plak (biyofilm) oluşumuna izin verilmemelidir.Dental arka mekanik yönden yüksek zarar verebilecek olan oyun ve Sporlarda çocukların koruyucu malzeme kullanımına özen gösterilmelidir.
  • Mümkün olduğunca aşırı şeker tüketimi ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.

                Bu yazıyı okumaya başlayanların bir kısmının aklına elbette ki şöyle bir düşünce takılacaktır    ‘’ E zaten bunlar süt dişi yerine yenisi gelecek bu kadar uğraş neden? ‘’ Şu şekilde yine maddeler halinde açıklayabilirim:

  • Çürük dişleri olan bir çocuk ağızda mekanik sindirim denilen sindirim işlemini yeterli miktarda gerçekleştiremez bu da sindirim sorunlarına neden olacaktır. Yeterli beslenmeme durumu ortaya çıkar ve büyüme bozuklukları başlar.
  • Çürük dişler morfolojik bozukluklar oluşabilir ki buda dişlerin antagonistleriyle (Karşı arktaki insizal ya da oklüzal kontak) yeterli kapanma yapmamasına neden olabilir. F, S, T, V gibi harflerin çıkarılmasında zorluklar yaşayabilir.
  • Çürük dişler estetik bozukluklar ortaya çıkaracaktır. Dişlerde ki bu bozukluklar ve çirkin görünüm çocukta özgüven problemleri başlatma olasılığı mevcuttur. (İlginç ama basit bir çürük mental sağlık sıkıntılarına dahi yol açabiliyor.)
  • Çürük dişler; erken dökülme morfolojide bozulma gibi nedenlerle diş arkında bozukluklara neden olabilir bu da hem çocukta şiddetli ağrılar doğurabilir hem de gelecek kalıcı dişlerde yanlış, eğik diş sürmesine neden olma olasılığını artırır.

Yazarın 5 Nisan 2024 Cuma Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız