Köşe Yazısı 22.08.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 736

Ağızdan solunum, diş ve çene yapısını bozuyor

Ahmet DOĞAN
dt.ahmet.dogan@hotmail.com

Birçok insan hava yollarındaki sağlık sorunları sebebi ile ağzı açık şekilde uyuyor. Oysa sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu havayı solunum yolları kullanmak suretiyle alınmalıdır. Eğer hava burun yerine ağızdan karşılanırsa farkında olmadan birçok sağlık problemlerine davetiye çıkartıyor. Doğru nefes almak ise, ki bu nefesi ağızdan alıp burundan vererek olur, insanın sağlıklı yaşaması için büyük önem arz ediyor.

Solunum ihtiyacını sürekli ağızdan karşılamak Boğaz bölgesinde mikropların üremesi, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek tansiyon, diyabet vb. gibi bir çok sağlık problemlerine yol açıyor. Ağzı açık uyumanın ağız ve diş sağlığı yönünden olumsuzluklarına baktığımızda da uzun süreli ağızdan nefes almanın diğer organlar yanında ağız ve diş sağlığına da ciddi olumsuz etkileri görülüyor.

İnsan neden ağızdan nefes alır?

İnsanların ağızdan nefes almasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları sıralayacak olursak;

  • Burun bölgesindeki et parçası,
  • Geniz etinin normalden büyük olması,
  • Kırık  veya eğrilikten kaynaklı nefes alma kanallarının kapalı olması 
  • Polen, toz gibi alerjenler,
  • Soğuk algınlığı,
  • Grip ve sinüzit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını sayabiliriz.

Burun tıkanıklığına sebep olan rahatsızlıkların bir kısmı geçici olurken bir kısmı ise tedavi edilmediği müddetçe kalıcıdır.

Sürekli ağızdan nefes almak, özellikle ağız sağlığını korumada oldukça önemli olan tükürüğün azalmasına sebep olur. Özellikle geceleri tükürük salgısının azalması sebebiyle ağzı açık uymak olumsuzluğu daha da arttıracaktır.

TÜKÜRÜK DİŞ ÇÜRÜMESİNİ TERSİNE ÇEVİRİR

Tükürük ağız sağlığı için ciddi bir öneme sahiptir. Tükürük diş çürümesini tersine çevirmeye yardımcı olan mineraller içerir ve çürük oluşturan bakterilerle savaşır. Eğer ağızda tükürük azalırsa haliyle diş çürüklerinin artması ve diş eti çekilmesini beraberinde getirir.

Sürekli ağızdan nefes almak; çocukların yüz ve çene yapısında bozulmalara, dar bir üst çene oluşmasına, üst damak dar ve yüksek bir yapıya dönüşmesine, kemiklerinin ve yumuşak dokularının normal gelişimini olumsuz etkilemesine, yüz kaslarında gevşekliğe, yüzün genel ifadesinde bozukluğa, üst dudağın yukarı doğru kalkmasına, diş etlerinin görünür hale gelmesine, alt çenenin geride kalmasına, yeni çıkan dişlerin diziliminde hizalanma sorunlarına, kötü nefes, horlama ve uyku problemleri yanında  birçok sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir.

Özellikle ön dişlerde öne doğru eğimlere yapabilmesi sebebi ile bu tür eğilmeler de dişlerin olması gereken açıdan uzaklaşmasına haliyle de yemek yeme esnasında konfor bozukluğuna, dişlerin estetik görünümüne olumsuz etkileri görülmektedir.

Özellikle ebeveynler çocuklarının sürekli burunlarından nefes aldığını gözlemlerse mutlaka ilgili hekime başvurmaları gerekir.

Unutulmamalıdır ki erken teşhis ve tedavi, her zaman hasta lehine sonuçlanan bir durumdur.

Yazarın 22 Ağustos 2024 Perşembe Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız