Haber 21.10.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 365

Hipnoz uyguladığı çocuk karşısına diş hekimliği öğrencisi olarak çıktı

FDI Kongresi'nde Dt. Murat Uslu'ya, şaşırtan sürpriz

ÖZEL HABER

İstanbul (Dentalhaber) Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen FDI ( World Dental Federation) 2024 Dünya Dişhekimliği Kongresi'nde Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği Başkanı Dt. Murat Uslu, ilginç bir sürpriz ile karşılaştı. Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Doğa Bölükbaşı, toplantı sonrası Dt. Uslu'nun yanına giderek, "Hocam beni tanıdınız mı?" diye sordu. Dt. Uslu'dan "Hayır" cevabını alan Bölükbaşı, ortaokul çağlarındayken dişçi korkusunu yenmek için onun kendisine hipnoz uyguladığını hatırlattı.

DENTAL HABER'in sorularını yanıtlayan Dt. Uslu "Öğrencimiz oturumun sonunda yanıma gelip 'kendisini tanıyıp tanımadığımı' sorduğunda önce çıkaramadım. Tabii sonra kendisini tanıtıp "Hocam bana hipnoz uygulamıştınız" deyince hemen hatırladım. Büyümüş kocaman olmuştu. Doğa Bölükbaşı isimli öğrencimizin ortaokul çağlarında enjeksiyon korkusu vardı. Enjeksiyon korkusunu yenmek için bir meslektaşım benden destek istemişti. Hipnoz uyguladıktan sonra enjeksiyon korkusunu yenmişti. Ağzını açıp tedaviye izin verir hale gelmişti. Böylesi bir karşılaşma beklemiyordum. Küçükken dişçi korkusunu yenmek üzere hipnoz uyguladığım bir çocuğumuz korkuyu yenmenin ötesinde karşıma diş hekimliği fakültesi öğrencisi olarak çıkması beni hem şaşırttı hem de çok mutlu etti." şeklinde o karşılaşma anını anlattı.

Dt. Uslu, "hipnoz uyguladığı hastalarla daha sonra ki yıllarda benzer şekilde karşılaşıp karşılaşmadığı veya kendisine yine benzer müracaatlarla gelinip gelinmediğine" yönelik bir başka sorumuza ise şu cevabı verdi:

"Aslında, yaş ilerledikçe 2003'den günümüze geçmişte hipnoz uyguladığımız hastaların zaman içinde tekrar geldiğindeki davranışları ve talepleri de kayda değer oluyor. Bazıları geçmişte verdiğimiz telkinle kaldığı yerden devam etmek istiyor. Kaygılı hastaların bir kısmı iğneden korkuyor, bazıları ağzına püskürtülen suyu kontrol edememe ve nefes yoluna su kaçırma kaygısı yaşıyor. Bazıları da bütüncül olarak tanımlamakta zorluk çektiği bir alan kabulü ile yaklaşıyor diş hekimliğine. Bazı hastalardaki olumsuz duyguları ise kan görmek tetikleyebiliyor. Sonuçta endişeyi, kaygı ve korku oluşturuyor. Korku geçmişteki olumsuz deneyimlerden kaygı ise geleceğe dönük olumsuz beklentilerden besleniyor.  Diş hekimliğinde hipnoz ile kaygı ve/veya korku nun giderilmesine dair stratejiler mevcut olup, psikoterapik düzeydeki müdahaleleri mutlaka klinik psikolog veya psikiyatrist ile çözmek gereken bir disiplinle çalışılıyor. Diş hekimliğinde genel anestezi  uygulama tekniği nedeniyle anestezi uzmanı ve ameliyathane disiplini gerektirdiği için maliyeti yükseltirken hastada dil refleksi işlem esnasında geçici olarak kaybediliyor. Gülme gazı kullanıldığında dil refleksi kaybedilmezken, hipnoz esnasında hasta bilinçli olup, konuşmak da mümkün oluyor. "

Ülkemizde bu alanda çalışmalar yürüten Dt. Uslu, FDI Dünya Dişhekimliği Kongresi'nde  "Dişhekimliğinde İletişim Sanatı; Hipnoz" başlığı altında bir kurs vermişti.

 

 

 

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız