> Kırmızı alan ne kadar gemiş ise o kadar kuvvetli sterilizasyon yapar.
> Sarı alan ne kadar genişse o kadar fazla penetrasyon yapar.
> Yeşil alan ne kadar genişse o kadar iyi kurutma yapar.
Yani eğrinin integralini alıyorum. Elde ettiğim değer verilen zaman aralığında otoklavın yaptığı işi joule olarak veriyor. Bu detayları kitabımda bulacaksınız
Bir otoklavın zaman basınç eğrisi
Bazen bu otoklavımı alsam yoksa şu otoklavımı alsam diyerek ikilemde kalırız ya? Hani ne buna karar verebiliriz ne de diğerine. İşte böyle durumlarda tek yapmamız gereken bu iki eğriyi yanyana koyup eş ölçeklere getirip eğrinin altındaki alanı değerlendirmek gerekir.
Size bir sır vereyim: satıcı size bu eğriyi temin etmek mecburiyetindedir. Bu otoklavda bu eğri yok diyorsa üreticiden istemesini söyleyiniz. Üretici firma bu grafiği kullanıcı el kitapcığına koymak zorundadır. Eğer bunu ısrarla yapmıyorsa gizlediği bri şey olabileceği çekincesi duymak için haklı sebeplerimiz olur.
İki eğriyi karşılaştırırken ölçeklerini eşitlemeyi unutmayınız. Yani bir eğride yatay eksen saat diğerinde dakika bazında veya dikey eksen birinde Atm diğerinde kPa veya Bar biriminde olmamalıdır. Aynı birimde skala üzerinde ölçüm yapılmalıdır. Böylece iki otoklavdan en kuvvetli sterilizasyon yapanı sayısal olarak tespit etmiş olursunuz.
Yeşil alanları karşılaştırarak hangi otoklavın en güzel kurutmayı yaptığını da tespit edebilirsiniz.
N tipi otoklavda sadece kırmızı alan bulunur. S tipi olanşlarda sarı alan sadece sıfır seviyesinin üzerinde bulunur, kurutması bulunmayan otoklavlarda yeşil alan hiç bulunmaz. Bunları söylemeye gerek yoktu ama hatırlamış olduk.
Yazarın 26 Şubat 2024 Pazartesi Tarihinden Önceki Yazıları
Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..
Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nin kuruluş amacı doğrultusunda belirlenmiş olan misyonu, Dünya ve Ülkemizdeki Diş Sektöründeki gelişmeleri haberleştirerek toplumu bilgilendirmek