Köşe Yazısı 7.12.2022 00:00:00 / Okunma Sayısı: 546

Hangi otoklavı alayım? (3)

Murat Aydın
Aydinmur@yahoo.com
Otoklav testleri nedir? En sağlam test hangisidir?

Dr. Diş Hekimi Murat Aydın kaleme aldı.

Otoklavın buhar girginliğini, buhar kalitesini, buharın kalış süresini ve otoklavın kapak sızdırmazlığını ve buna benzer bazı şeyleri ölçen çok sayıda test vardır. Bowie-Dick testi Helix testi ve daha çok sayıda strip testler vardır.

Bütün testlerin kefili olan tek bir tane test vardır: “biyolojik test”.!

Bunun dışındaki testler biyolojik testin yanında hükümsüzdür. Eğer bir otoklav biyolojik testten geçiyorsa diğer hiçbir teste ihtiyacı kalmaz. Örneğin otoklavın kabininin merkezine koyduğunuz sporlar ölüyorsa yani biyolojik testte başarılı olduysa, buhar yeterlilik testi olumlu olsa ne olur olumsuz olsa ne olur ? Ne fark eder? Otoklav görevini en mükemmel şekilde yapmış demektir.

Eğer otoklav biyolojik testte başarılı olduysa buhar sızıntı testinden geçse ne olur? Geçmese ne olur? Amaç başarı ile yerine getirilmiş demektir. Varsın buhar sızıntısı hesaplanandan farklı olsun. Hesaplanan buhar sızıntısı olmaıs erekenden fazla olsa bile eğer bir otoklav biyolojik test sırasında sporları öldürebildiyse bu otoklavın ozuk olduğu veya yetersiz olduğu söylenemez.

Bunun tersi de doğrudur.

Bir otoklav buhar sızıntı testinden geçiyor, buhar penetrasyon testlerinde başarılı oluyor, sıcaklık testlerinden başarılı oluyor fakat biyolojik testte sınıfta kalıyorsa, bu otoklav bozuktur, eksiktir, yetersizdir, tamir edilmesi gerekir.

Görüldüğü gibi esas olan ve referans olan ve diğer bütün testlerin kefili olan biyolojik testtir.

O halde burada doğru soru şu olmalıdır:

Biyolojik test dışındaki testlerin amacı nedir? Neden geliştirilmiş?

Bu testler, biyolojik testte başarısız olan otoklavın arızasını teşhis etmek için geliştirilmiştir. Örneğin sporları öldürmeyen bir otoklavın arızasını tespit etmek için buharın kalitesine bakmak gerekir. Buharın sıcaklığına bakmak gerekir. Kabindeki basınç ve maruz kalma parametrelerine bakmak gerekir. Problemin nerede olduğu bu testler ile aranmalıdır. İşte bu testler ancak böyle bir durumda gerekli olacaktır.

Ben hep şu örneği veririm: Evinize dış kapıdan girdiniz ve evde çalınmış bir şeyler bulunmadığını görüyorsunzu. O halde evin içinde her gün dolapların içine bakıp hırsız aramak anlamsızdır gereksizdir, sürdürülemez bir uygulamadır. Ancak evinizde bir şeylerin eksildiğini görüyorsanız bir hırsız bulunabileceği şüphesi ortaya çıkmış demektir. İşte ancak bu durumda her köşeye ve yatağın altına bakılır.

• Kimyasal indikatörler sterilizasyonu izler. Biyolojik indikatörler sterilizasyonu ispat eder.

• Kimyasal indikatörler cihazın başarısını gösterir, biyolojik indikatörler sterilizasyonun başarısını gösterir.

• Diğer testlerden başarılı olamayan bir otoklav biyolojik testte başarılı olamaz.

• Biyolojik testte başarılı olan bir otoklavın diğer testlere ihtiyacı yoktur.

• Bu sebeple spor testi diğer bütün testlerin kefilidir.

Biyolojik testi kendiniz de yapabilirsiniz. Bir Bacillus subtilis suşu her şehirde bolca bulunan tıbbi tahlil laboratuarlarından temin edilebilir. Bu bakteriler zararsız ve her zaman her yerde bulunabilen sporlu Bacillus ailesi bakterilerinden en masumudur. Her odada havada, buzdolabın arkasında, tavanda, yerde, çekmecelerin dibinde bolca vardır. Ekmeğin yumuşayarak bozulmasına sebep olan bakteri var ya? İşte o masum ve zavallı bakteriden bahsediyoruz. Bu bakterinin öldürülebildiği sıcaklık ve süre ile uluslar arası biyolojik testlerde referans olarak kullanılan Bacillus stearothermophillus suşlarının öldürülebildiği sıcaklık ve basınç arasında fevkalade güzel bir benzerlik vardır. Basit ucuz bir biyolojik test yapmak için bu akteriyi kullanabiliriz. Bunun detaylarını otoklav kitabımda bulacaksınız.

 Dünya standartlarında biyolojik test yapmak için inkübatörler ve hazır spor ampülleri geliştirilmiş olup piyasamızda satılmaktadır.

 

Yazarın 7 Aralık 2022 Çarşamba Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız