Köşe Yazısı 8.10.2022 00:00:00 / Okunma Sayısı: 579

Hangi otoklavı alayım? (1)

Murat Aydın
Aydinmur@yahoo.com
Kötü otoklav yoktur, Türk malı olanını ve en ekonomik olanını alın.

Dr. Diş Hekimi Murat Aydın kaleme aldı

Bu soru bana çok sık sorulur.

Kötü otoklav yoktur, Türk malı olanını ve en ekonomik olanını alın.

Bir mikrobiyolog olarak Antalya diş hekimleri odasına 2009 yılında bir otoklav raporu hazırlayıp, otoklavın fiziğini ve prensiplerini anlatan bir bilim kitabı yayınladım. Bu konuda ülkemizdeki ilk ve tek kitaptır. Benden sonra ülkemizde başka bir oroklav kitabı daha yayınlanmadı. Bu kitabı ücretsiz olarak veb sayfamdan indirebilirsiniz.

Bu yazımda sizlere özetin özetinin özetini maddeler şeklinde ve hap bilgi olarak vereceğim. Otoklav seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini listeleyeceğim. Otoklavın püf noktalarını vereceğim. Hatta bu iş için bir de web sayfası hazırladım:

https://drmurataydin.com/hangi-otoklavi-alayim.html

1-Biliyorsunuz otoklavlar N-S-B sınıflamasına sahiptir ve B sınıfı sanki en iyisi sınıfmış gibi kutsanmıştır.

Herkes B sınıfı der başka bir şey demez. Hiçbir kitapta, makalede B sınıfı ne demektir bunu açıklamaz. Tuhaf anlamsız garip tanımlamalar yapılarak bu sınıflamanın esasları geçiştirilir. Adeta üzeri kapatılmak istenircesine içi boş ve elle tutulamayan soyut tarifler yapılır. Örneğin kumaşlar, derin çukur aletlerin sterilize edilmesi gibi terimler ile sınıflama açıklanmaya çalışılır. N-S-B sınıflaması otoklavın sınıflaması değildir. Sterilizasyonun sınıflamasıdır. N sınıfı sterilizasyon , B sınıfı sterilizasyon şeklinde terimlendirilir. N sınıfı sterilizasyon yapan otoklava N sınıfı otoklav demek gelenekselleşmiştir. Çok yanlış bir terimlendirme sayılmaz.

Eğer otoklavın kabinin içinde vakum yaparak sterilizasyon yapılıyorsa buna B sınıfı sterilizasyon adı verilir.

Basınçlı hava ile sterilziasyon yapılıyorsa S sınıfı

Ne basınçlı ne vakumlu (düdüklü tencere gibi) sterilizasyon yapılıyorsa N sınıfı sterilizasyon adı verilir.

Bakın gördünüz mü?

Ne kadar net, ne kadar temiz, ve ne kadar kısa ve mükemmel bir sınıflama yaptık. Hiç kafamız karışmadı. Size cam eşya kumaş, poröz malzeme falan gibi tuhaf terimler saymadım. Herşey aklınızda kalacak şekilde tertemiz sınıfladım.

Devam edelim mi?

Haydi ilerleyelim.

B sınıfı sterilizasyonun özelliği veya üstünlüğü var mıdır ve varsa nedir?

B sınıfının tek özelliği kısa sürede en girgin olmasıdır. Hepsi o kadar. Zannetmeyin ki daha fazla mükrop öldürür. Zannetmeyin ki diğer sterilizasyonlar mesela N sınıfı veya S sınıfı mikropları eksik öldürüyor zannetmeyin. B sınıfının tek üstünlüğü kısa sürede buharın en ince girintilerin arasına girebiliyor olmasıdır.

Mesela B sınıfı sterilizasyon sırasında su buharı, airotorun borusunun içine saniyeler içinde ulaşır. Ancak B ve S sınıfında bu daha uzun sürer. Yavaş ve zayıf olur. Ancak yeteri kadar beklenirse hepsi tam eksiksiz bir sterilizasyon yapar.

Zihninizdeki B sınıfı tabusunu, kutsanmışlığını, ulaşılmazlığını, B sınıfı hayranlığını yıkınız diye anlattım. N sınıfı da yeteri kadar beklenirse mükemmel bir sterilizasyon yapabilir.

SONRAKİ YAZI

2- Otoklavlar spor öldürmek için değildir, sporları BİLE öldürmek içindir.

 

Yazarın 8 Ekim 2022 Cumartesi Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız