Haber 20.08.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 373

Tüm ağız tedavisinin yapılabildiği bir dijital seviye yakalanacak

MÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Özkan:

ÖZEL RÖPORTAJ  

3. BÖLÜM - SON 

İstanbul (Dentalhaber) Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Özkan ile yaptığımız röportajın bu son bölümünde teknolojik gelişmelerinin diş hekimliği mesleğine etkileri üzerine konuştuk. Gelişen teknolojinin bir diş hekiminin hata yapma ihtimalini neredeyse sıfırladığına dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, bir iki sene içinde tüm ağız tedavisinin aynı anda yapabileceği bir dijital seviye yakalanacağını anlatıyor.

TEKNOLOJİ HATA İHTİMALİNİ GİT GİDE SIFIRLIYOR

-Hocam siz hangi diş hekimliği fakültesi mezunusunuz?

-Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. Önce öğrencisi oldum. Şimdi de aynı fakültenin dekanlığını gururla yürütüyorum.

-Hocam IDEX fuarını gezdiğinizde karşınıza çıkan cihaz ve aletler zihnen size geçmişe götürüp bırakıyor mu? Biz nelerle çalışmışız diye hayıflanıyor musunuz?

-Tabi ki bir kere inanılmaz fark var. Yani bırakın bizi; artık 30 sene önce mezun olmuşuz, yani 5 sene öncesine göre bile inanılmaz değişim var. Yeniliklere bakınca çok büyük bir yarış olduğunu görebiliyoruz.  Bu kıyasıya yarış her sektörde olduğu gibi dental sektörü de olumlu olarak etkiliyor. Diş hekimlerinin işleri çok kolaylaşıyor. Mesela implantlar için rehberle cerrahiler var .Kanal tedavileri için apeks roketar var. Neredeyse her şeyin ölçüsü ve bitimi dijital olarak yapılabiliyor. Yani bir diş hekimi için hata ihtimalini neredeyse sıfırlayan bir sürü alet ve cihaz gelişmiş durumda. 

-Hocam sizin ana bilim dalınız hangisiydi?

-Ben protez bölümündeyim. Bütün materyallerle ilgili bir bölüm. O yüzden bu materyallerin hepsini kullanıyoruz. Aynı zamanda işte implantların üst yapısını da yine bizim bölüm yapıyor. Dolayısıyla tüm materyallere ve tekniklere hakim bir bölümdeyiz.

TÜM AĞIZ TEDAVİSİNİN YAPILABİLECEĞİ BİR DİJİTAL SEVİYE YAKALANACAK

-Dijitalleşmenin en çok etkilediği alanlardan birisi…

-Mesela bizim fakültemizde 2016’dan beri  dijital teknolojileri kullanıyor. Normal ölçü aldığınızda hastanın aynı zamanda bulantısı olabiliyor. Dijital ölçülerde hiçbir şey yapmadan sadece hastanın ağzını tarayıp bir saat sonra istediğiniz malzemeden üretebiliyorsunuz. Özellikle işi olan çok fazla kalamayan hastaları aynı gün içinde tedavi edebiliyorsunuz. Tabii bu 1, 2, 3 dişi kapsayacak şekilde şimdilik. Tüm ağız için şu anda çok mümkün değil. Bugün biraz zor ama belki bundan 1-2 sene içinde de tüm ağız tedavisini aynı anda yapabilecek bir dijital seviyeye gelebiliriz.

Bizim fakültemizde bu sene öğrenciler bu dijital işleri yapacaktı. Ancak deprem dolayısıyla biliyorsunuz Online eğitim oldu. Seneye öğrencilerimiz hastalarını dijital sistemlerle tedavi edebilecek düzeyde olacaklar.

SON

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız