Haber 30.09.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 472

“250 milyon nüfusa karşılık 4 bin 500 diş hekimimiz var”

Nijerya Diş Hekimleri Birliği Başkanı Dr.  Tope E. Adeyemi:

ÖZEL RÖPORTAJ

İstanbul (Dentalhaber) Nijerya Diş Hekimleri Birliği Başkanı Dr.  Tope E. Adeyemi, 250 milyon nüfusa sahip ülkelerinde 4 bin 500 diş hekiminin hizmet verdiğini açıkladı. Dr. Adeyemi,  güvenlik ve çalışma koşulları sebebiyle diş hekimlerinin bir kısmının ülkeyi terk ettiğini açıkladı. Nijerya'nın Kano kentindeki Bayero Universitesi'nde öğretim üyesi olarak da görev yapan Dr. Adeyemi, aynı zamanda Kano'daki Aminu Kano Eğitim Hastanesi'nde Çocuk Diş Hekimi olarak da çalışıyor.

Dr. Adeyemi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen FDI Dünya Dişhekimleri Kongresi için İstanbul'a geldi. Kendini FDI Genel Kurulu bittikten sonraki günde kocaman boş toplantı salonunda yakaladık. Ülkesine ait geleneksel kıyafetler ile bir köşeye oturmuş çantasının içinden çıkardığı notlarını karıştırıyordu. Dr. Adeyemi, ülkesinde dental dünyada yaşanan sıkıntıları, çözüm yollarını DENTAL HABER ile paylaştı.

-Dr. Adeyemi, siz başkent Abuja'da (Nijerya'nın ) çalışmalar yürütüyorsunuz?

-Hayır, Kano şehrinde...

-Bir üniversitede hocalık yapıyor musunuz?

-Evet

-Hangisinde?

-Bayero Üniversitesi,

-Nijerya'da kaç diş hekimi var?

-4 bin 500

-Ülkenin nüfusu ne kadar?

-250 milyon

-250 milyon nüfusa karşılık sadece 4 bin 500 diş hekimi mi var. Bir diş hekimine 55 bin kişi düşüyor yaklaşık...  Yanlış bilmiyorsam bilgimi düzeltin lütfen; bir diş hekimine 5 bin kişi düşebileceği öneriliyor. Bir diş hekiminin bu kadar insanın ağız ve diş sağlığından sorumlu olması haksızlık gibi...

-Evet evet

-Bu kadar az diş hekimi karşısında, insanlarınız ne yapıyor? Yetersiz hizmet alan kırsaldaki o insanlar ağrılarını sızılarını nasıl dindiriyor?

-Bazı insanlar diş sorunlarına çözüm bulmak için bazı yerel tedaviler kullanıyor. Özellikle diş hekiminin bulunmadığı veya iyi eğitimli diş hekimlerinin hizmetlerine paranın yetirilemediği bazı  bölgelerde ise yerel olarak hizmet veren  diş hekimi olmayan eğitimsiz kişilere müracaat ediyor.

-Çok zor bir yaşam bu...

-Evet evet. Bazı kişiler, diş hekimine ulaşamadıklarında diş ağrıları diş sorunları için şifalı bitkiler kullanıyor. Biliyorsunuz diş ağrısı bir insanın yaşayabileceği en kötü ağrılardan biridir. Dolayısıyla insan bu kadar acı çektiğinde, kendisini acıdan kurtaracak her şeyi yapmak için çaresiz kalır.

DİŞ HEKİMLERİNİN BİR KISMI ÜLKEYİ TERK ETTİ

-Diş hekimleri, ağız ve diş sağlığı hizmetleri ülkenizde büyük sorunlarla karşı karşıya olduğu açık. Peki diş hekimleri bu kadar sorunlar nasıl baş ediyor?

 -Ülkemizde diş hekimlerinin bir kısmı ülkeyi terk etti.

-Ülkenizde bu konularda söz sahibi bir isim olarak bu sorunlarının çözümü için neler yapılabilir?

-Hükümet çalışma ortamını uygun hale getirmeli ve diş hekimlerinin Nijerya'da kalıp çalışmalarını teşvik edebilmeleri için ücretlendirme, altyapı, güvenlik konularında iyileştirmeler yapmalı ve diş hekimlerine yönelik teşvikler sağlamalıdır.

14 DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTEMİZ VAR

-Nijerya'da kaç diş hekimliği fakültesi bulunuyor?

-14 diş hekimliği fakültesi var.

-Ülke genelinde en çok hangi hastalıklara rastlanıyor?

-Gençlerde en sık görülen diş hastalığı diş çürükleri. Yaşlılarda ise periodontal hastalıklardır.

-İstanbul'daki kongreyi, genel kurulu nasıl buldunuz? Beklentileriniz karşılandı mı?

-Genel kurul muhteşemdi. Beklentilerim karşılandı. Evrensel Ağız Sağlığı kapsamına yönelik savunuculuğumuz ağız ve diş hastalıkları tüm dünyadan silinene kadar devam etmelidir.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız