Haber 12.02.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 407

"Sualtına inince 'Keşke ben de balık olsam' diyorum"

Diş Teknisyeni ve Dalgıç Yeter Durmaz:

Konya (Dentalhaber) Yeter Durmaz, bir diş teknisyeni. Konya'da yaşıyor ve evli iki çocuk annesi. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Protez Bölümü'nde çalışan Durmaz, koltuğunun altına birkaç iş sığdırabilen kadınlardan biri. Durmaz, diş teknisyenliğinin yanı sıra fırsat buldukça eşiyle birlikte sıcak denizlere inip dalış yapıyor. Hobileri sadece bununla da sınırlı olmayan Durmaz, iş stresini tiyatro, fitness, doğa yürüyüş, pilates gibi bir çok uğraşıyla atmaya çalışıyor. İleride bröveli bir dalış eğitmeni olmayı hedefleyen Diş Teknisyeni Durmaz, mesleği ve hobileri ile ilgili düşüncelerini DENTAL HABER'le paylaştı:

-Sizi tanıyabilir miyiz? Nerede doğdunuz? İlk orta ve liseyi nerede bitirdiniz?

-Konya'nın Akşehir ilçesinde doğdum. İlk, orta ve liseyi Akşehir'de tamamladım.   Hayatı dolu dolu yaşamayı seviyorum.  Mesleğimin yanı sıra spor ve amatör tiyatro ile de uğraşıyorum. Sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyorum. Oynadığım bir oyunda şiddete uğramış bir kadının sesi olmak bana kendimi duyarlı ve önemli hissettiriyor. Doğa yürüyüşlerini çok seviyorum. Yoga, plates ve fitness olmazsa olmazlarım. Bence her kadın kendini sevmeli ve kendisine saygı duymalı diye düşünüyorum.

MESLEKTE ALAYLIYIM EŞİM DE BENİM USTAM

-Konya'da mı yaşıyorsunuz? Ve eşiniz de diş teknisyeni...

-Evet 27 yıldır Konya da yaşıyorum. Evliyim ve iki tane çocuğum var. Çocuklarım ve ailem en değerli varlıklarım. Oğlum Uludağ Üniversitesi'nde Elektrik Elektronik Mühendisliği okuyor. Kızım daha ilkokul birinci sınıfta. Ailemizde bir diş teknisyeni daha var. Eşimde diş teknisyeni. Eşim aynı zamanda benim ustam. Onun bana  çok şey kattığını düşünüyorum ve onu çok seviyorum.

-Diş Teknisyenliği eğitiminizi nerede ne zaman aldınız? Mektepli mi alaylı mısınız?

-Alaylıyım. Mesleğim eşimin desteğiyle başladı. Hayalim diş teknisyeni olmak değildi tabii ki. Kariyer sahibi bir sporcu olmak istiyordum.

-Kaç yıldır diş teknisyenliği yapıyorsunuz?

-Mesleğe 2007 yılında başladım ve 16 yıldır sektördeyim. Özel bir laboratuarda çalıştım. Son 10 yıldır Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Protez Bölümü'nde çalışıyorum. Üniversite hastanesinde çalışmak mesleğimi teorik ve pratik olarak geliştirmede büyük katkı sağladı.

-Dalgıçlığa ne zaman başladınız? Ve dalgıç olmak nereden aklınıza geldi?

-2020 yılında Antalya 'da bir arkadaşımın teknesinde Discovery dalış yapmıştım. Çokta hoşuma gitti. Ve eğitimini almak istedim. Dalış eğitimi veren bir okulda teorik ve sualtı pratik eğitimlerini alarak  TSSF / CMAS bir yıldız dalıcı oldum. Zamanla dalış yapmak benim için bir tutkuya dönüştü. Daha profesyonel olmak için iki yıldız eğitimlerine katıldım . Şu an TSSF / CMAS  iki yıldız  dalıcı olarak devam ediyorum. Ve 3 yıldız brövemi alıp eğitmen olmak istiyorum.

-Dalgıçlığın mesleğinize olumlu ve olumsuz etkileri bulunuyor mu?

-Dalgıç olmam mesleğime olumlu yönde yansıyor. Hobilerimle iş hayatımı dengeliyorum. Dalışlarda çok iyi motive olduğum için iş hayatımda daha neşeli keyifli ve başarılı olduğumu düşünüyorum.

KEŞKE BEN DE BALIK OLSAM

-Dalgıçlığa mesleki çalışmalarınızın yanında nasıl zaman ayırıyorsunuz?

-Dalışlar genelde hafta sonu oluyor.  Konya karasal bir coğrafyada olduğu için düzenlenen dalış turlarına katılıyoruz ve denizlere iniyoruz. Akdeniz'de, Ege'de bir çok şehirde dalışlar yaptık. Güzel ülkemizin denizaltında da çok muhteşem tarihi batıklar, mağaralar, resifler, duvarlar var.

-Dalmak nasıl bir duygu?

-Duvar dalışlarında kendimi çok özgür hissediyorum. Dalış yapmak adeta gökyüzünde uçmak gibi.  Sualtında indiğimde  balıklar, deniz kestaneleri, süngerler, denizyıldızları yani her türlü canlıyı yakından gördüğümde şöyle bir his uyanıyor bende; 'Keşke bende balık olsam.' diyorum. 

-Neden balık olmak istiyorsunuz?

-Çünkü su altında balıkların senkronizasyonları çok güzel. Düşünsenize tabiatlarına göre yaşıyorlar. Yeryüzünde insanlar arasında acımasız savaşlar var,  çocuklar ölüyor. Balıkların adeta cennette yaşadıklarını düşünüyorum. Ekosisteme saygılı muhteşem bir düzen var su altında.

-Yurtdışında da dalış yapıyor musunuz?

-Yurtdışında Mısır'da Sharm El Seihk'te daldık.  Mısır dünyanın en güzel dalış noktalarından biri, ilk üçte sanırım. Sualtı muhteşem göz alıcı bir akvaryum gibi. Keşke balık olsam demiştim ya  en çok Mısır'da gördüğüm Müren balığını kıskanıyorum, bir de Napolyon balığı...

Türkiye  ve Dünya'da gitmediğimiz yerlere gitmek ve sualtını her seferinde yeniden keşfetmek bizlere çok büyük heyecan veriyor. Su dünyasını keşfetmek her dalışta yeni bir doğa harikası ile karşılaşmak çok güzel bir duygu. Herkese tavsiye ediyorum. Mutlaka denemeliler...

-Eşiniz de diş teknisyeni peki o da dalgıç mı?

-Evet dalışlara eşimle birlikte başladık.

FOTOĞRAF: Diş Teknisyeni Yeter Durmaz'ın "ustam" dediği eşi Merih Durmaz da Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde sabit implant üstü protezler yapıyor.

İNSANLARA GÜZEL GÜLÜŞLER SAĞLAMAK İNSANI MUTLU EDİYOR

-Diş teknisyenliğini severek mi yapıyorsunuz?

-Tabii çok seviyorum mesleğimi... Aslında bedenimizi çok yoran zor bir meslek. Ama üretmek, insanlara güzel gülüşler sağlamak tabiİ ki beni çok mutlu ediyor.

-Son yıllarda dijitalleşme diş teknisyenliğinde daha çok kullanılır oldu? Siz de dijital teknolojileri yakından takip edebiliyor musunuz?

- Evet dijitalleşmeyi hayranlıkla takip ediyorum. Dijital tasarım ile ilgili kurslara gidiyorum. Olabildiğince teknolojiye uyum sağlamaya çalışıyorum..

MUM ISIRTARAK KAPANIŞ ALMAK HERŞEYİ ÇÖZMÜYOR

-Diş teknisyenliğin sizi mutlu eden anlar hangileri?

-Tabii ki en mutlu olduğum an hastanın mutlu bir şekilde gitmesi ve işimin  beğenilmesi. Sorunsuz bir akış olursa daha da mutlu olurum

-Güzel bir iş çıkartabilmeniz için bir diş hekiminden neler istersiniz? Sizce iyi bir ölçü nasıl olmalı?

-Ağız içinde mum ısırtarak kapanış almak ve bundan güzel bir sonuç beklemek verilmeyeni istemekten öteye gitmiyor. Öncelikle net bir anatomik ölçü alınmalı. Devamında bu anatomik ölçü üzerinde kişisel olarak hazırlanmış şahsi kaşıkla  hermetik kapatmayı sağlayacak kerr stenci ile kenar şekillendirilmesi yapılarak çinko oksit ojenol ölçü maddesi ile alveol kretlerin net bir ölçüsünün alınması gerekir.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız