Haber 22.04.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 366

"Meslektaşlarımızın zamanın gerisinde kalmasını engellemeliyiz"

İDO Başkanı Berna Aytaç, Dental Haber'in sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin ilk ücretsiz bilimsel kongresini düzenledik

İstanbul (Dentalhaber) İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Berna Aytaç, teknolojinin çok hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çekerek, “Meslektaşlarımızın zamanın gerisinde kalmasını engellemeliyiz.” diye konuştu. İstanbul Dişhekimleri Odası’nın geçtiğimiz hafta ilk kez gerçekleştirdiği “İstanbul Buluşması” adlı kongreyi de bu amaçla düzenlediklerini ifade eden Aytaç, tıklım tıklım dolu salonların bilimsel açlığın göstergesi olduğunu söyledi. .

Başkan Aytaç, İstanbul Buluşması ve geleceğe ait projelerini DENTAL HABER’le paylaştı:  

-İstanbul Buluşması’na ilginin büyük olmasını neye bağlıyorsunuz?

-Ciddi anlamda iyi konuşmacılarımız var. İstanbul’da yaşayan öğretim üyelerimizden rica ettik. Bu tamamen masrafı sıfırlamak veya indirgemek amacıyla oldu. Gelecek senelerde biraz daha kapitalimiz olursa uluslararası akademisyenlerden birilerini de çağırabiliriz.

-Ücretsiz olması da ilginin büyük olmasında etkili…

-Evet.

TÜRKİYE’DE BAŞKA ÜCRETSİZ KONGRE YOK

-Böyle ücretsiz kongrelere başka örnekler var mı?

-Dünyada bir tane yapılmış ücretsiz kongre var o da Greating New York. Bizimkisi de ikincisi oldu. İstanbul Dişhekimleri Odası üyeleri ücretsiz izleyebildi. Tabii bunu çok uzun zamandır hayal ediyorduk. Olur mu olmaz mı düşündük. Çünkü kaliteden taviz vermememiz lazımdı.

Yine Ramazan içerisine denk gelmesi bir sorundu. Ama ne yapalım Ramazan’da hepimiz çalışabiliyorsak buraya da gelebiliriz.

Ve netice de insanlara ‘Bedava kongre buyurun gelin’ dedik. Ama kayıt şartı koyduk. Çünkü 3 bin kişilik oturma alanı vardı.

Yedi ana sponsorumuz ve sanırım 35 civarında destek sponsorumuz var. Onlar da ciddi anlamda bizi destekledi. Nitekim Türk Dişhekimleri Birliği  programı var. IDEX Fuarı var. Bunlara rağmen bizlere olan inançları ile hareket edip sponsorlarımız bizi destekledi. Böylesi ilk program olduğu için tereddütleri olabilirdi. Olmadı desteklerini eksik etmediler. Tabii biz kendi gücümüzün de farkındayız.

Ve depremin verdiği çok büyük psikolojik yıkıntıdan sonra bir araya gelip birbirimizin acısını paylaşmamız gerekiyordu. Başka bir şansımız da yok. Diş hekimleri olarak ancak böylesi bilimsel toplantılar da buluşup sosyalleşerek acımızı azaltabiliriz. Kısacası bilimsel olarak doymak ve sosyalleşmek arzusundayız.

-Salonlara bakınca diş hekimlerindeki bu bilimsel açlığı nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Tıp o kadar hızlı ilerliyor ki… Eskiden bilgisayar alınca on sene kullanıyordunuz. Bugün bilgisayar alıyorsunuz iki sene sonra devri geçiyor. Ve yine bugün 40 bin euro verip scanner alıyorsunuz ve iki sene sonra yazılımınızın güncellenmesi gerekiyor. Ve o güncelleme için verdiğiniz ekstra paraya rağmen daha yeni scannerlar çok daha iyi iş çıkartıyor.

Söylediğim gibi teknoloji o kadar çok hızlı ilerliyor ki meslektaşım mecburen bilimsel olarak ona yetişmek zorunda. Yoksa zamanın gerisinden kalmaya başlıyor. Bizler meslektaşlarımızın zamanın gerisinde kalınmasını engellemeliyiz.

-Bu amaçla İDO’da içerisinde de her hafta toplantıların oluyor değil mi?

-Ne kadar çok toplantı yapabilirsek iyi. İDO’da bir hafta diş hekimlerine bir hafta diş hekimliği fakültesi öğrencilerine eksikliklerini tamamlanması  için düzenli toplantılar yapıyoruz. Tabii bizim İDO olarak öğrencilere karşı sorumluluğumuz yasal değil,  vicdani sorumluluk.

İSTANBUL’DA 15 BİN DİŞ HEKİMİ VAR

- İstanbul’daki üye sayınız kaça yükseldi?

- Odaya kayıtlı üyemiz olan 12 bin diş hekimi var. Kayıtlı olmayan üniversite ve kamu hastanelerinde çalışan 3 bine yakın diş hekimi daha var. Onları da sayarsanız 15 bini buluyor.

İSTANBUL'DA 12 BİN DİŞ HEKİMLİĞİ ÖĞRENCİSİ VAR

-Bir kasaba nüfusu kadar var…

-İstanbul’da kamu ve özel üniversitelerde okuyan 12 bin de diş hekimliği fakültesinde okuyan öğrenci var. Pandemi sebebiyle pratikte geri kaldı öğrencilerimiz. Onları buraya davet edemedik. Fakat onlar için de ayrı bir kongre yapacağız. Onlarla birlikte 24 bin kişiyi salonlar kaldırmazdı.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız