Haber 29.03.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 392

"Medikal  sektörün geleceği inovatif ürünlerde"

TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz:

ÖZEL HABER

İstanbul (Dentalhaber) Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Kemal Yaz, pandemi ile birlikte medikal sektörde yerli üretimin önemli bir atılım gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, “Maske, temizlik, hijyen ve solunum cihazları gibi alanlarda önemli gelişmeler söz konusu. Ancak bunlar katma değeri düşük ürünler. Bizim asıl geleceğimiz medikal inovasyon alanında yatıyor.” şeklinde konuştu. 

Yaz, geçtiğimiz hafta sona eren Uluslararası İstanbul Tıbbi Analiz, Teşhis, Tedavi, Koruma, Rehabilitasyon, Laboratuvar Ürün, Cihaz, Sistem, Teknoloji, Donanım ve Hastaneler Fuarı 30. Expomed Eurasia’da Medikal sektörün sorunlarını ve geleceğini  DENTAL HABER’e değerlendirdi.  Tıbbi cihaz sektörünün en büyük sorununun sürdürebilirlik olduğunu kaydeden Yaz, şunları söyledi:

“Hem finans anlamında hem tedariğin sürdürülebilirliği anlamında hem işletmelerin geleceği anlamında sürdürülebilirlik kavramı çok önem arzediyor. Tabii ki bu sadece Türkiye’nin sorunu değil. Bu tüm dünyanın sorunu. Mesela tedarik sadece bizim değil dünyanın meselesi. Hammadde, bunun taşınması, bunun üretime dönüşmesi, insan kaynakları çözüm bulunması gereken çok önemli konulardır.”

TÜRKİYE AÇISINDAN FİNANSMAN SÜREKLİ BİR SORUN

Türkiye açısından finansman konusunun sürekli bir sorun teşkil ettiğini belirten Yaz, bu noktada yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı:

“Sağlık harcamasındaki pastayı büyütmemiz gerekiyor. Bu büyümediği sürece  bizim durumumuz  hep aynı kalır, değişmez. Yapılması gereken bütçede sağlığa ayrılan payın arttırılması, kural ve kaidelerin düzgün işletilmesidir. Biz ekstra bir şey istemiyoruz. Avrupa Birliği normları gereği yapılacak olan satın alınmalarda yazılan şey 30 gün içerisinde tedarikçiye paranın ödenmesi gerekiyor. Bu bir direktif.  Bizde bu nasıl? Üniversitelerde  yıllara yayılırken, kamuda 90 günden aşağı olmuyor. Böyle olunca da tabii düzgün üretimin planlanması yapılanması, tedariğin sürdürülebilmesi, işletmenin sürekli istihdam oluşturması kolay olmuyor.”

PANDEMİYİ YERLİ FİRMALAR AVANTAJA ÇEVİRDİ

Yaz, 2019 yılında Çin’den dünyaya yayılan pandeminin Türkiye’de yerli üretimi canlandırdığına da dikkat çekerek, “Yerli üretimde özellikle pandemi ile birlikte büyük bir atılımla yaşandı. Bunun tabii bu atılımın ete kemiğe bürünesi lazım. Belli alanlarda gelişmeler var. Bu alanların dışına çıkılabilmesi lazım. Mesela  maske gelişti, temizlik, hijyen ve solunum cihazları gelişti. Eğer bunu geniş bir alana yayabilirsek dünya çapında istediğimizi alabiliriz. Pandeminin etkisi ile Çin’deki tıbbi cihaz sektörü pazar sıkıntısı yaşadı. Oradaki ellerinden kaçırdıkları pazar payıda Türkiye’ye geldi. Ülkemizdeki tıbbi cihaz sektörü bu avantajı kullandı ve bu avantajın devam etmesi lazım.” diye konuştu.

GELECEK MEDİKAL İNOVASYONDA

Medikal sektörün geleceğini inovatif, AR-GE yoğun ve katma değeri yüksek inovatif ürünlerin belirleyeceğini de anlatan Başkan Yaz, “Dünyanın en iyi enjektör üretimine sahip beş firmasından bir tanesi de bizde. Bunlar önemli şeyler. Ama dediğim gibi katma değeri yüksek olmayan üretimler. Bizim geleceğimiz inovasyon anlamındadır. Geleceğimiz Fuar’da yenilikçi ürünlerin yer aldığı İnovasyon Alanı’nda yer almaktadır.” dedi.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız