Haber 12.02.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 371

Klinik ortamından sualtının huzurlu dünyasına…

M.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Asım Dumlu. sualtı tutkusunu anlattı.

İstanbul (Dentalhaber) Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Asım Dumlu, aynı zamanda dünya çapında bir balık adam. 1994 yılından bu yana profesyonel olarak dalış yapan Dr. Dumlu, çeyrek yüzyılı aşan bir zamandır da sualtı fotoğrafçılığı ile uğraşıyor. Ulusal ve uluslararası, yarışmalarda bir çok ödüle sahip Dr. Dumlu ve üç arkadaşı; Dr. Dt. Cenk Ceylanoğlu, Dr. Dt. Rüştü Kirman ve Op. Dr. Eser Paşa geçtiğimiz haftalarda Marmara Üniversitesi'nde "Sağlıkla Sualtında" isimli bir fotoğraf sergisi açtı. Dr. Dumlu, bu ay sonuna kadar sanatseverlerin beğenisine sunulan sergideki fotoğrafların hikayelerini ve sualtı sevdasını DENTAL HABER ile paylaştı.

-Sergiye neden "Sağlıkla Sualtında" ismini verdiniz?

-Konularında uzman, dört doktor tarafından çekilen sualtı fotoğraflarından oluşan bir sergi olduğu için sergimizin adını “Sağlıkla Sualtına” koyduk.

-Sergide hangi fotoğraf sanatçılarımızın eserleri sergileniyor? Onlar da sizin gibi dişhekimi mi? Sizi ve onları tanıyabilir miyiz?

-Sergide ben Dr. Dt. Asım Dumlu ile birlikte Dr. Dt. Cenk Ceylanoğlu, Dr. Dt. Rüştü Kirman ve Op. Dr. Eser Paşa’nın fotoğrafları sergileniyor.  Ben, Cenk ve Rüştü diş hekimiyiz ve aynı zamanda Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyuz. Eser ise göz doktoru. Hepimiz çok uzun zamandır sualtı fotoğrafı çekmekteyiz. Örneğin ben, 1995 yılından beri sualtı fotoğrafı çekiyorum. 4 sualtı fotoğrafçısının da ulusal ve uluslararası yarışmalarda bir çok ödülü bulunmaktadır.

-Sergide kaç eser sergileniyor? Eserler hakkında bilgi alabilirmiyiz?

-Sergide 26 adet sualtı fotoğrafı sergilenmektedir. Sergi Kocaeli Üniversitesi Sualtı Topluluğu (Koüsat) birlikteliğiyle hazırlandı ve SBT  2023’te (Sualtı Bilimleri ve Teknolojisi Toplantısı) ilk olarak sergilendi. Sergideki eserler dünyanın farklı denizlerinde ve ülkemizde çekilen sualtı fotoğraflarından oluşmaktadır.

- Bu kaçıncı serginiz?

-Benim kişisel ve karma olarak yurt içi ve yurt dışında açılan 25. sergim.

-Sergi nerede açıldı? Ve ne zamana kadar sanatseverler tarafından gezilebilecek?

-“Sağlıkla Sualtına” sualtı fotoğraf sergisi, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Dr. N. Sertaç Sırma Konferans Salonu’nda açıldı. Sergi 2024 yılı ocak ayı sonuna kadar açık kalacak. Sergiyi gezmek isteyenler mesai saatleri içerisinde gezebilecekler.

-Hocam siz ne zamandan beri sualtı fotoğrafçılığı ile uğraşıyorsunuz?

-1994 yılında tüplü dalışa başladım. Tüplü dalış sistemlerinden TSSF-CMAS**, NAUI eğitmen ve ilk yardım eğitimlerinden ASHI, DAN eğitmen, FRT kurs direktörü brövelerine sahibim. Kara fotoğrafçılığının yanısıra 1995 yılından beri sualtında fotoğraf çekmekteyim.

-Hocam sualtı fotoğrafçılığında dünya çapında ödülleriniz var. Aldınız ödüller ve diğer sualtı çalışmalarınız hakkında bilgi alabilirmiyiz?

-2005 yılında CMAS 10. Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonasında ülkemizi ilk defa temsil eden Sualtı Fotoğraf Milli Takımı’nda yer aldım. 2007 ve 2009 yılında CMAS Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonalarına da yarışmacı olarak katıldım. 2007 yılında kategori Dünya üçüncüsü oldum. Katıldığım üç Dünya Şampiyona’sında eserlerim final gruplarına kaldı. 2011 yılında CMAS 13.Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonasına Dünya Şampiyonu olan Orhan Aytür’ün dalış eşi olarak katıldım ve ödül aldım. Dünyada dalış eşi ve yarışmacı olarak ödül alan ilk katılımcı oldum. 2014 ve  2016yılında yapılan CMAS Avrupa Sualtı Fotoğraf Şampiyonalarına Türkiye Sualtı Görüntüleme Milli Takım Kaptanı olarak katıldım. 2017-2019-2021 yıllarında yapılan CMAS Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonaları’nada Takım Kaptanı olarak katıldım. Takım Kaptanı olarak katıldığım bu şampiyonalarda ülkemiz birçok ödül kazandı. Örneğin bu sergide yer alan Cenk Ceylanoğlu, Avrupa ve Dünya Şampiyonluğu, Eser Paşa Dünya Şampiyonluğu kazandı. Ayrıca Eser bu yılda Dünya Şampiyonluğu kazandı.

2015-2022 yılları arası TSSF Sualtı Görüntüleme Teknik Kurul Başkanı olarak görev yaptım. İki dönemdir CMAS Görüntüleme Kurulu üyesiyim. Yurt içi ve yurt dışında 25 sergide fotoğraflarımı sergiledim. Sualtı fotoğrafçılığında tarih ve eğitimle ilgili çok sayıda konuşma ve sunum yaptım. Bir çok sualtı fotoğraf yarışmasında jüri başkanı veya üyesi olarak görev aldım. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 50'nin üzerinde ödülüm bulunmakta. Eşim Elif ve oğlum Ege de tüplü dalış yapıyorlar. Eşim Elif aynı zamanda dalış eşim ve sualtı modelim olarak sualtı çalışmalarımda bana çok uzun yıllardır destek oluyor. Oğlum Ege de sualtına ilgisi ve merakı ile iyi bir sualtı fotoğrafçısı olma yolunda ilerliyor.

-Aynı zamanda Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapıyorsunuz. Bu alandaki çalışmalarınız hakkında da bilgi alabilirmiyiz?

-Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. Aynı fakültede eski adı ile Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı’nda doktora eğitimi aldım. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’nda Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapıyorum. Ağız hastalıkları ve maksillofasiyal radyoloji konusunda birçok çalışmam var.

FOTOĞRAF: “Sağlıkla Sualtına” sualtı fotoğraf sergisi, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Dr. N. Sertaç Sırma Konferans Salonu’nda açıldı. Sergi 2024 yılı ocak ayı sonuna kadar açık kalacak. Sergiyi gezmek isteyenler mesai saatleri içerisinde gezebilecek.

-Dalgıçlara yönelik; sualtındaki diş problemleri ne yönelik çalışmalarınız da bulunuyor mu?

-Evet bu konuda da çalışmalarım var. Dalgıçlarda dental barotravma ve TME problemlerine yönelik SCI dergilerde yayınlanmış çalışmalarımız bulunuyor. Sualtı sporlarının diş hekimliği açısından irdelendiği çalışmalarımızda var. Bu yıl Haziran ayında SCI kapsamındaki Undersea & Hyperbaric Medicine: Journal of the Undersea and Hyperbaric Medical Society dergisinde Dr. S. Gamze Sümen ve Dr. Dt. B. Dilara Altun ile birlikte “Incidence of dental barotrauma and temporo mandibular joint problems of divers in Turkey.” isimli çalışmamız yayınlandı.

-Dalgıçlığın ve sualtı fotoğrafçılığının diş hekimliği mesleğine özelde uzmanlık alanınıza katkı sunan yönleri bulunuyor mu?

-Öncelikle diş hekimliği yıpratıcı ve stres faktörü yüksek bir meslek. Sualtının sessiz, huzurlu ortamı ve bu farklı dünyanın dinamikleri beni çok dinlendiriyor. Ayrıca, sualtı fotoğrafçılığının mesleki açıdan da detaylara dikkatimi arttırdığını ve farklılıkları görmemi sağladığını düşünüyorum.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız