Haber 21.05.2022 00:00:00 / Okunma Sayısı: 458

Kayseri Dişhekimleri Odası'ndan bir ilk: Nöbetçi Dişhekimi Projesi

Şehir merkezinde açılması planlanan "Dişevi"nde gönüllü dişhekimleri geceleri de hizmet verecek

KAYSERİ (DENTALHABER)

Kayseri Dişhekimleri Odası Başkanı Umut Kural, Türkiye'de benzeri olmayan "Nöbetçi Dişhekimi Projesi" ile bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Projeye göre şehir merkezinde "Dişevi" adı altında bir poliklinik açılması düşünülüyor. Burada gönüllük esasına göre vazife yapacak dişhekimleri aracılığı ile gece acil durumlarda vatandaşlara ağız ve diş sağlığı hizmeti verilmesi planlanıyor.  


Kayseri Dişhekimleri Odası Başkanı Umut Kural, bu konuda gerekli istişarelerin sürdüğünü açıkladı. Mevzuatla ilgili ve bürokratik bazı işlemlerin çözülmesi sonrasında başka şehirlerde olmayan bu projeyi uygulamaya koyacaklarını belirten Kural, DENTALHABER'e şu bilgileri verdi:


"Gece üçte dişi ağrıyan var. Sadece Kayseri ilinde her gece 4 bin kişinin diş ağrısı ile uyandığı tahmin ediliyor. Biliyorsunuz diş ağrısı kabir azabı gibidir. Geçmişte ağrıyan dişine kurşun sıkan insanlar bile çıktı. Onun için 'ulaşılamaz' olduğumuz anlarda da, ağız ve diş rahatsızlığı çeken insanlarımızı yüzüstü bırakmamak bizlerin vicdani görevidir. Dişhekimleri Kanunu'nda 'Hastaların resmi tatil günlerinde ve mesai saatleri dışında da meslek hizmetlerinden yararlanabilmeleri için meslek mensuplarıyla iş birliği yapmak' şeklinde amir hüküm sayılabilecek bir madde dahi var. Onlarca sene düşünülmeyen bu projeyi hayata geçirmek, çok büyük bir hayır işi de olacaktır. Bu konuda başta valilik olmak üzere ilgili makamlardan gerekli desteği göreceğimize de inanıyorum."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kayseri Dişhekimleri Odası Başkanı Kural, projeyi maddi bir kaygı ile geliştirmediklerinin de altını çizerek "Kayseri'de odamıza bağlı 450 civarında dişhekimi arkadaşımız var. Yönetim kurulumuzun belirlediği bir çizelgeye göre çalışacak olan meslektaşlarımızla, gece saatlerinde ve bayramlarda da vatandaşlarımıza hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Burada şunun bilinmesini isteriz ki bu proje kar amacı gütmeyen sosyal bir girişimdir. Hayır sahibi vatandaşlarımızın kuruluş veya kurumların desteklerine açığız. Fakat hiçbir şahıs ya da şirketi ticari destekleyici olarak kabul etmeyeceğiz. Projenin sürdürülebilir olabilmesi için işlemler ücretli gerçekleştirilecek fakat ücretler olabilecek en düşük seviyede kalacak. Acil işlemler dışında diş temizliği, implant gibi işlemler ise yapılmayacak.  Hekim arkadaşlarımız gönüllülük esasına göre nöbet tutacak. Şu ana kadar da görüştüğümüz 30 civarında meslektaşımız bu nöbeti büyük bir özveri ile kabul etti. Gönüllü hekim sayımız projenin duyulması ile giderek artacaktır." şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projenin bir ilk teşkil etmesi sebebiyle kurulması amaçlanan böylesi bir yapının mevzuatta tanımının tam olarak oturtulması için İl Sağlık Müdürlüğü ile temaslara hazırlandıklarını vurgulayan Başkan Kural, şöyle devam etti:


"Hüsnüniyet ile bir projeye başladık. Ağız ve diş sağlığı konusunda ülkemizde yeni bir devri açacak, sabahlara kadar acı içinde kıvranan tüm vatandaşlarımızın derdine derman olacak bu proje için tüm kamu kurumlarını bize destek olmaya çağırıyorum. Bu sistemin Turkiye'de benzeri olmadığı için hastalarımıza bu hizmeti sunabilme yolunda oluşabilecek maddi, idari, siyasi ve en önemlisi bürokratik engelleri kamu kurumlarımızın ve gönüllerin desteği ile aşacağımıza inanıyorum."

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız