Haber 20.04.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 310

''İstanbul’u dünya dental ticaretinin merkezi yapacağız''

DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar IDEX'i Dental Haber'e değerlendirdi

ÖZEL RÖPORTAJ

"IDEX’te yüzde 100 doluluk oranına ulaştık; koridorlara taşma noktasına geldik"

İstanbul (Dentalhaber) Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar, 25 Mayıs 2023’te gerçekleştirilecek 18.Uluslararası İstanbul Ağız-Diş Sağlığı Cihaz ve Malzemeleri Fuarı IDEX’e ilginin büyük olduğunu belirterek, “Yüzde 100  doluluk oranı yakalandı. Koridorlara taşma durumuna gelindi.” Dedi.  Uçar, gerek yerli üretime ivme kazandırarak gerekse IDEX fuarını büyüterek İstanbul’u “dünya dental ticaretinin” merkezi yapmayı hedeflediklerini de açıkladı. Başkan Uçar ve ekibi bu noktada “IDEX 2023”ün lansmanı ile ilgili en küçük fırsatı bile değerlendiriyor. Bu amaçla dental dünyanın bir süreliğine kalbinin attığı geçtiğimiz Şubat ayında Dubai’de düzenlenen AEEDC 2023 ve geçen ay Almanya’nın Köln kentinde gerçekleşen IDS 2023 fuarlarında adeta IDEX 2023 İstanbul rüzgarı estirildi. Başkan Uçar, hem yüzde 40 büyüyerek İstanbul’da kapılarını ziyaretçilere açacak IDEX’i hem de hem de sektörün geleceğine ait görüşlerini DENTAL HABER’le paylaştı.

IDS 2023 DAHA ESNEK VE ALICIYA YÖNELİKTİ

-Bu sene 100. Yılını kutlayan Köln’deki IDS 2023 fuarı nasıl geçti?

-Tabii ki IDS, dünyanın en büyük fuarı. İki yılda bir ve tekli yıllarda yapılıyor. Bundan sonraki 2025 yılında yapılacak. Geçen ay ki fuar ise pandemiden sonraki ilk fuar diyebiliriz. Bir önceki fuar firma ve hekimler pandemi sebebiyle ilgi göstermediği adeta yetiştirilmiş bir fuar oldu. Ama bu seneki IDS, firmalar bakımından hemen hemen tam katılımla gerçekleşti. IDS yine eski günlerine geri döndü diyebiliriz. Yoğunluk iki sene öncesine göre daha fazlaydı ama pandemi öncesine göre de aşırı yoğunluk yoktu. Çünkü yoğunluktaki azalma Almanya’daki ve  bölgedeki diş hekimlerinden kaynaklı ve bu sebeple daha az katılım oldu. Biz eski fuarlarda bir holde, koridorun bir başından öbür başına yarım saatte yürüyemezdik. Bu seneki fuar daha az hekim daha çok alıcıya dönüşmüş haldeydi. Bizim için aslolan da aslında böyle formatta bir fuardır. Yani fuar daha esnek, alıcıya yönelikti.

IDS TÜRK FİRMALARI AÇISINDAN BAŞARILI GEÇTİ

-İhracat yapmak isteyen Türk firmaları açısından bakarsak fuar verimli oldu mu?

-Fakat üretici ya da Türk firmaları veya ihracat yapacak firmalar açısından baktığımızda ise ben çok verimli buldum. Distribütörlük açısından azalma yok hatta artma var. O bakımdan bizler de oraya firma görüşmeleri yapmaya gittiğimiz için bizim için çok verimli geçti diyebilirim. Yani 10 tanesi Türk povilyonunda olmak üzere yaklaşık 60 firmamız vardı.  Bu firmalar açısından bakınca ben çok faydalı görüyorum.  

IDS’DE HİNDİSTAN VE GÜNEY AMERİKA ÜLKELERİ DİKKAT ÇEKTİ

-Fuara değişik pazarlar gelmiş miydi?

-Evet değişik pazarları gözlemledik. En başta Hindistan çok dikkat çekiyordu. Normalde Hindistanlı alıcılar oraya bu kadar önem vermezlerdi. Ama bu sefer ciddi bir önem vermişlerdi. Yine Şili, Venezuella gibi bir çok Güney Amerika  ülkesi oradaydı. Yine Vietnam, Tayland gibi Doğu Asya ülkelerinin varlığı da hissediliyordu. Tabii bu sözünü ettiğimiz ülkeler firma bazında eskiden tek tek olurdu. Yine Güney Amerika ve Güneydoğu Asya bölgelerindeki ülkelerinden alıcılar fuara ciddi anlamda eğildiklerini gözlemledik.  

Avrupa ülkeleri, Mısır gibi katılımları saymıyorum. Onlar her zaman zaten var olan ülkelerdi. Bu fuar özelinde ilave olarak şunu söyleyebiliriz. Özetle Türk üreticilerimiz açısından hem Hindistan hem de Güney Amerika pazarı  açısından ciddi bağlantıların kurulabildiği fuar oldu.

-DİŞSİAD, IDS’te IDEX’in tanıtımı Köln sokaklarına kadar taştı. Geri dönüşler nasıl?

-Süper. Aslında IDS öncesinde Dubai’de Orta Doğu, Güney Asya ve Kuzey Afrika Bölgesi'nin en büyük diş hekimliği etkinliği olan AEEDC Fuarı’nda benzer bir çalışma yürüttük. Orada her yere giydirmeler yaptık.

Dubai’den sonra Mart ayındaki Köln’deki fuarda tüm sokakları izin verildiği ölçüde her yeri kapladık. Yerli üreticiler bizimle kontakla kurup “Nereye elimizi atsak İDEX karşımıza çıkıyor fuar her halde iyi geçecek’ diye teşekkürlerini iletti. Tabii bu tür lansmanları sadece görsel medyada değil dijital medyada yaptık. Herhangi bir sosyal medya hesabı açtıklarında IDEX ile karşılaştı. Köln’de tüm oteller o hafta ya diş hekimi ya diş teknisyeni ya da diş hekimliği ürünleri alıp satan profesyonellerle doluydu. IDEX tanıtılmasında iyi fırsattı ve bu fırsatı iyi değerlendirdiğimize inanıyorum.

-Bu lansman çalışması ile İDEX yeni kitlelere ulaşabildi mi? Bu noktada gözlemleriniz nasıl?

-Hindistan, Güneydoğu Asya ve Güney Amerika kıtası Dubai’ye ilgi gösterdi. Bizim hedefimizde de buradaki ülkeler var. Geçen sene ki İDEX’te yoktular. Bu sene ki İDEX’te olsunlar istiyoruz. Onlara odaklandı. Tanıtımlarımızı arttırmamızın biraz da sebebi bu ülkeler. Geçen seneki fuarımızda da yeni kitlelere ulaşmak istedik. Ve bu hedefimiz doğrultusunda yeni ülkelere ulaşmaya çalıştık.

MARK STEPHEN PACE, IDEX FUARI’NI AJANDASINA ALDI

-Almanya’da IDS’in organizatörü Alman Dental Endüstri Birliği (VDDI) Başkanı Mark Stephen Pace ile görüşme fırsatınız oldu…

-Onların hem Türkiye’de yatırım yapması hem de karşılıklı fuarlarda birbirimizle nasıl iş birliği yapabileceğimiz konularında bir takım görüşmelerimiz oldu. Mark Stephen Pace’i IDEX için İstanbul’a da davet ettik. Bir aksilik olmazsa İstanbul’a geleceğini söyledi. Kısacası oradaki muhataplarımızın dikkatini IDEX’e çekmiş olduk. Ve Alman Dental Endüstri Birliği (VDDI) Başkanı Mark Stephen Pace’in  geçen sene ki IDEX’e olan uluslararası kamuoyu teveccühünün farkında olduğunu gözlemledik.

İSTANBUL IDEX KATILIM KOLAYLIĞI AÇISINDAN DAHA AVANTAJLI

Ayrıca Türkiye’nin şöyle bir avantajı da var. Ülkemiz dünya ülkeleri açısından bir fuar olduğunda katılımın daha kolay olduğu bir ülke. Vize almak kolay. Maliyet açısından da avantajlı. Türkiye’ye yüzün üzerinde vizesiz veya kapıda vize uygulaması var. Ama Almanya’ya giderken Avrupa Birliği kurallarından kaynaklı sıkıntılar yaşamanız söz konusu olabiliyor.  

Bizim  İstanbul gibi bir markamız var. Hem Arap coğrafyasından hem dünyanın her yerinden istanbul'a gelmek bir ilgi uyandırıyor. Böyle bir şehirde fuara katılmak herkes isteyebiliyor.

5 HOLDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANINI YAKALANDI

-Geçen seneye göre fuarda büyüme yaşanıyor mu?

-IDEX’I geçen sene 4 holde açmıştık. Bu sene beşinci holde alınarak büyüme sağlandı. Yaklaşık olarak yüzde 80’lik stant alanlarında alanlarında büyüme olacak. Her salon 10 bin metrekare. Beş holde 50 bin metre karelik bir alanda fuar gerçekleştirilecek. 40 bin metrekare kapalı alandan 50 bin metrekare kapalı alana çıkıyoruz. Dolayısıyla ciddi bir büyüme var. Geçen sene 4 holde  yüzde 80 doluluk oranına sahiptik. Bu sene 5 holde yüzde 100 doluluk oranını yakalandı. Koridorlara taşma durumuna geldik.

-Kaç ülke pavilionu olacak?

- İtalya, Brezilya, Pakistan, Kore, Çin ve Tayvan olmak üzere  6 ülkenin pavilion bulunuyor. Bireysel olarak da Amerika’dan İspanya’ya Hindistan’dan İsviçre’ye kadar 100’ün üzerinde katılımcı mevcut… 5 Salonda 50 bin metrekarelik alanda 21 ülkeden 102 yabancı yatılımcı olmak üzere toplamda 4 bin  üzerinde markayı temsil eden 500 ‘e yakın firmayı ağırlayacağız. Birleşik Arap Emirlikleri, Tayvan gibi ülkeler ilk defa fuara katılıyorlar.

“İHRACATI BEŞ YILDA 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

-Sektörde ihracat açısından hangi noktalara gelindi?

-Geçen yılı 250 milyon dolarlık ihracatla kapattık Yalnız geçen seneden itibaren yüzde 20 olan büyüme oranımızı yüzde 30-35’ler seviyesine çıkararak bu yıl 300 milyon doların üzerinde ihracat yapmayı öngörüyoruz. DİŞSİAD olarak geçtiğimiz yıl yaptığımız çalışmalarla önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyar dolarlık bir ihracat hedefi önümüze koyduk. Üreticilerimizle birlikte 1 milyar dolarlık hedefini aşmak için çalışmaya devam edeceğiz.

DİŞSİAD olarak hedefimiz bir yandan üreticilerimizi dünya pazarına tutunmasını sağlamak ve bir taraftan da dünyadaki diğer üreticilerin buluşma noktası olarak İstanbul'u dünya dental ticaretinin döndüğü bir merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız