Haber 9.08.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 342

Engelsiz Diş Hastanesi, büyük bir açığı kapatacak

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Özkan:

ÖZEL RÖPORTAJ

İKİNCİ BÖLÜM

İstanbul (Dental haber) Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi koordinasyonunda inşa edilecek Engelsiz Diş Hastanesi ülkemizde çok önemli bir açığa cevap verecek. Önümüzdeki aylarda temeli atılacak hastane, İstanbul’da ilk, Türkiye'de de en kapsamlı “Engelsiz Diş Hastanesi” olacak. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Özkan, söz konusu hastanenin aylık 264 hasta tedavi edebilecek kapasiteye sahip olacağını anlattı.

-Fakültenizde engelli hastalara da hizmet sunuluyor. Ve yakında sizin bünyenizde engelli hastalara yönelik hizmet verecek bir hastane için ilk adım atılacak. O proje hangi aşamada biraz bilgi verir misiniz?

- Şu anda Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği engelli hastalara hizmet veren nadir hastanelerden biri. Fakat hastanemizde genel anestezi işlemi altında birtakım ameliyatlarda yapıldığı için tek genel anestezi ameliyathanemiz olduğundan engelli hastalar tam olarak ulaşamıyoruz. Önümüzdeki aylarda İstanbul’da ilk, Türkiye'de en kapsamlı “Engelsiz Diş Hastanesi”nin temelini atacağız. Burası psikiyatri, kardiyoloji, nöroloji dahil olmak üzere bütün branşları bir arada bulunduran bir hastane olacak.  Bunun ihalesini yaptık. İnşallah Cumhurbaşkanımız da temel atma törenine katılacak. Ben bu konuda büyük katkı sunan ve bu aşamaya gelmemizi sağlayan eski rektörümüz YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar hocamıza  verdikleri destek ve uğraşılar için özellikle teşekkür etmek istiyorum. Yine rektörümüz Sayın Prof.Dr. Mustafa Kurt hocamıza destekleri için çok teşekkür ediyorum. Amacımız bu projemizi  1-2 sene içinde bitirmek.  Böylece Türkiye’de ilk olarak bir diş hekimliği fakültesinin yanında  bu kadar kapsamlı bir engelsiz diş hastanesi olmuş olacak.

-Ağız ve diş sağlığı hizmetleri engelli hastalar ve yakınları açısından önemli bir problem teşkil ediyor.

-Evet engelli hastaların oldukça büyük kısmı ağız diş sağlığını tam olarak yapamamakta dişlerini fırçalayamamakta, düzenli beslenememekte ve çürük oluşumu hızla artmaktadır. Bunun sonucu olarak da, dişlerde erken yaşlarda çürükler ve dişeti problemleri ortaya çıkmaktadır. Engelli hastaların çocukluktan başlayarak ağız-diş sağlığı konusunda eğitilmesi, özellikle annelerin veya çocuğa bakan kişinin bu konuda bilgili olması çok önemlidir. Düzenli diş hekimi muayeneleri ile birçok hafif engelli hastada, ağız-diş sağlığı problemlerinin önlenmesi mümkün olabilir. Engelli hastaların ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemler ne yazık ki ilerleyerek ağrılar, çiğne güçlüğü, mide-barsak problemleri ortaya çıktığında fark edilmekte ve çare aranmaktadır.

Bu kez de çok önemli başka bir sorunla karşılaşılmaktadır. Engelli hastalarla (özellikle ağır zihinsel engelliler, ileri derecede spastik hastalar, bazı sendromlar vb.) diş hekimi arasında normal klinik şartlarda sağlıklı bir iletişim kurmak çoğunlukla mümkün olamamaktadır. Bu gibi durumlarda çözüm olarak karşımıza genel anestezi altında diş tedavisi çıkmaktadır.

ENGELLİ HASTA YAKINLARININ EN ÖNEMLİ PROBLEMİ ÇÖZÜM BULACAK

Bu noktada hasta ve yakınların işkencesi başlamaktadır ve bu tedaviyi yapacak kurumları aramaya başlamaktadır. Maalesef hasta yakınlarının en büyük işkencesi sağlıklı olarak bilgi alacak, yönlendirilecek ve tedavi olacak yer bulamamalarıdır. Engelli hastaların büyük bir çoğunluğunun maddi olarak da kısıtlı imkânları olduğundan bu gruptaki hasta ve hasta yakınları maddi ve manevi olarak büyük sıkıntılar çekmektedir. Şu anda Devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda bir seneye varan sıralar oluşmakta özel kurumlar ise para tahsil etmekte oldukları için şu anda engelli vatandaşlarının diş tedavileri problem teşkil etmektedir.

Projenin ana amacı engelli bireylerin yukarıda bahsi geçen sorunlarını en aza indirgeyerek, ağız ve diş sağlığı hizmetine daha hızlı şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Projenin bireysel hem de toplumsal fayda olarak çıktıları vardır. Hedef kitle olarak gösterilen engelli bireylere ek olarak engelli bireylerin aileleri de fayda görecek kitlenin içindedir.

AYLIK 264 HASTA TEDAVİ EDİLEBİLECEK

-Hastane aylık kaç hasta tedavi olabilecek?

-Mevcut durumda sosyo-ekonomik durumu orta/alt seviyede olan engelli aileleri, hizmet veren özel merkezlere başvuramamakta ve devlete bağlı merkezler tek seçenek olarak görülmektedir. Bu durumda söz konusu hizmeti veren merkezlerin talebi karşılayamadığı açıkça görülmektedir. Kurulacak proje konusu merkez, talebin karşılanmasında önemli rol üstlenecektir. Tahmini hesaplamalara göre kurulması planlanan merkez günde (4 ameliyathane x 3 vaka) 12 vaka ortalama ile aylık 264 hasta tedavi edebilecek kapasiteye sahip olacaktır. Bu kapasite Türkiye’nin ilk ve tek projesi olması hasebiyle oluşabilecek talep yoğunluğu göz önüne alındığında oldukça büyük bir açığı kapatır vaziyettedir.

-Projeyi kim yürütecek ve hastane nerede inşa edilecek?

-Projenin türü sağlık hizmeti vermek amacıyla bir uygulama ve araştırma merkezi kurulmasıdır. Proje bileşenleri hizmet binasının projelendirilmesi, inşaat süreci, tefrişat süreci, tıbbi cihaz ve diğer donanımların temini süreci ve binanın hizmete açılması için gerekli ruhsat ve belgelendirme süreçlerinin tamamlanması aşamalarını kapsar. Proje Marmara Üniversitesi Rektörlüğü alt birimlerince yürütülecek olup Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi koordinasyonuna başvurulacaktır.

Projenin yeri, Marmara Üniversitesi Başıbüyük Sağlık Yerleşkesi arazisi olarak belirlenmiştir. Proje girdisi olarak tam teşekküllü bir diş hekimliği hastanesi hizmet binası olarak işlev görecek binanın inşası, bu binanın iç ve dış tefrişatının yapılması ve bina içine yerleştirilecek tıbbi cihazların ve diğer donanımların temini belirlenmiştir. Projenin ana çıktısı engelli bireylere verilecek nitelikli sağlık hizmeti ve engelli bireylerin kamu hizmetinden yararlanma oranının artırılması olarak değerlendirilmiştir. Projenin hedef kitlesi özellikle İstanbul ilinde ikamet edenler olmak üzere Türkiye ve çevre ülkelerde her alan engelli bireylerdir. Proje sahibi Marmara Üniversitesi olup, Proje Rektörlük alt birimlerince, Diş Hekimliği Fakültesi koordinasyonu ile yürütülecektir.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız