Haber 4.08.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 390

"Diş Hekimliği Öğrencileri Sosyal Yardımlaşma Platformu oluşturacağız"

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Özkan:

ÖZEL RÖPORTAJ

BİRİNCİ BÖLÜM

İstanbul (Dental haber) Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Özkan, diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin eğitim maliyetlerini hafifletecek bir proje üzerinde çalıştıklarını anlattı. ‘’Diş Hekimliği Öğrencileri Sosyal Yardımlaşma Platformu ‘’ oluşturmak için kafa yoran Prof. Dr. Özkan, diğer yandan da Türkiye’de ilk olacak  “Engelsiz Diş Hastanesi” projesi için mesai harcıyor. 18. IDEX -İstanbul Ağız- Diş Sağlığı, Cihaz ve Malzemeleri Fuarı'nda karşılaştığımız Prof. Dr. Özkan ile söz konusu bu projeleri ve mesleğin geleceği ile ilgili sohbet etme imkanı bulduk.

-Hocam bu sene IDEX’i ziyaret ettiniz. Fuarı nasıl buldunuz?

-Çok beğendim. Yaklaşık 120’si yabancı 500 firma katılmış.  Fuarı gezerken katılımcılarının çoğunun Ortadoğu ülkelerinden gelen diş hekimleri olduğunu gördüm ve çok etkilendim.  Herhalde Dubai'yi çoktan geçtik. Türkiye’miz bu alanda da çok güzel atılım yaptı. Almanya’daki IDS fuarı dünyanın en büyük Diş Hekimliği Fuarıdır ben 2-3 yıl içinde IDS’e  rakip olacağımızı düşünüyorum. Bu kadar güzel bir organizasyonu yaptıkları için DİŞSİAD ve IDEX ekibine çok teşekkür ediyorum. Çok kolay bir şey değil bu. Türkiye adına da gurur verici bir gelişme diye düşünüyorum. Emek veren ve uğraşan tüm yetkililerin ellerine sağlık.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİYİZ

-Hocam Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin sahip olduğu alt yapıyı nasıl değerlendirirsiniz?

- Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, devlet üniversitesi olarak Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük fakültesiyiz.  Avrupa’nın teknolojik imkanlara sahip olma açısından en büyük fakültesiyiz. Ayrıca bakılan hasta ve üretilen  özellikli işler açısından da  şüphesiz en ön sıradayız. Fakültemizde 2016 ‘dan beri  genel anestezi ünitesinde hem engelli vatandaşlarımızın tedavisi yapılmakta hem de çene yüz bozukluklarının tedavi edildiği (Ortognatik) ameliyatları yapılmaktadır. Şu anda bizim 330 tane diş  ünitemiz var. Anadolu yakasında  hastane hizmeti veren devlet fakültesiyiz.

/Medya/Images/2023-07/1200713261604b269d666b7fa37dff04.jpg

FOTOĞRAF: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2022-2023 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni geçen hafta gerçekleştirildi. 

-Hocam diş hekimliği fakültelerinde eğitim görmek öğrenciler açısından pahalı bir süreç demek. Sizin öğrencilerin aldıkları eğitim sırasında yaşadıkları maddi sıkıntıları azaltacak bir projeniz olduğunu biliyoruz. Bu projeniz hakkında bilgi verir misiniz? Ve proje şu anda hangi aşamaya geldi?

-Bildiğiniz gibi Türkiye birkaç senedir tüm dünya ile birlikte pandemi ile uğraşıyordu. Ardından ülkemizde çağın  deprem felaketini yaşadık. Çok sıkıntılı günler yaşadık. Ekonomimiz de tabii bu süreçten olumsuz etkilendi. Biliyorsunuz Diş Hekimliği fakülteleri eğitim oldukça pahalı fakülteler. Öğrencilerin büyük çoğunluğu bu fakültelere çok masraflı bir fakülte olduğu bilincinde olmadan geliyor. Devlet üniversitesi olarak özel vakıf üniversitelerinin karşılamadığı  hemen hemen tüm malzemeleri çocuklarımıza vermeye çalışıyoruz.  Buna rağmen birtakım  malzemeleri  öğrencilerin karşılaması gerekiyor. Nasıl mimarlık öğrencisi  T Cetveli, Proje Tüpü ,Resim Çantası  gibi ihtiyaçlarını kendi karşılıyorsa bizimde öğrencilerimizin klinik öncesi  ve klinik eğitiminde kendilerinin alması gereken malzemeler söz konusu. Bunlar aerator, micromotor gibi diş ve protez yapımında kullanılan  malzemeler. Bunları birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar kullanacaklar. Doların artmasıyla birlikte de 1500 dolarlardan başlayan bu maliyet iyice arttı. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne her sene 150-180 öğrenci geliyor. Bu öğrencilerin yarısından fazlası ekonomik olarak bu malzemeleri alabilecek düzeyde olamayan çocuklar. Ben ve ekibim kişisel imkanlarımızla bu çocuklara bir takım  burslar buluyoruz ama maalesef bunu profesyonel bir ortama getiremedik.

AĞUSTOS AYINDA HAREKETE GEÇİLİYOR

Benim amacım sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek profesyonel olarak  ‘’Diş Hekimliği Öğrencileri Sosyal Yardımlaşma Platformu ‘’ oluşturmak. Bu amaçla  ağustos ayı içerisinde Türk Diş Hekimleri Birliği, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Teknisyenler Odası ve   DİŞSİAD  yöneticileri ile bir toplantı  yaparak böyle bir platform oluşturmak istiyorum

TÜM DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTELERİNİ KAPSAYACAK

-Proje sadece sizin fakültenizi mi kapsıyor?

-Hayır sadece Marmara Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler için değil, İstanbul ve Anadolu'da eğitim gören tüm öğrenciler için böyle bir platform oluşturmayı düşünüyorum. İnşallah bunda başarılı olurum diye düşünüyorum.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ'NİN FİZİKİ OLANAKLARI: 

* Toplamda 6.000 m2 büyüklüğünde 300 dental ünitli klinik kapasitesi,

* 30'ar m2 büyüklüğünde tam teşekküllü 2 adet Genel Anestezi Ameliyathanesi,

* Tam teşekküllü 5 yatak kapasiteli Yataklı Servis,

* 20'şer m2 büyüklüğünde 2 adet Sedasyon Odası,

* 20'şer m2 büyüklüğünde 3 adet Lokal Anestezi Operasyon Odası,

* 20'şer m2 büyüklüğünde 5 adet İleri Periodontal Tedavi Operasyon Odası,

* 20 m2 büyüklüğünde büyüklüğünde 1 adet Kan Transfüzyon Merkezi Odası,

* 30 m2 büyüklüğünde büyüklüğünde 1 adet Basit Hizmet Laboratuvarı,

* 480 m2 alana kurulmuş ve toplamda 148 kişi kapasiteli 2 adet Fantom Laboratuvarı,

150 m2 alana kurulmuş,  89 kişi kapasiteli Manipülasyon Odası,

* Toplam 150 m2 büyüklüğünde Diş Protez Laboratuvarı,

* Her biri 150 m2 ve 125 kişi kapasitesine sahip, her türlü görsel ve işitsel sunum teknolojisiyle donatılmış 3 adet Amfi,

330 kişi kapasitesine sahip, 550 m2 büyüklüğünde, son teknoloji görsel ve işitsel teknik imkanlarla donatılmış 1 adet Konferans Salonu

 

 

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız