Haber 14.04.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 293

Ar-Ge'nin Karşılığını Almak Gibisi Yok

İnci Dental Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Haki Demir, AR-GE bilincine dikkat çekti.

İnci Dental Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Haki Demir

AR-GE'nin karşılığını almak gibisi yok

DENTALHABER ÖZEL


Dental sektörde 38 yıldır faaliyet gösteren İnci Dental, bugün 65 ülkeye ihracat yapıyor. 

AR-GE'ye önem veren İnci Dental, dünyanın çeşitli yerlerindeki fuarlara katılım sağlayarak müşteri yelpazesini genişletmeye çabalıyor.

DENTALHABER'in sorularını cevaplayan İnci Dental Genel Müdür Yardımcısı ve İhracat Müdürü Mustafa Haki Demir, sektörde yerlilik oranının artışında 'AR-GE bilincinin' önemine dikkat çekti.

65 ÜLKEYE İHRACAT

İnci Dental'ı kısaca tanıyabilir miyiz?  

-İnci Dental 1994 yılında kurulmuş bir aile şirketidir. Kurulduğu günden itibaren üretim yapmayı planlayarak yoluna devam etmektedir. Dental sektörün öncü ve köklü firmalarından olan İnci Dental endodontik ve restoratif birçok diş hekimliği malzemesinin üretimini gerçekleştirmektedir. Bünyesinde 100’den fazla personeli bulunan firmamız 65 ülkeye ihracat yapmaktadır.

10 YILDIR DUBAİ FUARI'NDALAR

-Geçtiğimiz ay DUBAİ'de düzenlenen ağız ve diş sağlığı ekipmanları fuarı AEEDC'de standınıza ilgi nasıldı? 

-Yaklaşık 10 yıldır düzenli bir şekilde katıldığımız bu fuar sayesinde Orta Doğu ve çevre ülkelerde bulunan distribütörlerimiz ile tanışma imkanı bulduk. Tabi ki pandemi etkisi bu fuar üzerinde de devam ediyor. Bu sene normalden daha az katılımcı ve ziyaretçi geldi. Fakat bu sayı bile bence tatmin ediciydi. 

DUBAİ'DE BİRÇOK YENİ ÜRÜN TANITTIK

-İş bağlantıları açısından ne söyleyebilirsiniz? Fuarda hangi ürünlerinizin tanıtımını yaptınız? 

-Birçok distribütörümüz ile bu fuarda yeniden buluşma imkanı bulduk. Fuara özellikle Mısır, Irak, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt, Hindistan, Pakistan, Afganistan, Suriye gibi ülkelerden ciddi ziyaretçi geliyor. Ve orada bu ülkelerde bulunan potansiyel bayilerle de düzenli olarak görüşebiliyoruz. Bu sene standımızda döner kanal eğesi, kompozit, bonding, kavite liner, amalgam, disk, artikülasyon kağıdı başta olmak üzere birçok ürettiğimiz ürünün tanıtımını yaptık.  Dental amalgam diş dolgu malzemesi ile üretime başlayan İnci Dental, EndoArt kanal eğeleri ile iyi bir performans gösterdi.

-Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

-İnci Dental olarak 2021 yılında 65 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Avrupa’da Almanya, Fransa, İtalya, Polonya başta olmak üzere, Asya’da Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Vietnam, Endonezya, Çin gibi ülkelere, Orta Doğu’da Irak, İran, Mısır, Tunus, Ürdün, İsrail gibi ülkelere Afrika’da Nijerya, Kenya, Somali, Senegal ve Amerika kıtasında da Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerde bulunan distribütörlerimiz, çalıştıkları diş hekimlerine ürünlerimizi ulaştırıyorlar. 

DENTAL ÜRÜNLERİN MEDİKAL SEKTÖRDEKİ YERİ YÜZDE 7

-Tıbbi cihaz sektöründeki ihracatın yüzde 10'unun dental sektöre ait olduğunu belirtiliyor. Bu oran sizce az değil mi? 

-Tabi ki az. Dental sektör, medikal sektör ile karşılaştırıldığında daha küçük kalıyor. Şu an Türkiye’de dental sektör, medikal sektörün yüzde 7’sini oluşturuyor. Fakat son yıllarda dental sektördeki değişim ve gelişim, özellikle teknolojinin sektörümüzde önemli bir yere sahip olması dental sektörün hızlı bir şekilde büyümesine katkıda bulunuyor. Yakın zamanda bu rakamların daha da yukarıya çıkacağına inanıyorum. 
İnci Dental'in iddialı ürünü EndoArt kanal eğeleri

AR-GE'DE DEVLET DESTEĞİ ÖNEMLİ

-Dental sektörde Ar-Ge çalışmaları sizce yeterli mi? Ar-Ge açısından siz neler yapıyorsunuz?

-Ar-Ge'nin önemin farkındayız ve ciromuzun belirli bir kısmını sadece bu departmana ayırıyoruz. Bu konuda en önemli nokta firma bilinci. Üreticilerin AR-GE bilincine sahip olması gerekiyor. Gerçekten yıpratıcı, sabır gerektiren bir iş. Belirli bir süre sonunda çalışmalarınızın karşılığını alabiliyorsunuz. Ne kadar devlet desteği alabilirsek, Ar-Ge süreçlerini daha az sıkıntılı geçiriyoruz. Maddi anlamda üreticinin rahatlaması, bu konuya daha fazla odaklanmamızı sağlayacak ve Ar-Ge süreçlerini kısaltacaktır. 

SEKTÖRE CİDDİ İTHAL GİRDİ VAR

-Ülkemizde dişhekimi ihtiyaçlarının ne kadarı yurt içinde sağlanabiliyor?

-Sektörümüzde ciddi ithal girdi mevcut. Özellikle implant, diş dolgu malzemeleri, diş laboratuvar ürünleri, çeşitli sarf malzemelerin üretimleri ülkemizde gerçekleştiriliyor. Bu rakamın her geçen yıl artış gösteriyor. Son yıllarda ki döviz kuru artışı yerli üreticinin elini daha da kuvvetlendirdi. İthal ürünlere oranla ciddi fiyat avantajı sağlayabiliyoruz. Tabi ki yerli üreticiler olarak bizlerin de en iyi kalitede ürün ve servisi dişhekimlerimize tedarik edebilmemiz gerekiyor.

YERLİ ÜRÜNLERE KÜRESEL ALGI DEĞİŞİYOR

-Düzenli katıldığınız IDS Köln, AEEDC Dubai gibi uluslararası dental fuarlarda Türk ürünlerine olan algı ne yönde evriliyor?

-En son Mart ayında ABD’de Chicago Midwinter Congress fuarına katılarak dental sektördeki gelişmeleri gözlemleme imkanı buldum. Birçok distribütör bizimle çalışmak istediklerini söyledi. Üretici sayımız ve kaliteli üretimlerimiz arttıkça yerli ürünlere olan algı olumlu olarak gelişecektir. Özellikle birçok Çin ürünü ile karşılaştırıldığımızda biz tercih ediliyoruz. Ve yine Avrupa ve Amerika menşeili ürünler ile karşılaştırıldığımızda ise fiyat / kalite oranının yüksek olması sebebiyle tercih edilirliğimiz gün geçtikçe artıyor. 

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız