Haber 7.04.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 527

“Dünyada ilkleri barındıran teknolojik bir ürün geliştirdik”

Öncü Dental'in CEO'su Erkan Uçar:

İstanbul (Dentalhaber) Öncü Dental, bugün kliniklerde yedekli şekilde bir iki tane bulunan diş hekimleri için çok önemli bir cihazı daha kendi AR-GE'si ile üreterek sektöre kazandırdı. Türkiye'nin ilk yerli ışınlı dolgu cihazı "VEGA"yı diş hekimlerinin hizmetine sunan firmanın Elektronik AR-GE'si yeni ürünlere imza atmak için çalışmalarına devam ediyor. İsmini Vega yıldızından alan Led Işınlı Dolgu Cihazı'nı üretmenin mutluluğunu yaşayan Öncü Dental'in CEO'su Erkan Uçar, VEGA’nın arkasındaki başarı hikayesini DENTAL HABER ile paylaştı.

ELEKTRONİK AR-GE'NİN İLK ÜRÜNÜ

-Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli üretim ışınlı dolgu cihazının TÜBİTAK ile ortak çalışma sonrasında ürettiniz. Buradaki başarı hikayesi nasıl başladı?

-Öncü Dental olarak Endodonti ve restoratif alanlarında faaliyet gösteriyorduk. Mekanik ve Kimya AR-GE'lerimiz vardı. Son üç yıldır Elektronik AR-GE üzerine de çalışmalar yürütmeye başladık. VEGA Işınlı Dolgu Cihazı,Elektoronik AR-GE'mizin ilk ürünü oldu. Ve bu ürünün arkasından orta ve uzun vadede başka ürünler de geliyor olacak.

Aslında biz TÜBİTAK ile geliştirmekte olduğumuz endodontik motorun alt yapısını kullanarak ışınlı dolgu cihaz ürettik. Bu öyle standart alelade bir ışınlı cihaz da değil. Premium segmente yer alan bir cihaz üretildi.  Bu, sıradan standartların ötesinde bir ürün değil; premium segmente hitap eden özel bir cihazdır.

-Bu ürün üzerinde yoğunlaşma fikri nasıl ortaya çıktı?

-Sahada kompozitte çalışırken diş hekimlerinin çeşitli sorunlar yaşadığını tespit ettik. Bu sorunları nasıl giderebileceği üzerine kafa yorduk.Kompozit dolguların sertleştirilmesi aşamalarında ışınlı cihazın çok önemli olduğunu gördük. Ve ışınlı dolgu cihazına ihtiyaç olduğunu gördük. Ve nasıl bir ekonomik bir model oluşturabiliriz dediğimizde ise bu ışınlı dolgu cihazı projesi ortaya çıktı.

Sahada kompozit dolgu uygulamaları sırasında diş hekimlerinin karşılaştığı çeşitli sorunları tespit ettik ve bu sorunları çözmek için çalışmaya başladık. Kompozit dolguların sertleştirilme aşamasında ışınlı cihazın büyük önem taşıdığını fark ettik ve bir ışınlı dolgu cihazına olan ihtiyacı gözlemledik. Ekonomik bir model oluşturmak amacıyla bu ihtiyaçtan yola çıkarak ışınlı dolgu cihazı projesini hayata geçirdik.

FOTOĞRAF: Öncü Dental firması için üretilen Vega Işınlı Dolgu Cihazı'nın prototipi ilk olarak geçen yıl IDEX Dental Fuarı'nda İstanbul'da vitrine çıktı. Geçen ay DUBAİ'deki diş hekimliği fuarında yabancı meslek profesyonellerine tanıtılan ürün bu ay itibariyle Türkiye pazarında satışa sunuldu. 

-AR-GE ekibi nasıl oluştu?

-Üzerindeçalışmakta olduğumuz endodontik motor ile ilgili elektronik AR-GE'yi baz alarak; ülkemizdeki hem diş hekimliği hem de ışık bilimi üzerine çalışmalar yürüten akademisyenlerle bir araya gelerek çalışmalara başladık. Bu ürünü geliştirmek için Türkiye'de beş ayrı hocamız ile çalıştık. Böylece bu ürünü ortaya çıkartmış olduk. Bu ürün,ilerde üretmeye niyet ettiğimiz çeşitli elektronik ürünlerin öncüsü olmuş oldu.

-Proje ne kadar sürdü?

-Yaklaşık 2 yıl kadar sürdü. TÜBİTAK ile projelendirdik. Işık bilimcilerle ve diş hekimleri ile yaptığımız projeye TÜBİTAK'taki hocalardan da destek aldık. Ve bu ürün dünyanın ilk defa IP  65 sertifikasına sahip ışınlı dolgu cihazı oldu. IP - 65 su geçirmezlik sertifikası, sıvı ve toza dayanıklılık sertifikası. IP 65 sertifikasına sahip ilk ışın cihazı oldu.

TÜBİTAK ile yaklaşık 2 yıl süren bir projede çalıştık ve ışık bilimcileri ile diş hekimleri arasında bir iş birliği gerçekleştirdik. Bu projede, TÜBİTAK'taki uzman hocalardan da önemli destek aldık. Ürünümüz dünyada ilk defa IP65 su geçirmezlik sertifikasına sahip olan bir ışınlı dolgu cihazı oldu. IP65 sertifikası, ürünün sıvı ve toza karşı dayanıklılığını gösteren uluslararası bir standarttır. Bu başarıyla birlikte, IP65 sertifikasına sahip ilk ışınlı dolgu cihazı unvanını da elde ettik.

KNOW-HOW İLE GELİŞTİRİLMİŞ ÜRÜN

-Benzer ürünlerden farkı nedir?

-Piyasadaki benzer bir ürünü alıp kopyalamadık. Bu ürünün arkasında know how var. Artık biz yeni nesil üretici ve ihracatçılar olarak katma değeri yüksek knowhow'u olan ürünler geliştiriyor olmamız lazım. Yola çıkarken diş hekimlerinin istek ve beklentilerini dikkate aldık. Ani darbelere dayanıklı, hasta konforunu dikkate alan ve hekimi koruyan; ışık gücünün, hasta ve hekimin gözünü rahatsız etmesini engelleyen teknolojileri barındırıyor. Ortodondistlerin de büyük ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.

-VEGAdiş hekimlerinin hizmetine sunuldu mu?

-Şu anda ürün son test aşamalarını da bitirilerek Türk diş hekimlerimizin hizmetine sunuldu. Aslında 2023 yılında ilk prototipi lanse edildi. Bitmiş ürün olarak ilk defa geçen Şubat ayındakiDubaifuarında lanse ettik. Başta da belirttiğim gibi satışa da bu ay içinde başladık. Nisan ayından itibaren de ihracat pazarlarında yer bulmaya başlayacak.   Nisan ayından itibaren ise ihracat pazarlarında da yer edinmeye başlayacağız.

ARAP COĞRAFYASI VE DOĞU AVRUPA BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ

-Peki Dubai'deki fuarda yabancıların ilgisi sizi memnun etti mi?

-Evet özellikle Arap coğrafyasıve Doğu Avrupa ülkelerinden çok ciddi bir ilgi ile karşılandı.

-Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?

-Başta da ifade ettiğim gibi VEGA Işınlı Dolgu Cihazı pazardaki ışın cihazlarında olmayan özellikler barındırıyor olmasına bağlıyoruz. Özellikle restoratif alanında uzmanlaşmış diş hekimleri ile ortodonti alanında çalışan diş hekimlerinin yoğun beğenisi ile karşılaştı. Çünkü onların özel ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılıyor.

Ekonomik ürün ürettik mantığına sahip değiliz. Ürün bazı yanlarıyla Avrupa’da yüksek kalitede ürün ürettiklerini ileri süren firmaların üzerinde olacak.Ürünümüz, bazı yönleriyle Avrupa'da yüksek kalitede ürünler üreten firmaların ürünlerini aşacak niteliklere sahiptir.

Kısacası bu ürün Türkiye’deki benzer ürünlerin bir muadili değil, sektör açısından dünyada ilkleri barındıran teknolojik bir üründür. Bir takım patentlerini de alım aşamasında olduğumuz ürünü bu ay içerisinde diş hekimlerimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Hem kalite açısından üst düzey performans sunacak hem de makul bir fiyatla erişilebilir olacak.

YILLIK 3 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE İTHALATI OLAN BİR ÜRÜN

-Dental sektörde bu ürün ihtiyacı ülkemizde nasıl gideriliyor?

-Işınlı dolgu cihazları ülkemizdeithalat yoluyla tedarik ediliyor. 3 milyon doların üzerinde ithalatı olan bir ürün bu. Bundan 20 yıl önce eski teknoloji olan harojenleri üreten vardı. Ancak artık üretmiyorlar, bırakmışlardı. Biz bunu ilk defa led olarak üretebilen ilk firmayız. Dolayısıyla sunduğumuz bütün ürünler ithal ikame olacak. Yani ne kadar ürün satarsak o kadar ithalat yapılacak.

Ülkemizdeki ışınlı dolgu cihazları ithal yoluyla tedarik edilmektedir ve bu ürünlerin ithalat bedeli 3 milyon doların üzerindedir. Yaklaşık 20 yıl önce, eski teknolojiye sahip harojenleri üreten bazı firmalar bulunmaktaydı ancak artık bu üretimleri durdurmuşlardır. Biz ise LED teknolojisini kullanarak bu ürünleri üretebilen ilk firma konumundayız. Bu nedenle sunduğumuz ürünler, ithal ürünlerin yerini alacaktır. Yani, ne kadar ürün satar ve üretirsek, o kadar ithalata gerek duyulmayacaktır.

CİHAZIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ :

-385-515 nm arasında geniş bir spektrumda kusursuz bir kürleme

-LSC  Teknolojisi (Işık Stabilite Kontrol) Sabit ışık yoğunluğu

-IP - 65 sertifikalı suya ve darbeye dayanıklı AL7070 alüminyum gövde

-2,040 mAH kapasiteli şarj edilebilir batarya

-800-3000 mW/cm2 arasında çalışarak hem restoratif hem ortodonti alanında kullanım

-7 farklı çalışma moduyla farklı tedavi seçenekleri

-Dünyada ilk ve tek kütüphane modu özelliği

-Kablosuz şarj özelliği ile rahat kullanım imkânı

-6 farklı özgün renk seçeneği

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız