Köşe Yazısı 30.10.2022 00:00:00 / Okunma Sayısı: 665

Bruksizm nedir, nasıl tedavi edilir?

Halil İbrahim Süslü
Nüfusun yüzde 85'inden fazlası zaman zaman dişlerini gıcırdatabilir.

Uzman Dr. Halil İbrahim Süslü - Psikiyatr

Bruksizm, kişinin uyku sırasında dişlerini gıcırdatması ya da sıkmasıdır. Nüfusun yüzde 85'inden fazlası zaman zaman dişlerini gıcırdatabilir. Ancak bunların sadece yüzde 5'lik bir kısmı klinik önem arz eder. 

Uykuda diş gıcırdatma, dişte anormal bir yıpranmaya yol açar, dişe zarar verir, diş ve çene ağrısını tetikler ve yatakta yatan diğer kişiyi rahatsız eden hoş olmayan sesler yapar. Bazen alışılmamış bir yüz ağrısı ile ve aynı zamanda baş ağrısı ile de sonuçlanabilir.

Diş gıcırdatma, en yaygın olarak uykuya geçişte 2. uyku evresinde ve REM uykusu sırasında görülmektedir. REM uykusu sırasındaki diş gıcırdatmanın dental aşınma ve hasarla daha sık ilişkili olduğu bilinmektedir. 

Diş gıcırdatma, uyku ile ilişkili solunum bozuklukları, psikojenik uyarıcıların kullanımı (amfetamin, kokain gibi), alkol kullanımı ve bazı serotonin geri alım engelleyicilerinin kullanıldığı tedavilere bağlı olarak ortaya çıkabilir. 

Kronik diş sıkma olan diş gıcırdatma gerilim durumlarında da istemsiz oluşabilir. Bruksizm'in yoğun olduğu durumlarda, diş minesi ciddi hasar alabilir ve temporomandibular eklem ağrısı oluşabilir. 

Bruksizm,normal gelişmekte olan bebeklerin,yaklaşık yüzde 56'sında görülür. Bruksizm, diş minesinde aşınma yapabilir ancak bu durum küçük çocuklar da uzun süreli sorunlara nadiren neden olur. Çünkü süt dişleri kalıcı dişlerle değiştirilir. 

Ergen ve yetişkinlerde görülen bruksizm ise periodontal hastalıktan temporomandibular eklem disfonksiyonuna kadar uzanan büyük diş patolojilerine neden olabilir. 

Bruksizm de tedavi hastaya uyku esnasında dişleri korumak için bir ağız aygıtı taktırmayı kapsar.Kullanılan iki çeşit aygıt vardır: Sert akrilik olan(ısırma plağı), uzun süreli kullanılır ve düzenli takip gerektirir. Yumuşak olan(ağız koruyucusu),genellikle kısa süreli kullanılır. 

Gevşeme, nöroterapi, hipnoz, fizik tedavi  ve stres yönetimi de uykuda diş gıcırdatmayı tedavi etmek için kullanılan diğer yöntemlerdir.

Çeşitli ilaç tedavileri denenmiştir; ancak bunlarla ilgili güvenilir veriler henüz elimizde mevcut değildir. 

Bruksizm hakkında söyleyeceklerim kısaca bundan ibarettir. Başka yazılar da buluşmak dileğiyle...

 

 

 

Yazarın 30 Ekim 2022 Pazar Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız