Haber 17.05.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 370

Dental sektörde Mısır pazarı çıkmazı

Mısır ihracat sertifikalarını kabul etmiyor.

İstanbul (Dentalhaber) Dental sektörde faaliyet gösteren firmaların, sektör için iyi bir pazar olan Mısır’a yönelik ihracaat ve ithalatta yaşadıkları sıkıntılar devam ediyor. Firmaların yetkilileri Mısır tarafından gelen adı konmamış bürokratik engeller ve gümrükte karşılaşılan zorlukları bu sefer de Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yetkililerine iletti.

Diş Malzemeleri ve Sanayici İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) tarafından sektörde faaliyet gösteren firmaların mevzuat ile ilgili değişikliklere uyum sağlaması amacıyla düzenlenen “MDR (Medical Device Ragulation - Tıbbi Cihaz Yönetmeliği) Klinik Araştırmalar ve Yeni Gelişmeler, Ürün Takip Sistemi (ÜTS)” konulu toplantıya katılan bazı dernek üyeleri Mısır’ın bazı sertifikaları kabul etmediği için ihracaat noktasında yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Toplantıda bu konudaki soruları cevaplayan Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Ömer Faruk Kuru ise benzer şikayetlerle daha evvelden de karşılaştıklarını belirterek, “Siyasi konjektürden kaynaklanan bu tür sıkıntılar olunca biz gelen talepleri biz Ticaret Bakanlığına iletiyoruz. Benzer sıkıntılar devam ediyorsa biz sizden gelecek resmi başvuruları önceki başvurularla ilişkilendirerek Ticaret Bakanlığı’mıza tekrar iletebiliriz.” Dedi.

MISIR’LA İLİŞKİLER DÜZELME YOLUNCA

İki ülke arasında siyasi gerilim 2013 yılından bu yana sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen yıl Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmesi iş dünyasını heyecanlandırmıştı. Daha sonr 18 Mart 2023 tarihinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır’a giderek mevkidaşı Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry’i ziyaret etti.  En son Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Dışişleri Bakanlığı’nın daveti ile 13 Nisan 2023 tarihinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Bu ziyaret ve görüşmeler iki ülke arasında dış ticaret hacminin kısa sürede artması bekleniyordu. 2013’te yıllık 3.5 milyar dolar olan ihracat ve 1.5 milyar dolar olan ithalat rakamları diğer ülkelerde olduğu gibi kesilmese de aynı düzeyde devam etti.

İş dünyasının verdiği bilgilere göre bu süreçte adı konmamış bürokratik engeller, gümrükte zorluklarla karşılaşıldı. İş insanları ülkeden para çıkartmakta zorlandı. Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer de “2023 sonunda 10 milyar doları çok rahat görebiliriz” şeklinde görüşlerini ortaya koyuyor.

 

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız