Haber 24.03.2022 00:00:00 / Okunma Sayısı: 918

Dental Implantlarinın Gelişimi Ve Geleceği -4

1970’ten beri, Diş implantlarinin gelişimi için bir sürü çaba harcanmıştır. Diş implantlari günümüzde Klinik Dis Hekimliğinin vazgeçilmez bir parçasi olmustur. Küresel implant marketi 2023’te 13 Milyar Dolara ulasmayi hedefliyor. Dis Implantlarinin basari yüzdesi %90’in üzerinde bildirilmesine ragme

GELECEGE BAKIS 

Bu Yazi Katip Çelebi Ünv. Dis Hekimimligi 2 Sinif Ögrencisi Ahmet DOGAN tarafindan Türkçeye çevrilmistir.  Kaynak : Hamdan S. ALGHAMDI ve John A. JANSEN  Dis Hekimligi Periodontoloji ve Iletisim Departmani, Dis Hekimligi Fakültesi, King Saud Üniversitesi, Arabistan Biyomateryal Dis Hekimligi Departmani, Radboud Üniversitesi Medikal Merkezi, Nijmegen, Hollandali Yazar, John A.

GELECEĞE BAKIŞ

               Açıktır ki, dental implantların bozulmuş kemik ortamındaki kemik entegrasyonunun tehlikede olduğu açıktır. Sonuç olarak, kemik rejenerasyon sürecini değiştirebilecek (özellikle trabeküler kemikte) zorlu koşullara sahip hastalarda oral implantların tedavi planlamasında dikkatli olunması ve implant yüzeyindeki kemik miktarında önemli bir azalmaya neden olması akıllıca olacaktır.

               Bunu göz önünde bulundurarak, biyomalzeme araştırmalarındaki ilerlemeler, diş implantları çevresinde yeni kemik rejenerasyonunu teşvik ettiği ve klinik sonucu desteklediği iddia edilen yeni implant tasarımlarının pazarlanmasını sürekli olarak teşvik etmektedir. Halihazırda, suboptimal kemik koşulları ile klinik öncesi modelde olumlu osteopromotive kapasite gösteren biyoaktif (eğitici) bir yüzeye sahip kemik implantlarının geliştirilmesinde olağanüstü bir ilerleme vardır. Bununla birlikte, diş implantları etrafındaki yerinde kemik bozukluğunu hedef alan etkin bir özel implant oluşturmak için implant-kemik ara yüzündeki in vivo biyolojik tepkinin daha iyi anlaşılmasına hala ihtiyaç vardır. Titanyum diş implantlarının kırk yılı aşkın süredir devam eden araştırmalarına ve kapsamlı ticarileştirilmesine rağmen, titanyumun kemik entegrasyonu sürecinden sorumlu olan biyolojik mekanizmalar hala tam olarak anlaşılamamıştır. Lokal çok hücreli aracı mekanizmalar, daha 1989'da Frost tarafından, osteoblastların ve osteoklastların kaderini nihai olarak belirleyen biyokimyasal ipuçlarının salınımını başlatarak ve kontrol ederek kemik kırığı iyileşmesinin ana anahtarları olarak vurgulandı. Bu erken bulgular, hücresel inflamatuar yanıtın sitokinlerin ve büyüme faktörlerinin üretimiyle kemik iyileşmesine katkıda bulunduğuna dair kesin kanıtlar sağlayan çok sayıda başka çalışmada doğrulandı. Ayrıca, monositlerin/makrofajların başlangıçtaki varlığı ve bunların çok çekirdekli hücrelere geçişi, biyomateryaller çevresinde ektopik kemik oluşumu ile örtüşmektedir. Ektopik kemik oluşumu ile çok çekirdekli hücrelerin oluşumu ve aktivitesi arasındaki bu ilişkinin ayrıca yüzey morfolojisi dahil olmak üzere spesifik biyomateryal özelliklere bağlı olduğu gösterilmiştir.                        

Halihazırda, kan pıhtısı ve enflamatuar hücrelerin rolü, aynı zamanda tehlikeye atılmış koşullarda da özel bir kemik iyileşme yanıtını tetikleyen öğretici kemik  implantları mühendisliğinde büyük ölçüde göz ardı edilmektedir. Bir kan pıhtısı tipik olarak, temel yerleşik  hücreler olarak trombositler ve makrofajlar için iskele görevi gören fibrin bazlı bir ECM'den oluşur. Bu iki hücre       tipi, rejeneratif hücrelerin (örneğin osteoprogenitör hücreler) (kemik) doku hasarı bölgelerine göçünü ve infiltrasyonunu yöneten sitokinlerin ve büyüme faktörlerinin temel kaynağıdır.

Trombositler, insülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1), trombosit kaynaklı büyüme faktörü (PDGF), dönüştürücü büyüme faktörü β (TGF-β) ve trombosit faktörü 4 gibi benzersiz bir büyüme faktörü kaynağı olan a-granüller içerir. (PF-4) Trombositlerin aktivasyonu üzerine büyüme faktörleri αgranüllerinden plazmaya salınır. Trombosit aktivasyonunun sonuçta ortaya çıkan etkisi, kan pıhtısının endojen sinyal faktörleriyle beslenmesidir; bu, inflamatuar ve rejeneratif hücrelerin çekildiği ve ilk yara iyileşme süreçlerinin (yani inflamasyon ve proliferasyon) içinde tutulabildiği 3 boyutlu geçici bir matris haline gelir. Etkin bir şekilde başlatıldı. Makrofajlar, multipotansiyel hematopoietik kök hücreden üretilen hücrelerdir. Önce monositler oluşur. Monositler kan dolaşımını terk edip çevre dokulara girdiklerinde olgun doku makrofajlarına farklılaşırlar. Makrofajlar aktive edilebilir ve daha sonra organizmanın yabancı davetsiz misafirlere karşı savunmasında işlev görebilir. Makrofajların önemli bir rolü, inflamatuar yanıtın derecesine, doku yeniden şekillenmesine ve materyal klirensine aracılık etmektir, ör. bir biyomateryal kurulumu üzerine. Aktive edilmiş makrofajlar, büyüme faktörlerini (PDGF, IGF ve TGF-β gibi), sitokinleri (interlökinler, interferonlar) ve ayrıca enzimler ve hücre dışı matrisi (ECM bileşenleri) (örneğin fibronektin ve osteopontin) sentezler ve salgılar. Bu nedenle, biyomateryal implantasyonun ardından doku oluşumu açısından makrofaj popülasyonunun önemi hakkında artan kanıtlar vardır.

               Kemik entegrasyonunun başlatılmasına etki eden biyolojik süreçlerle ilgili mevcut bilgi boşluğunun kapatılması, zorlu hasta grupları (yani yaşlılar ve risk altındaki hastalar) için dental implant kurulumunu kolaylaştıracak özel yapım öğretici diş implantlarının tasarımı için bir referans noktası oluşturacaktır.

 

Yazinin Önceki Serileri

Dental Implantlarin Gelisimi Ve Gelecegi -1

Dental Implantlarin Gelisimi Ve Gelecegi -2

Dental Implantlarin Gelisimi Ve Gelecegi -3

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız