Haber 25.03.2022 00:00:00 / Okunma Sayısı: 858

Dental Implantlarinın Gelisimi Ve Geleceği -2

1970’ten beri, Diş implantlarının gelişimi için bir sürü çaba harcanmıştır. Diş implantlari günümüzde Klinik Diş Hekimliğinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Küresel implant marketi 2023’te 13 Milyar Dolara ulaşmayı hedefliyor. Diş Implantlarinin basari yüzdesi %90’in üzerinde bildirilmesine rağme

Bu Yazı Katip Çelebi Ünv. Diş Hekimliği 2 Sınıf Öğrencisi Ahmet DOĞAN tarafından Türkçeye çevrilmiştir.  Kaynak: Hamdan S. ALGHAMDI ve John A. JANSEN  Diş Hekimliği Periodontoloji ve İletişim Departmanı, Diş Hekimliği Fakültesi, King Saud Üniversitesi, Arabistan Biyomateryal Diş Hekimliği Departmanı, Radboud Üniversitesi Medikal Merkezi, Nijmegen, Hollandalı Yazar, John A.


‘Kemik Entegrasyonu’ terimi ilk olarak Brånemark tarafından çene kemiğine yerleştirildikten sonra diş implantlarinin başarılı sonuçlarını gösteren histolojik kanıtları tanımlamak için ortaya atılmıştır. Entegre bir diş implanti, normal klinik fonksiyon altında implant fikstürünün çene kemiğine biyolojik ve mekanik olarak sabitlenmesini yansıtır. Sağlıklı bir durumda implant kemik entegrasyon süreci karmaşıktır ve iyileşme birkaç hafta sürer. Implantasyondan hemen sonra, kemik hücrelerinin yani sıra inflamatuar hücrelerin reaksiyonları kemik-implant ara yüzeyinde gerçekleşir. Bu olayları implant çevresinde çeşitli biyolojik faktörler tarafından düzenlenen kemik rejenerasyonu süreci takip eder. Daha sonra diş implantlarinin temas ve uzak bölgelerinde kemik mineralizasyonu (yeniden şekillenme) meydana gelir. Optimum bir kemik mineraliz asyönü, yüksek kalitede kemikten implanta teması (BIC) garanti eder ve diş implantlarina uzun vadeli biyomekanik stabilite sağlar. Bu nedenle, bozulmuş bir durumda düşük kemik kalitesi, olasi bir risk faktörü olarak kabul edilebilir. Implant basarisizligi bu, implantlarin etrafındaki kemiğin osteojenik kapasitesini tehlikeye atan çeşitli faktörlerle varsayımsal olarak ilişkili olabilir. Implantlarin kemik entegrasyonunu güçlendirilmesi için daha iyi yöntemler geliştirmeye yönelik girişimlerin, özellikle bozulmuş bir kemik durumu varlığında sürdürülmesi gerektiği açıktır. Sonuç olarak, dental implant tasarımı, yüzey karakterizasyonu ve implant yerleştirme yöntemlerindeki gelişmeler yoluyla kemik entegrasyonunun artırılmasına yönelik klinik öncesi araştırmaların ana hedefi BIC'nin maksimize edilmesidir. 


DENTAL IMPLANTLARIN TASARIMLARININ GELİŞİMİ 


Günümüzde dental implant tasarımında çeşitli gelişmeler meydana gelmiştir. Ticari olarak temin edilebilen dental implant tasarımlarının çoğu, silindirik veya konik (kök) şekillerle diş açılmıştır (Sekil 1). Bir diş imalatının şekli öncelikle biyomekanik sabitlemesini ve kemik dokusundaki işlevini etkiler. Elbette, implant çapı ve uzunluğu ile diş adimi, sekli ve derinliği, araştırmacıların odaklandığı ana parametrelerdir. Implant dişleri, doğrudan kemik-implant entegrasyonu için yüzey alanını arttırır. Ayrıca, implant diş tasarımı, bir diş implantinin uzun vadeli stabilitesini önemli ölçüde artırabilir. 


Ayrica, implant yüzeyi makro gözenekliliği (150300 nanometre gözenek boyutu) kemik entegrasyonu sürecini destekleyebilir. Bir implant yüzeyinde gözeneklilik olusturmak için çesitli yöntemler kullanilmistir. Son yıllarda araştırmacılar, kemik büyümesini ve kemik büyümesini iyileştirdiği açıklanan trabeküler kemik benzeri yüzey topografisine (Trabeküler Metal Zimmer®, Dental Implant Sistem Parsippany, NJ, ABD) sahip tantal bazlı, yüksek oranda gözenekli yüzeyli Implantlar geliştirdiler. Bu kemik dokusu ile yüzey ara yüzünü artırarak diş implantlarinin kemik büyümesi özelliklerini iyileştirmek için tarif edilir. Bununla birlikte, bu tür yüksek oranda gözenekli diş implantlarinin riskli kemik koşullarındaki olası potansiyelini doğrulamak için uzun vadeli klinik çalışmalara ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, bu tür yüksek oranda gözenekli diş implantlarinin riskli kemik koşullarındaki olası potansiyelini doğrulamak için uzun vadeli klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.  


Kemik entegrasyonunun oluşturulmasında biyomekaniğin önemli bir rolü olmasına rağmen, implant tasarım konseptlerinin, implant ara yüzlerinde kemik hücreleri ve doku etkileşimlerinin spesifik kontrolü ile avantajlı fonksiyonları desteklemesi beklenmemektedir. Bunun ışığında, yüksek derecede biyo uyumluluğu ve iyi mekanik özellikleri ile bilinen ticari olarak saf titanyum, diş implantlarinin üretimi için tercih edilen biyomateryal olmaya devam etmektedir. Titanyumun zirkonyum gibi diğer metallerle alaşımlanması ve mekanik olarak daha güçlü implantlarla sonuçlanan modifikasyonlar, implant kemik tepkisini iyileştirmekten daha küçük çaplı ve daha kısa implantlarin kullanımına izin vermek için daha fazla yönlendirilmiş görünüyor. Implant malzemesi olarak zirkonya kullanımı konusunda da benzer bir yorum yapılabilir. Bu seramik materyalin seçiminde en önemli husus kemik biyolojisi değil estetiktir. 


IMPLANTASYON PROTOKOLLERI VE SONDAJ TEKNİKLEİ


     Geleneksel olarak, diş implantlarinin yerleştirilmesi, implant yatağını implanta tam olarak uyacak şekilde hazırlamak için (üreticinin talimatlarına göre) birbirini izleyen bir dizi cerrahi matkapla gerçekleştirilir. Bununla birlikte, özellikle sinirli kemik kalitesinde implant stabil itesini artırmak için çeşitli implantasyon protokolleri önerilmiştir. 


     Ayrıca, ek kemiği çıkarmadan yeni delme Teknikleri önerilmiştir. Örneğin, kemik dokusunu yanal ve apikal olarak sıkıştırmak için bir osteotom yayıcı tanıtıldı. Ek olarak, küçük boyutlu delme protokolü kapsamlı bir şekilde incelenmiştir ve düşük kaliteli (Tip-IV) kemiğe implant yerleştirilmesi için önerilmiştir. Bu prosedürde implant çapından daha küçük bir son frez çapı kullanılarak kemik implant kenarları boyunca yanal olarak sıkıştırılır. Küçük boyutlu delme, daha yüksek yerleştirme torku değerleri gösterdi ve ardından artan implant stabilizesi gösterdi. 


     Cerrahi tekniklerdeki gelişmeler, implantlarin çevresinde kemik iyileşmesi ve yeniden şekillenme süreci için çeşitli avantajlar göstermiştir. Örneğin, araştırmacılar, küçük boyutlu delme tekniğini kullanırken osteojenik kemik parçalarının yer değiştirdiğini ve bir implantin yüzeyi boyunca serpildiğini ve bu kemik parçacıklarının peri-implant kemik iyileşmesini ve yeniden şekillenmesini teşvik etmek için belirgin katkılarının olduğunu fark ettiler. Yine de, küçük boyutlu delme tekniğinin olumlu sonuçlarının altını çizen biyolojik mekanizmaları daha fazla değerlendirmek ve bozulmuş kemik koşullarında yeni kemik oluşumu sürecinde yararlı rolünü keşfetmek için daha fazla araştırma gereklidir. 


Dental Implantlarin Gelisimi Ve Gelecegi -1

Dental Implantlarin Gelisimi Ve Gelecegi -3

Dental Implantlarin Gelisimi Ve Gelecegi -4

 

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız