Annelerin gözlerindeki ışıktan güç alıyoruz
Engel Tanımayan Diş Hekimleri Derneği Başkanı Ertuğrul Sabah:
ÖZEL RÖPORTAJ
2. BÖLÜM
Şırnak-Uludere'den, Balkanlardaki Novi Pazar'a yüzlerce merkezde, binlerce çocuğun tedavisini yapmayı başaran Prof. Dr. Ertuğrul Sabah ve onun çevresinde toplanan gönüllü diş hekimlerinin olağanüstü hikayesini ve arkaplanını sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Sizler röportajımızın ikinci bölümünü okurken onlar; Engel Tanımayan Diş Hekimliği Derneği olarak Anadolu'nun bir köşesinde engelli çocuklara dokunmaya devam ediyor.
Erkan Acar
-Hocam dağ taş demeden geziyorsunuz. Peki sizi bu seyahatlerinizde en etkileyen sahne ne oldu?
-Bu seyahatlerde beni en etkileyen şey anneler oluyor. Bak YİBO'larda engelli çocuklar, çürükleri yaşarlar. Dişleri şişer iner, delinir, düşer ve böyle yaşarlar. Bizim çalıştığımız engelli merkezlerinde annelerin gözündeki o ışık var ya, işte o bizim için bir zafer noktasıdır. O ışık bizlere güç veriyor ve yollara koyulmamız için bizi motive ediyor. Anneler "Benim çocuğuma da yardım eden varmış." diyor. Onların hem pozitif görüşleri hem manevi yardımları ve hem de duaları bize yetiyor.
DİŞÇİNİN KORKUSU BELGESELİNE SANSÜR UYGULANIYOR
-Gidip geldiğiniz yerlerdeki çalışmalarınızı iyi arşivliyor musunuz? Yani oralarda elde ettiğiniz sadece bilimsel tespit ve gözlemlerinizi kastetmiyorum, görsel malzeme olarak iyi belgeliyor musunuz? Çünkü bu çok önemli.
-Şimdi bizim bu çalışmalarımızı konu alan 71 dakikalık bir belgeselimiz var. "Dişçinin Korkusu" diye. TRT'den ödüllüyüz. TRT sansür koydu oynatmıyor. Halbuki ödüllü belgeselleri 4 haftada bir oynatması gerekmez mi?.
-Niye oynatmıyor?
-Onlara soracaksın...
-Belgeseli nerede izleyebiliriz?
-Youtube'da bölüm bölüm var. Zaman zaman da üniversitelerde sunuyoruz. Bugün kaç tane diş hekimliği fakültesi 120 tane mi?
-Yok henüz o kadar değil galiba...
-Her neyse... O diş hekimliği fakültelerinin 70-80 tanesinde benim yetiştirdiğim öğrenciler ya dekandır ya dekan yardımcısıdır. Ya da pedodontinin ana bilim dalı başkanıdır. İki ya da 3 üniversite hariç "Arkadaş sen bu işi dağlarda ovalarda yapıyorsun. Bırak biz öğretim üyelerini öğrencilere bir seminer verde yaptıklarını paylaş" demedi.
AİLEMDE ENGELLİ ÇOCUK YOKTUR
-Hocam çocuk diş hekimliği hele engellilerle çalışmak zor değil mi?
-Hayır, hayır. Hele Türkiye'ye döndükten sonra engellilerle çalışan başlamak benim için bir terapi oldu.
-Neden hocam bu alana yöneldiniz? Aileniz de ya da çevreniz de bir engelli birey mi vardı?
-Yok yok. Ne engelli kardeşim, akrabam falan yok. Beni bu alana iten böyle bir şey olmadı.
-Peki neden bu alana bu kadar ilgi gösterdiniz?
-1980 yıllarda Almanya'da okurken Frankfurt'un 80 kilometre kuzeyinde Herborn'da serbest diş hekimliği yapıyordum. Orada bir Çocuk Psikiyatri Hastanesi ve Yetişkin Psikiyatri Hastanesi vardı. Şimdi Almanya'da devletin diş hekimi yoktur sadece okul diş hekimleri vardır. Devletin hastanelerde diş hekimi yoktur. Diş hekimlerinden hizmet satın alıyorlar oranın sigortalar birliği. Kamu tedavi etmez. Neyse orada bir hastane vardı. Yüzlerce çocuk var, yüzlerce yetişkin hasta var. Alman diş hekimleri için zaman nakittir derler ya. Çocuklar kaçıp geliyordu bize. Ben de övünmeyi sevmem ama doğrusunu söylemem gerekirse hızlı diş hekimiyimdir, çok hızlı hareket ederim. Baktım çok güzel tedavi ediyorum bunları.
ENGELLİLERE YÖNELİK ÇALIŞMAYA ALMANYA'DA İLGİ DUYMAYA BAŞLADIM
-Onlar engelli çocukları mıydı?
-Evet evet. Baktım çok güzel tedavi ediyorum bunları.... İçlerinde zihinsel engelliler, dow sendromlular falan var. Baktım çok güzel tedavi ediyorum. Gördüm ki bu çocuklara bakmak istemeyip gönderiyorlar bize. Ve baktım çok güzel de tedavi ediyorum. İşte o zamanlar bulaştı engellilere hizmet vermek. O zamanlar bulaştı bana...
-O zaman sizin pedodondi uzmanlığınız var mıydı?
-Yok canım ne uzmanlığı. Orada serbest diş hekimi olarak çalışıyorum. Ortodonti bölümünde de doktora yapıyorum. Her şeyi yapıyorum.
-Orada başladı demek...
-Evet evet orada başladım engellilerle ilgilenmeye...
-Bir de hocam sadece pedodondi bile çok bir uzmanlık dalı...
-Zor değil zor değil. Bitkilerin, hayvanların, insanların terinden, kokusundan ve dokusundan iğrenmeyen, onları seven insan her zaman her zaman her verilen işi yapar aslında.
ENGELLİ DİŞ HASTANESİNE GEREK YOK
-Hocam ülkemizde engelli diş hastanesine ihtiyaç var mı?
-Gerek de yok.
-Yok mu?
-Yok. Ama her türlü diş hastanesinde veya ağız diş sağlığı merkezinde engellilerin rahatça tedavi edileceği özel koltuklar olacak. Engellileri ayırmamak lazım. Bakın Milli Eğitim'in şu ana kadar ülkede yaptığı en iyi şeylerden biri kaynaştırma sınıflarıdır. Diyor ki "Senin sınıfına 3 tane kaynaştırma öğrencisi göndereceğim. Engelli çocuğu muayene edip çocuğun zeka seviyesini belirleyip sınıfa gönderiyorlar.
Ama sağlıklı çocukların aileleri onları istemiyor. Milli eğitim müdürlüklerini, milletvekilleri, bakanlıkları ayağa kaldırıyorlar. Halbuki ilkokullarda bu kaynaştırma eğitimi sınıflarına gelen engelli çocuk kimsenin kafasına bir taş atmış değil. Tam tersine sağlıklı çocuklar kavga eder, yumruklaşır, birbirinin dişlerini kırarlar. O engelli çocuk o sağlıklı çocuklarla beraber olabilmek için insanüstü bir gayret sarf ediyor. Oradaki çocuklar da bir engelliye nasıl davranılması gerektiğini, uzaktan ve yakından nasıl bir koruma istediğini öğreniyorlar. İnsanlık öğreniyorlar.
Prof. Dr. Ertuğrul Sabah kimdir?
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1976 yılında mezun oldu. 1977-1983 yılları arasında Herborn/Almanya’da serbest dişhekimliği yaptı. 1983’de Giessen/Almanya’da doktorasını tamamladı. 1983 - 1987 yılları arasında Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Tedavi Kürsüsü’nde Araştırma Görevlisi olarak görev yaptı. 1988 yılında Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde ilk Pedodonti Doçenti oldu. 1993 yılından bu yana Pedodonti Anabilim Dalı'nda Profesör Kadrosunda çalışmaktadır. Engellilerde dişhekimliği, erken ortodontik uygulamalar, alan dişhekimliği ve yerinde verilen dişhekimliği hizmetleri üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Engelli hastalara yönelik yapmış olduğu çalışmalarından dolayı İzmir Dişhekimleri Odası Üyesi ve Oda Denetleme Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Ertuğrul Sabah’a, Türk Dişhekimleri Birliği Hizmet Ödülü ve Beratı verildi.
Hizmet Ödülü Plaketi ve Beratı, 8 Mayıs 2015 tarihinde yapılan Türk Dişhekimleri Birliği 15.Olağan Genel Kurulu’nda Prof. Dr. Ertuğrul Sabah’a takdim edildi.
0 Yorum Yapılmış
Habere Yorum Yap
İlgili Haberler
E-BÜLTEN KAYIT
Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..