Köşe Yazısı 13.03.2022 00:00:00 / Okunma Sayısı: 452

Tek Kullanimlik Tibbi Maskeler

Erkan ACAR
erkanacarmustafa@gmail.com
Tip I tibbi maskeler, özellikle salgin ve pandemi dönemlerinde enfeksiyon bulasma riskini azaltmak için en azindan hastalar için kullanilmaktadir. Bu tür maskelerin etkinligi% 95'ten az degildir.

Tek kullanimlik tibbi yüz maskeleri, hastalari tedavi ederken doktorlar, hemsireler, dis hekimleri ve diger saglik uzmanlari tarafindan yaygin olarak kullanilmaktadir. Modern tek kullanimlik tibbi maskeler, katmanlari birlestiren üç katmanli bir SMS malzemeden yapilmistir: spunbond - meltblown - spunbond. SMS, biyolojik olarak aktif sivilarin, kimyasal bilesimlerin ve yaglarin geçmesine izin vermezken, yüksek emici özellikleriyle ayirt edilir. SMS'nin antibakteriyel özellikleri, geleneksel spunbond ile karsilastirildiginda birkaç kat daha yüksektir.

Genellikle mavi veya yesil olan dis katman, su geçirmez bir katmandir. Merkezi katman, mikroplar için bir filtreleme bariyeridir. Ve iç katman, solunan nemi emecek sekilde tasarlanmistir, aksi takdirde maskede birikecek ve etkinligi azaltacaktir. Bu maskeler, küçük mukus damlaciklarinin burun ve agizdan yayilmasini önlemek için tasarlanmistir. Gözlükler veya yüz siperi ile birlestirildiginde, kullanicinin konustugu, öksürdügü veya hapsirdigi zamanlar gibi kan veya diger vücut sivilarinin siçramasina karsi da korunmasina yardimci olurlar.

Bu maskeler ikiye ayrilir. Tip I tibbi maskeler, özellikle salgin ve pandemi dönemlerinde enfeksiyon bulasma riskini azaltmak için en azindan hastalar için kullanilmaktadir. Bu tür maskelerin etkinligi% 95'ten az degildir.

— Tip II maskeler, agirlikli olarak saglik çalisanlari tarafindan ameliyathanelerde veya benzer gereksinimlere sahip diger tibbi ortamlarda kullanilir. Bu maskelerin etkinligi en az %98'dir.

Ikinci tip maskelerin bir alt türü IIR vardir. Bu alt türün maskeleri daha yüksek hava basincina dayanir ve siçramalarin yayilmasini önler. Aslinda bunlar cerrahi maskelerdir: Ameliyathanede, doktorun vücudundan mikroplarin ameliyat edilen kisinin açik bosluklarina girmemesi özellikle önemlidir. Ek olarak, bu tür maskeler, doktorun hastanin sivilarini solunum yollarina girmesini önlemek için tasarlanmistir.

Bu maskelerin tamami öncelikle çevreyi maskeyi takan kisinin yaydigi zararli aerosollerden ve siçramalardan korumak için tasarlanmistir ve maskeyi takan kisiyi ortamdaki virüslerden korumak için degil.

Bu, hem maskelerin yapildigi malzemelerden hem de tasarimdan kaynaklanmaktadir - maske yüze tam oturmuyor. Öte yandan, maskenin malzemeleri sayesinde, solundugunda havanin bir kismini filtrelemeye devam ederler. Ve bu kisim, agresif ama biyolojik olarak güvenli bir ortamda çalismak üzere tasarlanmis güzel hijyenik maskeler ve muhtesem görünümlü koruyucu ekipmanlardan çok daha yüksektir.

  • Uygun maske boyutunu seçin. Tek kullanimlik maskelerin çogu, çocuklar ve yetiskinler için boyutlara sahiptir.
  • Maskeye dokunmadan önce ellerinizin kirlenmediginden emin olun. El dezenfektani kullanin veya ellerinizi sabun ve ilik suyla 20 saniye boyunca iyice yikayin ve ardindan kurulayin. 
  • Maskeyi kutusundan çikarin ve her iki tarafinda belirgin delikler veya yirtiklar olup olmadigini kontrol edin.
  • Maskenin hangi tarafinin üstte oldugunu belirleyin. Çogu maskede daha iyi oturmasi için yerlesik bir burun klipsi bulunur.
  • Maskenin hangi tarafinin ön oldugunu belirleyin. Genellikle maskenin koyu tarafi ön tarafidir ve açik tarafi yüze temas eder. Üreticinin ambalaj üzerindeki talimatlarina uydugunuzdan emin olun. Tibbi bir yüz maskesini içten disa kullanmayin. 
  • Çikarmaya hazir olana kadar maskeye dokunmayin. Çikarirken, üzerinde mikrop birikebileceginden maskenin ön tarafina dokunmayin. Çikarirken sadece kulak halkalarina dokunun. Maskeyi hemen atin ve ellerinizi iyice yikayin. Tek kullanimlik yüz maskesini birden çok kez kullanmayin.

Yazarın 13 Mart 2022 Pazar Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız