"Kanada'da uzman dişhekimliği artık önemini yitirdi"
Kanada Western Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Alkumru:
İstanbul (Dentalhaber) Kanada Western Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protez Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Alkumru, Kanada’da diş hekimliği uzmanlık programlarına ilginin azaldığına dikkat çekerek, “Burada uzmanlaşmak önemini yitirdi artık. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim... Özellikle Kanadalı öğrencilerden uzmanlığa başvuranların sayısı çok az, hemen hemen yok gibi. Uzmanlığa başvuranlar genellikle Ortadoğu, Uzakdoğu ve Güney Asya ülkelerinden.” şeklinde açıklamada bulundu.
Türk Dişhekimleri Birliği Dergisi’ne konuşan Prof. Dr. Alkumru, Kanada’da dişhekimliği eğitimi ve uzmanlık programları hakkında bilgi verdi. Kanada’da diş hekimliği ve tıp eğitiminin aynen ABD’deki gibi ikinci üniversite olduğunu ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:
“Önce sağlık bilimleriyle veya mühendislik dallarıyla ilgili dört yıllık bir eğitimi bitirdikten sonra tıp veya dişhekimliği eğitimine başlanabiliyor ve programlara kabul edilmek çok zor. Çok yüksek puanlarla mezun olmak lazım ilk fakülteden. Hem tıp fakültesi, hem de dişhekimliği fakültesi dört yıl burada. Dişhekimliği için konuşursak, iki yıl klinik eğitim görüyorlar. Bu iki yıllık klinik eğitimde de çok fazla tecrübe edinecek kadar hasta göremiyorlar ne yazık ki. Türkiye’de en azından bizim dönemimizde çok fazla hasta görerek mezun oluyorduk. Burada az sayıda iş yaparak mezun oluyorlar. Ama çok iyi bir teorik eğitim alıyorlar. Zaten mezuniyetten sonra da ‘residency’ programları var; hastanelerde veya eğitim merkezlerinde bir nevi asistan gibi çalışarak tecrübelerini artırıyorlar. Burada uzmanlaşmak önemini yitirdi artık. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim... Özellikle Kanadalı öğrencilerden uzmanlığa başvuranların sayısı çok az, hemen hemen yok gibi."
KANADA'DA ÜÇ YIL UZMANLIK İÇİN TOPLAM 250 BİN DOLAR HARCANIYOR
Kanada'da diş hekimliği alanında uzmanlık başvurusunu genellikle Ortadoğu, Uzakdoğu ve Güney Asya ülkelerinden insanların yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Alkumru, şöyle devam etti:
"Kanada bir göçmen ülkesi; çok sayıda dişhekimi de geliyor tabii. Bir dişhekiminin burada lisans alabilmesi 4-6 yıl sürüyor. Bu kadar zaman ve para harcayan insanlar bu lisansı aldıktan sonra agresif bir şekilde her konuya saldırıyor. Yani çok ağır vakaları bile ben yaparım özgüveniyle ellerine alıyorlar. Ortodontiden tutun da ağır cerrahi işlemlerine kadar her şeye saldırıyorlar. Aşırı rekabetçi bir ortam var. Dolayısıyla kimse, özellikle de Kanadalılar uzmanlık programına müracaat etmiyor. Bir de tabii dişhekimliği eğitimi çok pahalı olduğu ve bu paraları aileler değil kendileri ödedikleri için (yıllık 60 bin Dolar civarında şu anda) büyük borçlarla mezun oluyorlar ve mezun olur olmaz para kazanıp bu borcu ödemek istiyorlar. Uzmanlık eğitimi de yıllık 75-80 bin Dolar civarında; üç yıl daha uzmanlık için toplamda 250 bin Dolar civarında bir para ödemek istemiyorlar açıkçası. Sadece sertifika programlarına katılıp herseyi yapabileceklerine inandıkları için de ‘bu protezcinin işidir’ ya da ‘uzmanlık gerektirir’ denilerek bize yönlendirilen hasta sayısı giderek azalıyor. Herkes herşeyi yapmaya cesaret ediyor yani!"
0 Yorum Yapılmış
Habere Yorum Yap
E-BÜLTEN KAYIT
Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..