Deprem sonrası 257 intihar başvuru ve girişimi
6 Şubat depremi sonrası Adıyaman'da intihar verileri açıklandı.
Adıyaman (Dentalhaber) Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Afetlerde Sağlık Hizmetleri Yönetimi Akademisi ve Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından düzenlenen “Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Kendine Zarar Verme Davranışına Yaklaşım” başlıklı eğitim çalışması, 15 Aralık 2024 günü Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda yapıldı.
Eğitim çalışmasına birinci basamak sağlık hizmetlerinde görevli sağlık emekçileri, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, asistan ve intörn hekimler, sivil toplum kuruluşlarının gönüllülerinden oluşan yaklaşık 60 kişi ile TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Ali Kanatlı katıldı.
Eğitimin ilk oturumunda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Batmaz, “Özkıyım ve Kendine Zarar Verme Davranışları: Değerlendirme ve Müdahale” başlıklı sunumunda literatür ve pratikten örnekler vererek özellikle Beck’in şema kuramı üzerine bir aktarım yaptı. Daha sonra Birinci Basamak Sağlık Kurumlarında Özkıyımın Şemaya Dayalı Değerlendirme Modeli’nin uygulanabilirliği, salondan geri dönüşlerle birlikte tartışıldı.
İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden iç hastalıkları uzmanı Dr. Sencer Tabakcı, “Kayıplar ve Yasa Yaklaşım” başlıklı sunumunda yas konusunun bireysel ve toplumsal önemine dikkat çekerek, deprem sonrası travmatik ve kolektif yas başlıklarında değerlendirmelerde bulundu.
Eğitimin ikinci oturumunda İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ersin Uygun, “Adıyaman Yerelinde Psikososyal Destek Açısından İhtiyaç Haritası” başlıklı sunumunda depremin psikolojik etkilerinin henüz tam olarak görülemediğini belirterek psikososyal destek açısından sivil toplum kuruluşlarının kendine zarar verme ve intihar konularında nasıl aktif rol alabileceği üzerine öneriler yaptı.
Adıyaman Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Tekin, “6 Şubat Depremlerinden Sonra İntihar Olgularına Adıyaman Örnekleminde Bakış” başlıklı sunumunda intihar olgusuna ilişkin kuramsal ve istatistiksel bilgiler paylaştı. Tekin, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yapılan başvurularla ilgili şu verileri aktardı:
* İntihar düşüncesi ile başvuran veya intihar girişimi ile getirilenlerin sayısı 257’dir.
* Bu sayının %26,8’i intihar düşüncesi ile başvuranlar, %73,2’si intihar girişimi sonrası getirilenlerdir.
* Olguların %51,4’ü kadın, %48,6’sı erkektir.
* İntihar girişimi sonrası getirilenlerin %61,2’si ilk kez intihar girişiminde bulunmuştur.
* Olguların %63,8’inde bir psikiyatrik hastalık öyküsü mevcuttur.
* En sık tespit edilen psikiyatrik bozukluk %17,5 ile depresyondur. Şizofreni, atipik psikoz veya şizoafektif bozukluk tanısı olanların oranı %10,5’tir. Madde kullanım bozukluğu tanısı olanlar ise tüm olguların %8’ini oluşturmaktadır.
Eğitimin üçüncü oturumunda ise Adıyaman Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Kerem Sehlikoğlu, “İntihar ve İntihar Girişimlerine Adli Tıbbi Yaklaşım” başlıklı sunumunda hekimlerin intiharlarla ilgili hukuki sorumluluğunu ele aldı.
Eğitim çalışması, salondan gelen soruların yanıtlanması ve katkılar ile son bulurken; benzer çalışmaların deprem bölgesindeki diğer illerde de yapılması gerekliliği vurgulandı.
0 Yorum Yapılmış
Habere Yorum Yap
İlgili Haberler
E-BÜLTEN KAYIT
Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..