Haber 10.10.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 245

DİŞSİAD sahte diş malzemelerine karşı uyardı

1-5 yıl arası hapis cezası veriliyor.

DİŞSİAD sahte diş malmelerine karşı uyardı

İstanbul (Dentalhaber) Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) sahte diş malzemesi üretip piyasaya dağıtan kişilerle ilgili uyarıda bulundu. DİŞSİAD tarafından yapılan yazılı açıklamada bu konuda gelen bilgi ve şikayetlere dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Son zamanlarda sektör paydaşlarımızdan derneğimize piyasaya sahte diş malzemesi üreten ve dağıtan birtakım kişilerle ilgili ciddi miktarda şikayet ve bilgi gelmektedir. Bu konu ile ilgili olarak bizde dernek olarak üyelerimizi uyarmak istedik. Sahte tıbbi cihaz üretmek, aracılık etmek veya satmak çok ağır adli ve idare cezalar içermektedir. Bu konu ile ilgili olarak tüm üyelerimizin çok dikkatli hareket etmesini, tıbbi cihazları mutlaka faturalı olarak UTS’ de kayıtlı ithalatçısından ya da ithalatçı firmanın yine UTS’de kayıtlı alt bayilerinden tedarik etmesini, her türlü şüpheli sahte ürünle ilgili olarak beklemeden adli mercilere şikayette bulunmalarını rica ediyoruz.”

İLGİLİ KANUN MADDELERİ

DİŞSİAD açıklamasında mevzuatımızda bu türden konu ile ilgili olarak hukuki ve adli yaptırımları dikkat çekerek mevzuatta yer alan ilgili kanun maddelerine şu şekilde yer verildi:

5846 Sayılı Kanunun İlgili Maddelerine Göre Hak Sahibinin İzni Olmaksızın Eseri Çoğaltmak ve Yaymak , Kişilerin Hayatını ve Sağlığını Tehlikeye Sokacak Biçimde İlaç Üretme, Satma, Tedarik Etme(TCK 186 ve 187. maddeler ), 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu na Muhalefet ( 3 ve 4. maddeler )

TCK Madde 186

(1) Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş, değiştirilmiş her tür yenilecek veya içilecek şeyleri veya ilaçları satan, tedarik eden, bulunduran kimseye ürün başına bir yıldan beş yıla kadar hapis ve binbeşyüz güne kadar adlî para cezası verilir.

6769 sayılı Kanun m.30

Madde 30- (1) Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ( Yaklaşık ürün başına 2 milyon Türk Lirası ) ile cezalandırılır.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız