Haber 21.12.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 282

‘Smile Direct Club’ kepenk indirdi

Firma üç ay önce iflas başvurusu yapmıştı.

İstanbul (Dentalhaber) ABD’de uzaktan satış yöntemiyle şeffaf plaklar pazarlayan ‘Smile Direct Club’ firması, bu ay itibariyle kapandı. Ülkede iki milyondan fazla kişiye hizmet sunduğunu açıklayan söz konusu firma birkaç ay önce iflas başvurusunda bulunmuştu. Bu gelişme tedavileri devam eden müşterilerini ise zor durumda bıraktı. Smile Direct Club müşterileri tedavi için ödedikleri paralarını geri alıp alamama konusunda kafa karışıklığı içinde.

ABD’de pek çok kişi bir diş hekimine gitmeden dişlerindeki çarpıklığa son verebilmek için Smile Direct Club firmasına müracaat ediyordu. Hem düşük maliyetli olması hem de direk eve teslimi politikası sebebiyle söz konusu firma insanların bu konuda önemli bir başvuru noktası olmuştu. Doğrudan tüketiciye yönelik ilk tıp teknolojisi platformu olarak da nitelenen şirketin tedavi prosedürü genellikle dört ila altı ay sürüyor ve müşteriler firmanın kayıtlı diş hekimleriyle sanal olarak görüşüyordu. Bu görüşmelerden sonra müşterilere posta yoluyla ölçü kitleri gönderiliyordu. Söz konusu bu ürünler ise geleneksel diş hekimliğinde muayene, teşhiş ve tedavi aşamalarından sonra diş hekimleri tarafından bizzat takılıyor.  

Borç yükü altında faaliyetlerini bitiren Smile Direct Club  2014 yılında Jordan Katzman ve Alex Fenkell tarafından ortaklaşa kuruldu. Firma, 2019 yılında Nasdaq borsasına giriş yaptı ve bir zamanlar değeri yaklaşık 8,9 milyar dolar seviyesindeydi. SmileDirectClub 61. Yıllık Grammy Ödülleri sırasında, şarkıcı Shawn Mendes ile “güvenin muhteşem bir gülümsemeyle kazanıldığını" anlatan bir kampanya düzenledi.

Sanal olarak çalışmalarını yürüten şirketin 225 lisanslı profesyonelle çalışıyordu. Ve sanal olarak faaliyet gösteren firmanın Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık'ta 300 perakende satış noktası da bulunuyordu.

Amerikan Ortodontistler Birliği (AAO), SmileDirectClub'un düzenleyici standartları ihlal ettiği gerekçesiyle 36 eyalet dişhekimliği kuruluna şikayette bulundu

Merkezi Nashville  Tennessee'de olan şirket üç ay önce iflas başvurusunda bulunmuştu.

"Diş hekimlerini ekarte edip 'sözde tedavi' ediyorlar"

Türk Ortodonti Derneği Başkanı Prof. Dr. Derya Çakan:

“Bu tür firmalar, diş hekimlerini ekarte ederek hastalara sözde tedavi satıyor. Bazıları büyük alış veriş merkezlerinde açtıkları ufak kabinlerde insanların dişlerini oracıkta tarayıp daha sonra hazırladıkları şeffaf plakları posta yoluyla gönderiyor. Veya hastalardan, ağız içi ölçülerini bir şekilde taratıp kendilerine göndermelerini istiyorlar. Böyle muayene edip teşhis koymadan yapılan işlemler sonucunda hastaya zarar verebilecek plaklar üretilebiliyor. Hastanın muayene etmeden, röntgenini görmeden, bu şekilde tedavi planlaması yapılmaya kalkışılırsa dişlerin kemiğin dışına itilmesi bile söz konusu olabilir. Aslında hastaların sağlıkları ile oynuyorlar. Para kazanma uğruna insan sağlığını hiçe sayıyorlar. İnsanlar da maalesef daha iyi fiyatlı olduğunu düşünüp bu türden firmaları tercih edebiliyor. Ancak diş hekimliği, hastayı ünite oturtup muayene etmeden yapılacak bir meslek değildir. Bizim ülkemizde yok ama ne yazık ki Amerika ve Avrupa'da internet üzerinden ortodondik tedavi yaptığını söyleyen bu tip firmalar var.  Şimdi ‘Smile Direct Club’ firmasından hizmet alan insanlara ne olacak? Aslında bu olay meslekten olmayıp da bu türlü girişimlerde bulunabilecek insanlara uyarı olması bakımından çok iyi emsal teşkil ediyor.”

 

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız