Haber 24.03.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 498

Türkiye'ye orta ve orta alt gelir düzeyinde hastalar geliyor

Sağlık turizminde başarının sırları - 1. Bölüm

ÖZEL RÖPORTAJ

İstanbul (Dentalhaber) Sağlık Turizmi ve Sağlık Yönetimi Uzmanı Nida Adıyeke, sağlık turizmi alanın da başarıya götürecek yolları DENTAL HABER ile paylaştı. Karadağ (Montenegro)’da "Ostrvo Ada Company" isimli bir sağlık turizmi ve yazılım şirketi bulunan Adıyeke, Türkiye'deki firmaların hem sağlık turizmi süreçlerini organize ediyor, hem de uluslararası iş geliştirme hizmeti veriyor. Adıyeke ile sağlık turizmi alanında yapılan hataları konuştuk. Yalnız bununla kalmayıp bu alanda başarılı olabilmek için yapılması gerekenleri de ele aldık. Adıyeke'nin anlatımlarının satır başlarını internet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızda birkaç bölüm halinde sizlerle paylaşıyoruz:

TÜRKİYE’YE GELEN HASTALAR ORTA VE ORTA ALT GELİR DÜZEYİNE SAHİPLER

Türkiye’ye gelen hasta kitlesine baktığımızda biz şunu görüyoruz. Bize gelenler Avrupa ve Ortadoğu’da yaşayan zengin veya ultra zengin hasta kesimi değil. Üst düzey gelir seviyesindeki hastalar Dubai, Los Angeles veya Beverly Hills’teki belirli noktalara gidiyor. Türkiye’ye gelen hasta grubu ise fiyata duyarlı. Daha yüksek kalitede hizmeti daha düşük fiyatla almayı istiyorlar. Bu bize şunu gösteriyor: Bu kitle fiyata o kadar duyarlı ki, bazı noktalarda fiyat farklılıklardan sizi talep etmesine veya etmemesine sebep olabiliyorsunuz. Yani sizin hedef kitlenizi tanıyıp doğru fiyatlama yapmanız sizi bir sıfır öne geçiriyor. Hedefi doğru belirleyemediğiniz zaman sağlık turizminde hayal kırıklığı yaşıyorsunuz. Türkiye’ye gelen hastalar çoğunlukla orta ve orta altı gelir düzeyine sahip bir demografik yapıya sahiptir.

TÜRKİYE'DE TATİL İLE BİRLEŞTİRİLEN TEDAVİ SÜREÇLERİ GÖRÜLÜYOR

Kendi ülkesinde belki çözüm bulamadı veya çözüm buldu pahalı geldi. Gidebileceği noktaların maliyetinin minimum olmasını istiyorlar. Bundan dolayı Türkiye’de çok fazla sayıda tatil ile birleştirilen tedavi süreçlerini görüyoruz. Çünkü hasta zaten Türkiye’ye ailesi ile birlikte tatile geleceği bir plan yapmış oluyor. Ve diyor ki ben bunu tedavi ile kombine edeyim.  Özellikle diş tedavileri alanında. Hali hazırda konaklama, transfer maliyetlerini zaten tatile giderken karşılayacağı için, ekstra olarak kendisi tedavi masraflarını ödemiş oluyor. İşte kliniğiniz açısından yabancı hasta hedef kitlenizi iyi belirlersek doğru hedefe ulaşabilmiş oluyoruz.  

NİDA ADIYEKE KİMDİR?

Nida Adıyeke İzmir’de doğmuş ve lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünde tamamlayıp; ardından tezli yüksek lisans eğitimi için Londra’da Sağlık Yönetimi MBA programını başarıyla bitirdi. İngiltere’de, sağlık turizmi alanında yazdığı yüksek lisans tezi, tüm kariyerinin bu konu etrafında şekillenmesini sağladı. Kendisi hali hazırda Uludağ Üniversitesi Yönetim Organizasyon anabilim dalında doktora eğitimine devam etmektedir.

Yurtdışı ve Türkiye’de birçok sağlık kurumunda yönetici pozisyonunda görevler yaptı. Londra’nın bilinen hastanelerinden ve Türkiye’nin en büyük zincir hastanelerinde üstlendiği görevlerden sonra kazandığı deneyimleri kendi firması ile taçlandırdı. 2021 yılında kendi firması ve markası olan NestHeal’i kurdu. Bu firma ile sağlık hizmeti sağlayıcılarına; sağlık turizmi, idari işler, pazarlama ve dijital süreçler için danışmanlık hizmeti vermektedir. Yaptığı işin uluslararası bir yapıda olması sebebiyle 2023 Aralık ayı itibariyle Karadağ (Montenegro)’da bir sağlık turizmi ve yazılım şirketi kurdu. Ostrvo Ada Company adı altındaki bu firma ile hem sağlık turizmi süreçlerini organize etmekte, hem de uluslararası iş geliştirme hizmeti vermektedir.

Birçok sosyal projenin içerisinde de yer alan Nida ADIYEKE özellikle sağlık yönetimi alanında mentörlük yapmaya ve bu alanda çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız