Haber 24.04.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 370

Sağlık hizmetlerinde tanıtım yönetmeliği sağlık turizmine ivme kazandırdı

YönetmeliK sonrasında sağlık turizmi yetki belgesi alan klinik sayısı artı.

Sağlık turizminde başarının sırları - 2. Bölüm

ÖZEL RÖPORTAJ

İstanbul (Dentalhaber) Sağlık Turizmi ve Sağlık Yönetimi Uzmanı Nida Adıyeke göre 29 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren “Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” sağlık turizmine ivme kazandırdı. Ve sağlık turizmi yetki belgesi alan kurum ve klinik sayısında artış yaşandı. Adıyeke, küçük hacimlerdeki muayenehanelerin bile yetki belgesi almaya başladığına dikkat çekiyor.

Sağlık turizmi alanın da başarıya götürecek yolları DENTAL HABER ile paylaşan Adıyeke'nin Karadağ (Montenegro)’da "Ostrvo Ada Company" isimli bir sağlık turizmi ve yazılım şirketi bulunuyor.

Adıyeke, Türkiye'deki firmaların hem sağlık turizmi süreçlerini organize ediyor, hem de uluslararası iş geliştirme hizmeti veriyor. Adıyeke ile sağlık turizmi alanında yapılan hataları ve bu alanda başarılı olabilmek için yapılması gerekenleri de ele almaya devam ediyoruz. Adıyeke bu röportajın bu bölümündü sağlık turizminde tanıtım konusunda görüşlerini paylaşıyor:

SAĞLIK HİZMETLERİNDE TANITIM YÖNETMELİĞİ SONRASINDA YETKİ BELGESİ ALAN KLİNİK SAYISI ARTTI VE SAĞLIK TURİZMİ İVME KAZANDI

29 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren “Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” sonrasında sağlık turizmi yetki belgesi alan kurum ve klinik sayısı arttı. Sağlık turizmi yetki belgesi aldığınız zaman uluslararası düzeyde verdiğiniz reklamlarda bir istisna avantajına sahip oluyorsunuz. Bir yetki var ise siz uluslararası düzeyde sağlık turizmi yapmak için reklamlama yapabiliyor ve harcadığınız reklam ücretinin büyük bir bölümünü teşvik olarak devletten geri alabiliyorsunuz. Bu da şunu gösterdi ki; sağlık kurumları Türkiye içinde reklam yapamaz iken bu yetki belgesi aldıktan sonra Türkiye’de bulunan yabancılara ve yurtdışına reklam yapabilirler.

KÜÇÜK HACİMLİ MUAYENEHANELER BİLE SAĞLIK TURİZMİ YETKİ BELGİSİ ALMAYA ÇALIŞIYOR

Bu durum sağlık turizmi yapan sağlık kurumlarının önünü açmış oldu. Şuanda bir kliniğin sağlık turizmi yapması için yetki belgesi zorunluluğu var. Diğer bir ifade ile kurum yabancı hastalara tedavi vermeyi düşünüyor ise bu yetki belgesi almak zorunda. Birçok kuruluş şunu fark etti ki; madem böyle bir süreç var o zaman sağlık turizm yetki belgesi alıp yurtdışına açılalım, sağlık turizmi alalına girelim dediler. Küçük hacimlerdeki muayenehaneler bile yetki belgesi almaya başladı. Aslına baktığınız zaman; bu hem dijital pazarlama hem de sağlık turizminin yaygınlaşması açısından büyük bir avantaj sunuyor.

NİDA ADIYEKE KİMDİR?

Nida Adıyeke İzmir’de doğmuş ve lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünde tamamlayıp; ardından tezli yüksek lisans eğitimi için Londra’da Sağlık Yönetimi MBA programını başarıyla bitirdi. İngiltere’de, sağlık turizmi alanında yazdığı yüksek lisans tezi, tüm kariyerinin bu konu etrafında şekillenmesini sağladı. Kendisi hali hazırda Uludağ Üniversitesi Yönetim Organizasyon anabilim dalında doktora eğitimine devam etmektedir.

Yurtdışı ve Türkiye’de birçok sağlık kurumunda yönetici pozisyonunda görevler yaptı. Londra’nın bilinen hastanelerinden ve Türkiye’nin en büyük zincir hastanelerinde üstlendiği görevlerden sonra kazandığı deneyimleri kendi firması ile taçlandırdı. 2021 yılında kendi firması ve markası olan NestHeal’i kurdu. Bu firma ile sağlık hizmeti sağlayıcılarına; sağlık turizmi, idari işler, pazarlama ve dijital süreçler için danışmanlık hizmeti vermektedir. Yaptığı işin uluslararası bir yapıda olması sebebiyle 2023 Aralık ayı itibariyle Karadağ (Montenegro)’da bir sağlık turizmi ve yazılım şirketi kurdu. Ostrvo Ada Company adı altındaki bu firma ile hem sağlık turizmi süreçlerini organize etmekte, hem de uluslararası iş geliştirme hizmeti vermektedir.

Birçok sosyal projenin içerisinde de yer alan Nida ADIYEKE özellikle sağlık yönetimi alanında mentörlük yapmaya ve bu alanda çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

 

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız