
İngiliz antropolog Türkiye’de dental turizmin izini sürdü
Diş tedavisi için ülkemize gelen İngiliz vatandaşları araştırdı.
İstanbul (Dentalhaber) İngiltere’de diş hekimliği hizmetlerinde yaşanan kriz sosyolojik araştırmalara konu oldu. Sussex Üniversitesi Sosyal Antropoloji Öğretim Üyesi Dr. Diana Ibanez-Tirado, kendi ülkelerinde diş hekimliği hizmeti almakta zorlanan İngiliz vatandaşlarının İstanbul ve Antalya’ya yaptıkları yolculukları mercek altına aldı.
Yürüttüğü akademik araştırma projesi kapsamında dental turistlerin izini sürmek için birkaç kez ülkemize gelen Tirado, yaptığı çalışma hakkında şu bilgileri veriyor:
“Bir sosyal antropolog olarak, NHS (İngiltere Ulusal Sağlık Servisi - National Health Service) diş hekimliğindeki krizi ve bunun sonucunda Birleşik Krallık'taki hastaların giderek daha fazla yurtdışına yaptığı yolculukları araştırmak için 2023'te birkaç kez Türkiye'ye gittim. 2016'dan beri Türkiye'nin en büyük şehrinde göç ve ticaret kalıplarını araştırıyorum.”
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Antalya’ya giderek diş hekimliği hizmeti almak için gelmiş İngiliz hastaların kaldığı bir oteli ziyaret ettiğini ifade eden Tirado, “Susan'ın (Norwich'li bir kuaför) yanı sıra memleketlerinde NHS diş hekimliği hizmetinin bulunmadığını söyleyen Galler'deki bir köyden gelmiş bir grupla tanıştım. Türkiye'ye iki haftalık bir gezi düzenlemişlerdi. Oniki kişilik grupta, 20'li yaşların başında iki oğlu olan orta yaşlı bir çift ve emekli olan iki çift vardı. Anya bana, birlikte hareket ederek farklı tedavi yöntemleriyle birbirlerine destek olabileceklerini söyledi.”
Derlediği hikayeleri ve elde ettiği bulguları Londra'dan yayın yapan www.theconversation.com internet sitesinde “Acıya dayanamadım': Evde tedavi olamayan İngilizler için acil diş hekimliği merkezi haline gelen Türk tatil beldesi” başlığı ile bir makale olarak yayınlayan Tirado, diş tedavisi için yurt dışına seyahat eden insanların "turist" ya da "Hollywood gülüşünün" kibirli tüketicileri olarak görülemeyeceğinin altını çizerek “Aksine, onlar NHS diş hekimliğindeki kriz nedeniyle, 1.500 mil uzakta, herkes için temel ve karşılanabilir bir hak olması gereken, kendi kapılarının eşiğinde olması gereken bir hizmeti Türkiye'de aramaya zorlanan insanlar.” şeklinde konuşuyor.
İngiltere'den Türkiye'ye diş tedavisi için seyahat eden kişilerin sayısına ilişkin resmi bir veri bulunmamakla birlikte, bu rakamın her geçen sene arttığını vurgulayan Tirado, tespitlerini şöyle aktarıyor:
“Türkiye’ye, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 308 artışla dünyanın dört bir yanından medikal turizm amaçlı 1,2 milyon ziyaretçi gitti. Bunlardan yaklaşık 250 bini diş hekimliği hizmeti almayı talep etti. İstanbul'un en ünlü diş kliniklerinden birinde 2019'da yalnızca 15 İngiliz hasta varken bu sayı 2023'te 2 bin 200'e çıktı ve 2024'te de 5 bin 500'e ulaşması bekleniyor.”
1 Yorum Yapılmış

Ahmet. 20.05.2024 00:00:00
İngilteredeki sorunu ben de araştırdım, orada devlete ait bir diş kliniği yok, tüm sistem devletin özel kliniklere ödeme yapmasıyla yürüyor ancak ödemeler konusunda da diş hekimlerini tatmin edecek bir ödeme yapılmıyor. Dolayısıyla özel diş hekimleri NHS hastalarını reddediyor veya tedavi etse bile sadece NHS'in izin verdiği standartlarda tedavi ediyor. Anlamadığım bi nokta ingiltere gibi zengin bir ülkede devlet neden yeterli ödemeyi yapmaz veya Türkiyedeki gibi ağız ve diş sağlığı merkezleri açmaz.
Habere Yorum Yap
E-BÜLTEN KAYIT
Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..