Haber 24.06.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 454

Müslüman hastalarını rahatlatmak için ezan dinletiyor

Oslo'da Somalili bir kadın diş hekiminin sıradışı hikayesi

Oslo (Dentalhaber) Norveç'in başkenti Oslo'da diş hekimliği yapan Amal Ali, Müslüman mülteciler için muayenehanesinin bekleme salonunda ezan yayını yapıyor. Özellikle mülteci hastalara hizmet sunan Ali'nin kendisi de Avrupa'ya Somali'den göç etmiş. Bekleme odasında yankılanan "ezan sesinin" muayene olmaya gelen Müslüman hastaları rahatlattığını ifade eden 36 yaşındaki Ali, "Amacım hastaları namaza çağırmak değil. Norveç'e yeni gelmiş mültecileri kendilerini evlerinde gibi hissetmelerine yardımcı olmak. Çünkü onların bazıları hiç diş hekimine gitmemiş." diyor.

Ailesiyle 1991 yılında İskandinavya'ya kaçan Amal Ali İsveç'in Göteborg kentinde büyüdü. Kendisi gibi mülteci geçmişi olan hastalara yardım etmekten mutluluk duyan Ali'nin Oslo'daki muayenehanesine gelen hastaları, geliri düşük veya daha önce hiç dişçiye gitmemiş bir profile sahip.

GÖTEBORG ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ'Nİ BİTİRDİ

Ali, diş hekimi olmaya hak kazanan bir avuç Somalili İsveçliden sadece biri. Göteborg Üniversitesi'nde beş yıllık eğitimini tamamladıktan sonra 2012 yılında diş hekimliği lisansı aldı ve komşu Norveç'teki Oslo'ya taşınmadan önce memleketi Göteborg'da üç yıl çalıştı.

Bugün Oslo'daki muayenehanesinde mülteci hastalara yardımcı olan Ali, gün içinde yaşadığı duygularını şöyle paylaşıyor:

"Çalışırken bazen mutlu olduğum günler oluyor. Bazen de tükendiğimi de hissediyorum.  Ama hastalar bana çok şey katıyor. Bana Afrika ve Orta Doğu'yu öğretiyorlar, hayatlarının oralarda nasıl olduğunu aktarıyorlar. İşte o anlarda onlarla ortak noktalarımız olduğunu hatırlıyorum. Hepimiz başka ülkelerden geldik buraya ve gelmeden önce hepimizin başka hayatları vardı.”

Ali ailesi ile ilk olarak İsveç'e geldiğinde Somali'deki iç savaş bitene kadar orada kısa bir süre kalacağını zannediyormuş. Ancak Doğu Afrika'daki çatışmaların devam etmesi, Kuzey Avrupa'ya göçü daha da arttırmış.

Ali için diş hekimliğine giden yol da kolay değildi. İlk mezun olduğunda Afrika'daki tek diş hekimi ve başörtülü tek kişi olduğunu ifade ediyor. Başlangıçta her şeyin zor olduğunu anlatan Ali, "İnsanlar ağzımdan çıkan İsveç ve Göteborg aksanımı duymaya başladıklarında ise her türlü ön yargıyı bir kenara bıraktı." diyor.

2015'in başlarında, Oslo'da ağırlıklı olarak Somalili hastalarla çalışma fırsatı doğduğunda Ali, kendisiyle aynı geçmişe sahip insanları tedavi edebilmeyi bir şans olarak gördü. Ali, ayrıca bugün Somali'ye dönüp yerel halkı diş hekimliği konusunda eğitebilmenin ve oradaki diş hekimliği öğrencilerine yardım edebilmenin yollarını da araştırıyor.

MÜSLÜMAN HASTALAR BENİ GÖSTERMEK İÇİN KIZLARINI GETİRİYOR

Ali aynı zaman kendi toplumu için de bir rol model. Kliniğine gelen Somalili erkek hastalar onun diş hekimi olduğunu gördüklerinde şaşırıyor. Müslüman erkek hastalar için Müslüman bir kadın tarafından tedavi edilmek alışılmış bir durum değil. Bazı Somalili erkekler sırf Somalili bir kadın diş hekiminin var olduğunu gösterebilmek için kendi kızlarını özellikle Amal'ın kliniğine getiriyor.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız