Haber 15.01.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 344

Miyokardit riski aşısız Covid-19 vakalarında 100 kat daha fazla

Kalp kası iltihabı aşısız olup COVİD-19 geçirenlerde, aşılılardan 100 kat daha sık görülüyor

Bursa (Dentalhaber) Toplumda Covid-19 aşısının kalp rahatsızlığına yol açtığı iddiaları ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Bilim adamları ise söz konusu aşının kalp kası ihtihabı yani "miyokardit"e yol açtığına dair elde yeterli delil bulunmadığını söylüyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Emekli Öğretim üyesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, kalp kası iltihabının (miyokardit) aşısız olup COVİD-19 geçirenlerde, aşılılardan 100 kat daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Mıstık, Bursa Tabip Odası Sürekli Tıp Eğitimleri (STE) etkinliğinde ‘COVID’de Son Gelişmeler: Tanı, Tedavi ve Korunma’ konusunda değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Mıstık, insanların virüs denizi içinde gezindiğimize dikkat çekerek şöyle devam etti:

"İnsanları yüzlerce virüs enfekte ediyor. Bir çok virüs türleri var. Ve bu kadar virüs içinde covid kendisine özgü bir yer edindi. Pandemi yaptı ve öne alındı doğal olarak. Bu virüsü 2002'den beri biliyoruz. Korona virüsün dört grubu var. Sars olarak biliyorduk ilk önce daha sonra MERS olarak olarak ortaya çıktı. Daha sonra 2019 yılı sonunda SARS Corona Virüs 2 tanımlandı. Neden böyle dendi. SARS 2002'de, MERS 2004'de SARS-CoV-2 2019'da ortaya çıktı ve bu nedenle diğerlerinden ayırmak için kısaca COVİD-19 (Coronovirüs İnfectious Diase) adı verildi."

Fotoğraf: Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, Prof. Dr. Reşit Mıstık’a plaketini takdim etti.

Grip, influenza veya başka virüslere de maruz kalındığında miyokardit olma ihtimali bulunduğunu Prof. Dr. Mıstık şu bilgileri paylaştı:

"Araştırmalar Covid geçirmenin miyokardit açısından daha riskli olduğunu gösteriyor. Ama Dünya Sağlık Örgütü ile ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi miyokardit yani kalp kası iltihabı konusunda Covid-19'u suçlamıyor. Yani COVİD-19'u ve aşısını damar sertliğini arttıracak ya da beyin damar tıkanmasına yol açacak bir risk olarak kabul etmiyorlar. Bilimsel veriler COVİD-19 geçirmekte olanlarda kalp kası iltihabı oranı binde 3; bunlarda da ölüm oranı yüzde 12 olarak gösteriliyor. mRNA ( bionthec) aşısı olanlarda kalp kası iltihabı oranı yüz binde 2  ve ölüm oranı gençlerde yüzde 6,5. Ve toplumda kalp kası iltihabı yaklaşık milyonda birdir. COVİD-19 geçirmekte olanlarda kalp kası iltihabı oranı aşı olanlara  göre 100 kat daha fazla olduğu görülmektedir."

COVİD HALA DEVAM EDİYOR

COVİD-19 tehlikesinin hala devam ettiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Mıstık, "Solunum sistemi hastalıkları günümüzde çok artmış durumda. Grip içinde nezle içinde ve diğerleri için maske takmak ve el hijyenine dikkat etmek çok önemlidir." diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre COVİD-19 virüsünden dünyada 6 milyon 985 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Mıstık, "Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre 17 milyon enfekte insan kanıtlanmış 100 binin üzerinde de ölüm bildirilmiştir. Ülkemizde 152 milyon 730 bin 397 (Aralık 2023 itibariyle) doz COVİD 19 aşısı yapıldı. 18 yaş üstü iki doz aşı yapılma oranı yüzde 85.7. Bir  doz aşı yapılma oranı ise yüzde 93.38'dir" dedi.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız