Haber 25.04.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 439

'Geçen yıl ülkemize 500 bin üzerinde dental turist geldi'

Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Erkan Uçar:

İstanbul (Dentalhaber) Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar, geçen yıl ülkemize gelen dental turist sayısının 500 bini aştığını söyledi. Türkiye'nin dental turizmde fiyat ve kalite açısından en çok tercih edilen ülkeler arasında yer aldığını belirten Uçar, bunda "kulaktan kulağa pazarlama" yönteminin etkili olduğunu ifade etti.

2022 yılında ülkemize 1.5 milyonun üzerinde sağlık turistinin geldiğine dikkat çeken Uçar "Geçen yıl ise bu rakamın yüzde 20 oranında aşıldığını varsayıyoruz. Buna göre genel sağlık olarak ülkemize gelen sağlık turisti sayısının 2 milyonun üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Ve bunun  yüzde 25'ini de ağız ve  diş sağlığı almak için gelenler oluşturuyor. Buradan yola çıktığımızda geçtiğimiz yıl ağız ve diş sağlığı bakımı için 500 binin üzerinde yurtdışından hasta geldiğini varsayıyoruz."

Ülkemizdeki diş hekimlerinin özellikle Avrupa, Kanada ve Amerika gibi ülkelerdeki hastalara odaklandığını anlatan Uçar, "Ya da Hindistan'ın gelişmiş bölümlerinden hastalar alıyoruz. Kısacası ülke olarak biz Avrupa ve Amerika'ya göre daha ekonomik durumdayız. Fakat henüz gelişmemiş ülkelere göre; mesela Hindistan gelişmemiş bölgeleri vs dezavantajlı durumdayız."

Ülkemizde insanların eskiden sağlık tedavisi almak için İsviçre, İngiltere, Amerika gibi ülkelere gittiğini hatırlatan Uçar, şöyle devam etti:

"Bugün geldiğimiz noktada ise özel bir tedavi ihtiyacı duyduklarında bu ülkelerden bizi arayıp diş hekimi tavsiyesinde bulunmamızı istiyorlar. Geçtiğimiz yıllarda İngiltere'de estetik konulu bir kongreye katılmıştık. Orada dental dışında farklı alanda çalışmalar yürüten bir profesör hocamızla karşılaştık. Sohbet arasında Türkiye'den bir diş hekimi önerisinde bulunmamızı istedi. Tabii şaşırdık. Çünkü kendisi bir profesördü ve sağlık hizmetlerine erişebilmesi onun için kolay olmalıydı. Kendisine ülkesinde neden diş hekimliği hizmeti almak istemediğini sordum. Arkadaşlarının fiyat performansının ötesinde kalite anlamında da Türkiye'yi tavsiye ettiklerini söyledi. Dolayısıyla Türkiye'nin sağlık hizmetlerindeki bu başarısı kulaktan kulağa pazarlama anlamında yayılıyor. Biz buna 'ağızda ihracat' da diyoruz. Nihayetinde iç piyasa ürünlerimizi örneğin implantımızı insanların ağızları ile yurtdışına göndermiş oluyoruz. İç piyasa ve ihracaat açısından üretmeye devam edeceğiz. Ve fiyat  avantajını önümüzdeki beş yılda da koruyacağımıza inanıyoruz."

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız