Haber 3.02.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 274

"Elim durur diye paşalığı reddetti"

Tabip Albay Operatör Dr. Ürolog Süreyya Atamal.

İstanbul (Dentalhaber) Zeytinburnu Askeri Hastanesi'nde 1936 yılında çekilen bu fotoğraf 1984 yılında hayata veda eden Tabip Albay Operatör Dr. Ürolog Süreyya Atamal'a ait. Rahmetli Atamal, fotoğrafta sağ arkada ameliyatı dikkatle izliyor. Ameliyatı yapan doktor ve diğer asistanın kim olduğu hakkında bilgi yok. Bu estanteneyi sosyal hesabından paylaşan Tabip Albay Atamal'ın oğlu Haluk Atamal, geçmişin perdelerini aralayan siyah beyaz karenin altına şu cümleleri yazdı:

"1936'da hijyen. Asistanın eldiveni yok. Kimsede maske yok. Ameliyat var. Sağdaki babam. Rahmetli Op. Dr. Ürolog Süreyya Atamal sandığından. Daha önce de paylaşmıştım.

Zeytinburnu Askeri Hastanesi, 1936

Fotoğrafın altındaki yazı babamın. Hem latin harflerini, hem de eski yazıyı çok güzel yazan ender kişilerden idi. Sofrada lüfer veya uskumru olduğunda, bir ameliyat titizliğiyle ayıklamasını seyretmek büyük keyifti. Her yıl Freiburg'daki bir Üniversiteye çağırılırdı, ameliyat yapsın, gençler görsün diye. Parmak marifeti müthişti. Ameliyatlarını dakikalar içinde bitirirdi, uzatmazdı. Günde on - oniki ameliyat olunca uzatma lüksü de yoktu. muhtemelen. Dersim harekatında rakı ile ameliyat yapmış: Dediğine göre rakı ile dezenfektasyon, şişeyi kırıp camını bistüri niyetine kesici olarak kullanmış. Gösterişi sevmezdi. Paşalık hakkı geldiğinde "Başhekim yaparlar, toplantılardan elim durur" diyerek paşalığı reddetmişti. Albaylıktan emekli olmuştu. Doğumu: 1906 / 1984'te sessiz sedasız kaybettik." 

FOTOĞRAF: Tabip Albay Op.Dr. Süreyya Atamal'ın sahra ustunç takımı.

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız