Haber 27.01.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 253

Dental kümelenme için ilk adım atıldı

DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar ve Dr. Cafer Yıldırım görüştü.

İstanbul (Dentalhaber) Dental sektörde üniversite-sanayi işbirliğini destekleyerek, Ar-Ge, üretim ve yenilik çalışmalarının güçlenmesini sağlayacak dental kümelenme projesi için ilk adım atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kümelenme çağrısı çerçevesinde ülkemizde sektör ve bilimin aynı çatıda buluşmasına öncülük etmek amacıyla Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) Türkiye Dental Kümelenme Toplantısı’nın ilkini gerçekleştirdi. .

Bu kapsamda DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar ve Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Cafer Yıldırım DİŞSİAD merkezinde bir araya geldi.

DENTAL HABER’e toplantıyı değerlendiren DİŞSİAD Başkanı Uçar, diş hekimliği alanında üretim yapan firmaların üretim ile ilgili sıkıntılarına dental kümelenme çatısı altında nasıl çare bulunabileceği noktasında fikir alış verişinde bulunduklarını belirtere şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi medikal ve çeşitli alanlarda bu benzeri kümelenmeler söz konusu. Biz de dental sektörde böylesi bir kümelenme yapılıp yapılamayacağı konusunda kafa yoruyoruz. Dental kümülenme çalışmasının hammade, sertifikasyon gibi ayakları var.  Kümelenme içerisine üniversiteleri ve sertifikasyonla ilgili çeşitli laboratuvarları da alabiliyoruz. Mesela üreticinin sertifikasyon laboratuvarına ihtiyacı var. Ve de bu konu herkesin ortak ihtiyacı. Bu ihtiyaç İsviçre’den Almanya’dan karşılanmaya çalışılıyor. Ya da mesela kanal eğesi ile ilgili hammadde üreticisi ülkemizde yok. Bu noktada bir tane hammadde üreticisi bulunabilir. Tespit edilebilecek bir demir işleme tesisi ihtiyaçlara cevap verebilir. Bu gibi çeşitli sorunlara nasıl cevap bulunacağına yönelik ilk toplantıyı yaptık. Ön çalışmalar tamamlanınca kümelenmeye nasıl gidebileceğimizi konuşacağız.”

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Cafer Yıldırım da dental kümelenme ile ilgili bir yol haritsası belirlemeye çalıştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bilindiği gibi Türkiye’de farklı alanlarda kümelenmeler var. Dental kümelenmeyle ilgili de bizim öncülüğümüzde biz çalışma başlattık. Dental endüstride yer alan işletmelerle beraber bilimsel olarak hem bizim hem de bu kümenin içinde yer almak isteyen diğer üniversitelerimizin de dahil olabileceği bir konsorsiyum planlıyoruz. DİŞSİAD ile yaptığımız toplantıya göre hem onların hem de bizim belli konularda gerçekleştireceğimiz fizibilite raporları olacak. Onun akabinde yol haritamız netleşecek. Bu çalışmada temel amacımız bu alanda ülkemizin  dünyadaki rekabet gücünü artırmak. Bunu için de bilimsel kabul görmüşlükle belli aşamalardan geçilmesi gerekiyor. Bunun sonucunda hem bilimsel anlamda hem hastanelerimiz anlamında dünyaya daha kolay entegre olabileceğiz ve rekabet gücümüz artacak. Bu toplantı ilk versiyondu ve fizibilite raporlarımızı tamamladıktan sonra yapacağımız çalışmalar daha da netleşecek. Bu projenin ayaklarında DİŞSİAD ve Ankara Üniversitesi haricinde, odalar, sanayiciler ve İstanbul’dan dahil olacak üniversiteler var. Yani  bu yapının kamu, sivil toplum ve üniversite ayağı olacak. Ben aynı zamanda Ankara Üniversitesi’nin Avrupa Birliği programlarının koordinatörüyüm. Tabii Avrupa birliği'nin çok sayıda programı var. Bu konu Avrupa birliği'ni de ilgilendirdiği için sektörde ihtiyaç duyulan ve Avrupa birliği'nin de önceliği olan başlıkları çok iyi öngörebiliyoruz.”

 

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız