Haber 29.08.2024 00:00:00 / Okunma Sayısı: 761

Çapa Tıp'ın efsane ismi hayatını kaybetti

Vahe Aleksanyan 100 yaşındaydı.

İstanbul (Dentalhaber) Türk hekimlerinin eğitimine eserleriyle büyük katkı sağlamış olan Çapa Tıp'ın efsane hocalarından Doç. Dr. Vahe Aleksanyan hayatını kaybetti. Türkiye Ermeni toplumunun tanınan ve sevilen ismi Doç. Dr. Aleksanyan 100 yaşındaydı.

Bir nesil doktor, onun sararmış yapraklarını hâlâ karıştırdıkları "Teşhiste Temel Bilgi” kitabıyla yetişti. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (Çapa Tıp) hocalarından olan Doç. Dr. Aleksanyan'ın vefatı ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nca şu açıklama yapıldı:

"Yazdığı kitaplar ile binlerce hekimin yetişmesine katkıda bulunan, tıp camiasının önde gelen isimlerinden Doç. Dr. Vahe Aleksanyan’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.

Ailesine, sevenlerine ve sağlık camiasına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Ruhu şad olsun."

Eski Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da Aleksanyan'ın vefatı ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Ülkemiz tıbbının duayenlerinden Dr. Vahe Aleksanyan hocamızı kaybettik. Bizler hocalık dönemine yetişememiştik.  Teşhiste Temel Bilgi "Propedötik", Semptomdan Teşhise, Teşhisten Tedaviye gibi eserleriyle talebeleriydik. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyorum.

Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Ayşegül Ovalıoğlu ise Aleksanyan'ın vefatı için şu mesajı paylaştı:

"Tıp dünyamızın duayenlerinden, kitaplarıyla binlerce doktorun öğretmeni olan Bakırköylü komşumuz Doktor Vahe Aleksanyan’ın hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Değerli Hocamızın ailesine ve camiamıza baş sağlığı diliyorum."

VAHE ALEKSANYAN KİMDİR?

“Vahe Aleksanyan, 1924'te İstanbul'da doğdu. Öğrenimini İncirdibi Protestan Okulu ve Mıhitaryan Lisesi'de aldıktan sonra, 1948'de İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1955'te iç hastalıkları üzerine uzmanlaştı. 1960'ta kendisine doçentlik payesi verildi. 1966'dan bu yana Surp Pırgiç Hastanesi'nde görev yaptı. Aleksanyan'ın "Teşhişte Temel Bilgi", "Semptomdan Teşhise" ve "Teşhisten Tedaviye" isimli eserleri Türk hekimleri için başucu kitapları arasında yer aldı. Aleksanyan, bu kitapları Prof. Dr. Cihat Abaoğlu ile birlikte hazırladı.

Her tıp öğrencisinin başucu kitabı "Teşhisten Tedaviye" yaklaşık 575 sayfa. Anemnez ve sistemik fizik tedaviyi anlatan eserde doktorların bunlarla da yetinmeyip hastayı 5 dakika muayene etmesi istenmektedir. Aleksanyan, Türkiye'de biyomedikal tıbbı kurumlaştıran isim olarak tanınıyor.

1 Yorum Yapılmış

Image
Nazım BAŞ. 7.10.2024 00:00:00

Köylerde sağlık memurluğu yaptığım yıllarda doktor yüklenecek kadar azdı.Sağlık ocağında müdahalelerimde hocamın temel kitaplarının çok faydası oldu.Ayrıca Ankara Sağlık Eğitim Enstitünün yapılan özel sınavda başarılı olmamı onun kitaplarına borçluyum.Mekanı cennet olsun.Güzel bilim adamı.Saygıyla anıyorum,,,

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız