Haber 7.11.2023 00:00:00 / Okunma Sayısı: 187

“Rant uğruna meslek yok ediliyor”

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Tarık İşmen:

Ankara (Dentalhaber) Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Tarık İşmen, mesleklerinin anlaşılmaz bir siyasete kurban edildiğine dikkat çekerek, “Biz yıllardır diş hekimliğin geldiği noktayı gözler önüne koymaya çalışıyoruz. Ancak  bizim bütün raporlarımıza ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarına rağmen mesleğimiz anlaşılmaz bir siyasete kurban edilmektedir. Diş hekimliği fakültelerinde eğitim gören 42 bin genç kardeşim ne yazık ki yeterince eğitim alamadan mezun oluyor. Bir rant uğruna meslek yok ediliyor.”

MESLEK 8-10 YILDA BÜYÜK HASAR ALDI

TDB 27. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi’nde konuşan İşmen, 115 yıllık geçmişe sahip mesleğin son 8-10 yılda büyük hasar aldığını da belirterek şöyle devam etti:  

“Meslek grubu olarak yüzyıllık tarihimizden çıkaracağımız önemli dersler var. Bilimsel bir meslek dalı olarak temelleri Cumhuriyet öncesinde atılsa da Cumhuriyet’le birlikte atılım yapan dişhekimliğinin 115 yılda akıl ve bilimin öncülüğünde inşa ettiği yapının son 8-10 yılda ülke gerçeklerine aykırı bir şekilde kamu kaynaklarının ve insan gücünün siyasi popülizme heba edildiğini görmekteyiz. Hiçbir insan gücü planlamasına dayanmayan, öğretim üyesi ihtiyacının nasıl karşılanacağı düşünülmeden, kontrolsüzce açılan dişhekimliği fakülteleri ile bugün mesleğimiz ciddi bir itibarsızlaşma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Yıllardır her türlü bilgiyi hesaba katarak yaptığımız bilimsel verilere dayalı projeksiyonlarından çıkan somut uyarılara rağmen, hatta Sağlık Bakanlığı’nın planlamalarında yeterli gördüğü sayılar da ortada iken hem kamu hem de vakıf üniversitelerinin dişhekimliği fakültesi açma yarışması, amacın eğitim değil, ticaretle ve siyasetin menfaat iş birliği kavramlarıyla açıklanabilirliğini görüyoruz:”

PROFESÖRLERİN YÜZDE 60’I İLK AÇILAN 15 FAKÜLTEDE

Öte yandan İşmen, Türk Dişhekimleri Dergisi için kalema aldığı “Cumhuriyet’in demokrasiyle buluşacağı günlere...” başlıklı yazısında mesleğin istihdam ve eğitim sorunlarını şu cümlelerle dile getirdi:

“Sayılar ortada; öğretim üyesi kadrosu açısında her geçen yıl kötüleşen bir tabloyla karşı karşıyayız. Profesörlerin %60’ı ilk açılan 15 fakültede yer alırken

kalan %40’ı geri kalan 76 fakülteye dağılıyor ki bu dağılımın da oldukça eşitsiz olduğunu belirtmekte yarar var; kadrosunda tek bir profesörü, tek bir doçenti bulundurmayan fakülteler var! Üniversite sınavında ilk 80 bine giren son derece parlak öğrenciler yetersiz bir eğitimle mezun olacakları fakültelere sıkıştırılıyorlar. Sonuçta önemli bir bölümü yeterli hissetmedikleri bir donanımla mezun olarak hayata güvensiz bir noktadan başlıyorlar. Bu, kabul edilebilir bir döngü değil.

Bu soruna acilen müdahale edilmelidir. Önerilerimizi tekrar ediyoruz:  kontenjanlar hızla azaltılmalı, yetersiz fakültelerin öğrenci almaları durdurulmalı, birleştirilebilecek olanlar birleştirilmelidir. Hem öğretim üyesi kadrosu hem de altyapı açısından son derece yetersiz fakülteler var. Artık bunları ifşa etme aşamasına gelmiş durumdayız; ya bir dişhekimliği fakültesinin sağlaması gereken kriterlere uygun hale gelecekler ya da bu durumu kamuoyuyla paylaşacağız. Dişhekimliği fakültelerine giriş için başarı sıralaması barajı da 80 binden 50 bine yükseltilmelidir”

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

E-BÜLTEN KAYIT

Diş Sektöründeki gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için e-Postanızı kaydedebilirsiniz..

Mailinizi girdikten sonra kaydol tuşuna basınız